Zöldbab

Zöldbab

Leírás

Két legismertebb fajtája a ceruzabab és a vajbab. A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású. Kezdetben a babnak inkább csak a magját fogyasztották, mert laktató hatásúnak bizonyult és sokáig eltartható volt, de a friss zöldbabból változatos ételek egész sora készíthető. A reformkonyha egyre népszerűbbé tette a zöldbabot. Sokak kedvenc étele a sós vízben megpárolt zöldbab tejföllel, sajttal vagy dressinggel ízesítve. Nyári hónapokban közkedvelt a friss gyenge zöldbabból készített hideg saláta. A hagyományőrző konyhákban ízletes levest (sűrítéssel és sűrítés nélkül), zöldbabos lecsót és főzeléket készítenek belőle. Sokan kedvelik a gőzben főzött zöldbabot, vajjal, vagy különböző mártásokkal (pl. sajtmártás) leöntve. Igen ízletes a bacon-szalonnába tekert zöldbab olívaolajban kisütve. Ne feledjük, hogy a zöldbab kiváló alapanyaga a különböző összeállítású salátáknak is. A konzervipar a zöldbabot gyorsfagyasztással, szárítással és hőkezeléssel tartósítja. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a zöldbab kemény legyen, bársonyos tapintású és szabályos alakú. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Szezonja nyáron van, de a hypermarketekben máskor is hozzájuthatunk.

hogyan tároljam

A friss zöldbabot gyorsan el kell fogyasztani, különben megfonnyad. Zacskóba téve egy-két napig eláll a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. A fagyasztást jól bírja.

710 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek