Eperlekvár
991 kcal
Matchás-epres keksz
530 kcal
Epres kókuszkocka cukormentesen
215 kcal
Duplán epres keksz cukormentesen
647 kcal
Epres vargabéles
Leírás
Eperlekvár – receptek, leírás, tippek
Az eperlekvár a hagyományos konyha egyik kihagyhatatlan lekvárja, ami természetesen eperből készül. Mára számos újragondolt, fűszeres vagy épp cukormentes változata is megtalálható a piacokon, kisboltoknak, szupermarketekben és az otthoni kamrapolcokon. Egy jó eperlekvár nem csak a reggeli pirítós legjobb barátja, hanem sütemények, palacsinták, sőt, akár húsos ételek titkos összetevője is lehet.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az eperlekvár?

Az eperlekvár friss eperből főzött, sűrített gyümölcskészítmény, ami cukorral és esetenként egy kevés citromlével, pektinnel vagy más természetes zselésítővel készül. Klasszikus formájában selymesen lágy, de egyre többen kedvelik az enyhén darabos, rusztikus változatot is. Az eperlekvár íze és illata annyira meghatározó, hogy sokaknak egy falat belőle elég ahhoz, hogy visszarepüljenek a gyerekkor nyarainak emlékei közé. A lekvár homogénebb állagú, folyósabb gyümölcskészítmény, mint a dzsem. Készíthetjük rebarbarával, citromlével; a hidegebb őszi-téli napokon biztosan nagy lesz a sikere.
A legjobb lekvárhoz érett, de nem túlérett epret érdemes használni – ilyenkor a gyümölcs már elég édes, de még nem esik szét a főzés során. A házi készítésű eperlekvárok világa végtelenül kreatív: készülhet bazsalikomos, rózsaborsos, vaníliás, akár balzsamecetes változatban is.
Hogyan vásároljuk?
Az eper szezonja hazánkban május közepétől június végéig tart, így a legfinomabb lekvárok is ebben az időszakban készülnek. A piacokon és szedd magad földeken ilyenkor kedvező áron juthatunk hozzá a friss gyümölcshöz. Fontos, hogy a lekvárhoz ne a legnagyobb, hanem az aromás, kisebb szemű epreket válasszuk, mert ezeknek sokkal karakteresebb az ízük.
A frissen főzött eperlekvárt hűvös, fénytől védett helyen érdemes tárolni – a klasszikus, celofánnal lekötött üvegektől a csavaros tetős, sterilizált változatokig sok megoldás létezik. Felbontás után mindig tartsuk hűtőben!
Mire jó az eperlekvár?
Elsőre talán egyszerű reggeli hozzávalónak tűnik, de az eperlekvár sokkal több ennél. Nemcsak édességek, hanem sós fogások izgalmas kiegészítője is lehet. Egy szelet camembert sajthoz kanalazva, egy kacsamell mellé tálalva vagy balzsamecettel kifőzve egy gourmet előétel része is lehet.
Tápanyagtartalmát tekintve az eperlekvárban megmarad némi C-vitamin és antioxidáns az eredeti gyümölcsből, bár természetesen a cukortartalma miatt mértékkel ajánlott fogyasztani. A házi készítésű változatoknál azonban sokkal jobban szabályozható az édesítés mértéke.
Mi készülhet az eperlekvárból?
A klasszikus felhasználás mellett (pirítós, palacsinta, gofri) az eperlekvár kiváló süteménytöltelék: linzerekhez, piskótákhoz, tortákhoz, de még macaronhoz is passzol. Fagylaltokhoz, pohárkrémekhez, reggeli joghurthoz is remekül illik. Ha különlegesebb gasztronómiai kalandra vágysz, próbáld ki friss kakukkfűvel vagy mentával ízesítve, netán egy kevés rózsavízzel megbolondítva.
Ha pedig eltennél belőle télire, bátran készíts nagyobb adagot – üvegbe zárva az eper illata és íze egy szürke januári reggelen is képes nyarat varázsolni a reggelidbe.
Még több eperlekváros receptért görgess lejjebb!
100 g Eperlekvár
fehérjetartalom
0.37 g
zsírtartalom
0.048 g
szénhidráttartalom
68.86 g
víztartalom
30.47 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
32 mg
Kalcium
20 mg
Foszfor
19 mg
Magnézium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.02 g
Kolin
10.2 mg
C vitamin
8.8 mg
E vitamin
0.12 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.37 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.038 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
0.49 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
32 mg
Cink
0.06 mg
Réz
0.1 mg
Mangán
0.04 mg
Szelén
2 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
48.5 g
víz
30.47 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.076 mg
Niacin - B3 vitamin
0.036 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.02 mg
Folát
11 µg
Kolin
10.2 mg
E vitamin
0.12 mg
C vitamin
8.8 mg
B6 vitamin
0.02 g