Zab

Zab

Leírás

(Avena sativa) A zab a pázsitfüvek családjába tartozó kalászos, Elő-Ázsiából származik. Eredetileg gyomnövény volt, majd a Római Birodalom területén kezdték el először a termesztését. Élettani szempontból gazdag B1-, B5-, B6- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban. Tartalmaz fehérjét és keményítőt is. Savlekötő hatása ismert és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében. Bármily meglepő, a zabkása a magyar konyha egyik közkedvelt fogása volt, de sajnos "kiment a divatból", pedig nem véletlenül ez az egyik legismertebb angol reggeli. Ha egy héten keresztül zabkását reggelizünk, akkor látványos változásokat tapasztalhatunk! A méregtelenítő-, tisztító hatásának következtében még az arcbőrünk is sokkal simább és puhább lesz. Napjainkban leginkább müzlik alkotóelemeként, zabpehely formájában találkozhatunk vele. Itt megjegyzendő, hogy nem igazán jó, ha közvetlenül a folyadékba keverés után fogyasztjuk a müzlit. A különféle gabonapelyheknek magukba kell szívni a folyadékot, mert így könnyebben emészthetők.

Mikor vegyem

Leggyakrabban zabpehely, zabkása vagy zabdara formájában találkozhatunk vele. Szinte valamennyi üzlet;polcain találkozhatunk vele a reform-élelmiszerek között.

hogyan tároljam

Eredeti csomagolásban tárolhatjuk, de ne felejtsük el jól lezárni, mert a molyok is nagyon szeretik!

16 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek