Zabkorpa

A zabkorpa a zab feldolgozása során keletkező melléktermék, amely a zab szem külső héjából származik. Nagyon tápláló és egészséges alapanyag, amely számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Sokféleképp felhasználhatjuk, mégis ritkán aknázzuk ki kedvező tulajdonságait.

Leírás

Zabkorpa – receptek, leírás, tippek

A zabkorpa sokrétű alapanyag, aminek rengeteg pozitív hatása van a testünkre. Hozzáadhatjuk joghurthoz, zabkásához és müzlikhez, de kerülhet süteményekbe, palacsintába, levesekbe és főzelékekbe, ha egy kicsit egészségesebb alternatívákra vágyunk.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a zabkorpa?

Zabkorpa

A zabkorpa valójában nem más, mint egy malomipari melléktermék: a zabszemről az őrlés során leválasztott anyag, amely nagyrészt maghéjat tartalmaz. A zabkorpa élelmi rostokban illetve nyomelemekben gazdag. Rendszeres fogyasztása rendkívül egészséges, csökkentheti a koleszterinszintet, jó hatással van a bélműködésre, miközben védi a bél és a gyomor nyálkahártyáját, kiváló méregtelenítő. Gátolja továbbá a zsírok és szénhidrátok felszívódását, így fogyasztása fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. A zabkorpát használhatjuk édes sütemények, kenyerek, péksütemények készítéséhez is.

Hogyan vásároljuk?

Bioboltokban vagy akár online is könnyen beszerezhető, de akár egy szuper- vagy hipermarketben is rálelhetünk erre az egészséges alapanyagra. Évszaktól függetlenül bármikor meg tudjuk venni, általában előrecsomagolva. A csomagolásmentes kisboltok pultjain kimérős változatban is találkozhatunk vele.

Mire jó a zabkorpa?

A zabkorpa különösen gazdag oldható rostban, különösen béta-glükánban, amely jótékony hatással van az emésztésre és a vércukorszintre. Tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, magnéziumot, foszfort, vasat és cinket. Közepesen magas fehérjetartalommal rendelkezik, amely hasznos lehet a növényi alapú étrendekben. Jó választás fogyókúrázóknak és azoknak, akik figyelnek a kalóriabevitelre.

A zabkorpában található béta-glükán segít csökkenteni a "rossz" LDL-koleszterinszintet. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami segít stabilizálni a vércukorszintet. A magas rosttartalom elősegíti a bélmozgást, és megelőzi a székrekedést. Hosszabb ideig tartó jóllakottságérzetet biztosít, ami segíthet a testsúlykezelésben is. 100 grammjában 246 kcal található, amiből több mint 17 gramm a fehérje, és körülbelül a fele szénhidrát.

Mi készülhet zabkorpából?

Készíthetünk zabkorpás zabkását idénygyümölccsel, zabkorpás banánturmixot, zabkorpás durum bagettet, zabkorpás muffinokat és akár zabkorpás reggeli italt is. Délutáni nasinak készülhet zabkorpás-csokoládés keksz és mozzarellás-zabkorpás répa, ha pedig szuperegészséges reggelit szeretnénk, akkor jöhet egy zabkorpás tojáslepény.

Még több zabkorpás receptért görgess lejjebb!

246
Kalória
17.3g
Fehérje
66.2g
Szénhidrát
7g
Zsír
6.6g
Víz
-
Koleszterin
15.4g
Élelmi rost
1.5g
Cukor

100 g Zabkorpa

fehérjetartalom

17.3 g

zsírtartalom

6.47 g

szénhidráttartalom

66.22 g

víztartalom

6.55 g

gramm zabkorpa?

Top ásványi anyagok

Foszfor

734 mg

Magnézium

235 mg

Kalcium

58 mg

Mangán

5.63 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.165 g

Kolin

32.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.494 mg

Tiamin - B1 vitamin

1.17 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17.3 g

Zsír

telített zsírsav

1.328 g

egyszeresen telített zsírsav

2.376 g

többszörösen telített zsírsav

2.766 g

ásványi anyagok

Kalcium

58 mg

Vas

5.41 mg

Magnézium

235 mg

Foszfor

734 mg

Nátrium

4 mg

Cink

3.11 mg

Réz

0.403 mg

Mangán

5.63 mg

Szelén

45.2 µg

szénhidrát

rost

15.4 g

cukor

1.45 g

víz

6.55 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

1.17 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.22 mg

Niacin - B3 vitamin

0.934 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.494 mg

Folát

52 µg

Kolin

32.2 mg

Lutein+zeaxantin

180 µg

E vitamin

1.01 mg

K vitamin

3.2 µg

B6 vitamin

0.165 g

202 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek