Eper

Leírás
A tavasz első gyümölcse. Ízletes, illatos, frissítő és egészséges. Sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz, C-vitamin tartalma meghaladja a narancsét. Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, balzsamecettel megpermetezve, de süteményekbe is tehetjük. Kiváló dzsem- és fagylaltkészítésre. Igen alacsony pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.
Mikor vegyem
Májustól augusztusig van szezonja. Mélyhűtve bármikor vehető.
hogyan tároljam
Két-három napig, hűtőszekrényben tartva, eláll. Mosatlanul tároljuk!
100g Eper
fehérjetartalom
0.67 g
zsírtartalom
0.213 g
szénhidráttartalom
7.68 g
víztartalom
90.95 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
24 mg
Kalcium
16 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
C vitamin
58.8 mg
B6 vitamin
0.047 g
Kolin
5.7 mg
Niacin - B3 vitamin
0.386 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.67 g
Zsír
telített zsírsav
0.015 g
egyszeresen telített zsírsav
0.043 g
többszörösen telített zsírsav
0.155 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.41 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.14 mg
Réz
0.048 mg
Mangán
0.386 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
4.89 g
víz
90.95 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.024 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.022 mg
Niacin - B3 vitamin
0.386 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.125 mg
Folát
24 µg
Kolin
5.7 mg
Béta-karotin
7 µg
Lutein+zeaxantin
26 µg
E vitamin
0.29 mg
K vitamin
2.2 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
58.8 mg
B6 vitamin
0.047 g