Eperlekvár

Az eperlekvár a tavasz és a kora nyár egyik legédesebb kincse, amit generációk óta főzünk, kenünk, kanalazunk, vagy csak titokban kikanalazunk a spájz polcáról. Friss eperből készül, ami az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcs – nem véletlenül: illatos, lédús, és szinte mindenkit az első nyári napsugarakra emlékeztet.

Leírás

Eperlekvár – receptek, leírás, tippek

Az eperlekvár a hagyományos konyha egyik kihagyhatatlan lekvárja, ami természetesen eperből készül. Mára számos újragondolt, fűszeres vagy épp cukormentes változata is megtalálható a piacokon, kisboltoknak, szupermarketekben és az otthoni kamrapolcokon. Egy jó eperlekvár nem csak a reggeli pirítós legjobb barátja, hanem sütemények, palacsinták, sőt, akár húsos ételek titkos összetevője is lehet.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az eperlekvár?

Eperlekvár

Az eperlekvár friss eperből főzött, sűrített gyümölcskészítmény, ami cukorral és esetenként egy kevés citromlével, pektinnel vagy más természetes zselésítővel készül. Klasszikus formájában selymesen lágy, de egyre többen kedvelik az enyhén darabos, rusztikus változatot is. Az eperlekvár íze és illata annyira meghatározó, hogy sokaknak egy falat belőle elég ahhoz, hogy visszarepüljenek a gyerekkor nyarainak emlékei közé. A lekvár homogénebb állagú, folyósabb gyümölcskészítmény, mint a dzsem. Készíthetjük rebarbarával, citromlével; a hidegebb őszi-téli napokon biztosan nagy lesz a sikere.

A legjobb lekvárhoz érett, de nem túlérett epret érdemes használni – ilyenkor a gyümölcs már elég édes, de még nem esik szét a főzés során. A házi készítésű eperlekvárok világa végtelenül kreatív: készülhet bazsalikomos, rózsaborsos, vaníliás, akár balzsamecetes változatban is.

Hogyan vásároljuk?

Az eper szezonja hazánkban május közepétől június végéig tart, így a legfinomabb lekvárok is ebben az időszakban készülnek. A piacokon és szedd magad földeken ilyenkor kedvező áron juthatunk hozzá a friss gyümölcshöz. Fontos, hogy a lekvárhoz ne a legnagyobb, hanem az aromás, kisebb szemű epreket válasszuk, mert ezeknek sokkal karakteresebb az ízük.

A frissen főzött eperlekvárt hűvös, fénytől védett helyen érdemes tárolni – a klasszikus, celofánnal lekötött üvegektől a csavaros tetős, sterilizált változatokig sok megoldás létezik. Felbontás után mindig tartsuk hűtőben!

Mire jó az eperlekvár?

Elsőre talán egyszerű reggeli hozzávalónak tűnik, de az eperlekvár sokkal több ennél. Nemcsak édességek, hanem sós fogások izgalmas kiegészítője is lehet. Egy szelet camembert sajthoz kanalazva, egy kacsamell mellé tálalva vagy balzsamecettel kifőzve egy gourmet előétel része is lehet.

Tápanyagtartalmát tekintve az eperlekvárban megmarad némi C-vitamin és antioxidáns az eredeti gyümölcsből, bár természetesen a cukortartalma miatt mértékkel ajánlott fogyasztani. A házi készítésű változatoknál azonban sokkal jobban szabályozható az édesítés mértéke.

Mi készülhet az eperlekvárból?

A klasszikus felhasználás mellett (pirítós, palacsinta, gofri) az eperlekvár kiváló süteménytöltelék: linzerekhez, piskótákhoz, tortákhoz, de még macaronhoz is passzol. Fagylaltokhoz, pohárkrémekhez, reggeli joghurthoz is remekül illik. Ha különlegesebb gasztronómiai kalandra vágysz, próbáld ki friss kakukkfűvel vagy mentával ízesítve, netán egy kevés rózsavízzel megbolondítva.

Ha pedig eltennél belőle télire, bátran készíts nagyobb adagot – üvegbe zárva az eper illata és íze egy szürke januári reggelen is képes nyarat varázsolni a reggelidbe.

Még több eperlekváros receptért görgess lejjebb!

278
Kalória
0.4g
Fehérje
68.9g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
30.5g
Víz
-
Koleszterin
1.1g
Élelmi rost
48.5g
Cukor

100 g Eperlekvár

fehérjetartalom

0.37 g

zsírtartalom

0.048 g

szénhidráttartalom

68.86 g

víztartalom

30.47 g

gramm eperlekvár?

Top ásványi anyagok

Nátrium

32 mg

Kalcium

20 mg

Foszfor

19 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.02 g

Kolin

10.2 mg

C vitamin

8.8 mg

E vitamin

0.12 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.37 g

Zsír

telített zsírsav

0.01 g

egyszeresen telített zsírsav

0.038 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

0.49 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

19 mg

Nátrium

32 mg

Cink

0.06 mg

Réz

0.1 mg

Mangán

0.04 mg

Szelén

2 µg

szénhidrát

rost

1.1 g

cukor

48.5 g

víz

30.47 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.016 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.076 mg

Niacin - B3 vitamin

0.036 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.02 mg

Folát

11 µg

Kolin

10.2 mg

E vitamin

0.12 mg

C vitamin

8.8 mg

B6 vitamin

0.02 g

220 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Kormos Lili

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...