Eper

Eper

Leírás

A tavasz első gyümölcse. Ízletes, illatos, frissítő és egészséges. Sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz, C-vitamin tartalma meghaladja a narancsét. Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, balzsamecettel megpermetezve, de süteményekbe is tehetjük. Kiváló dzsem- és fagylaltkészítésre. Igen alacsony pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.

Mikor vegyem

Májustól augusztusig van szezonja. Mélyhűtve bármikor vehető.

hogyan tároljam

Két-három napig, hűtőszekrényben tartva, eláll. Mosatlanul tároljuk!

100g Eper

fehérjetartalom

0.67 g

zsírtartalom

0.213 g

szénhidráttartalom

7.68 g

víztartalom

90.95 g

Hány kalória

gramm

eper?

Top ásványi anyagok

Foszfor

24 mg

Kalcium

16 mg

Magnézium

13 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

C vitamin

58.8 mg

B6 vitamin

0.047 g

Kolin

5.7 mg

Niacin - B3 vitamin

0.386 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.67 g

Zsír

telített zsírsav

0.015 g

egyszeresen telített zsírsav

0.043 g

többszörösen telített zsírsav

0.155 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.41 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.14 mg

Réz

0.048 mg

Mangán

0.386 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

4.89 g

víz

90.95 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.024 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.022 mg

Niacin - B3 vitamin

0.386 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.125 mg

Folát

24 µg

Kolin

5.7 mg

Béta-karotin

7 µg

Lutein+zeaxantin

26 µg

E vitamin

0.29 mg

K vitamin

2.2 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

58.8 mg

B6 vitamin

0.047 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!