Ecetes torma

Az ecetes torma egy hazánkban igencsak közkedvelt csípős, pikáns sós krém, mely reszelt tormagyökérből készül, és a legtöbben húsvét táján fogyasztjuk az ünnepi sonka mellé. Házilag is elkészíthetjük, de a boltokban is megvásárolhatjuk, leginkább kisüveges formában, egész évben.

Leírás

Ecetes torma – receptek, leírás, tippek

Az ecetes torma reszelt tormagyökérből készül: csípőssége reszeléskor válik egyértelművé, ereje valamilyen savval, pl. ecettel közömbösíthető. Ecetes torma készítésekor ügyeljünk arra, hogy minél később öntjük az ecetes-cukros-vizes levet a reszelt tormára, annál csípősebb lesz a végeredmény, a torma ereje ugyanis a reszelést követően fokozatosan szabadul fel.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Ecetes torma

Mi az az ecetes torma?

Az ecetes torma egy csípős, aromás krém, mely általában reszelt tormagyökérből, ecetből, cukorból, sóból és vízből készül. Húsételek, sonka, füstölt húsok és tojás mellé gyakran fogyasztják, főleg a húsvéti időszakban, de év közben is sok hűtőben megtalálhatjuk. A torma egy hazánkban őshonos gyökérzöldség. Magas C-vitamin tartalma és vízhajtó, valamint fájdalomcsillapító hatása miatt eredetileg gyógynövényként termesztették.

Hogyan vásároljuk vagy készítsük?

Ha bolti ecetes tormát választunk, vegyünk olyan terméket, amelyben nincs feltétlen adalékanyag és/vagy tartósítószer. Házilag is elkészíthetjük, bár a tormareszelés nem leányálom, hiszen rettentően csíp.

Az ecetes torma fő hozzávalói: friss torma, ecet, víz, cukor (vagy édesítő), só.

Elkészítés:

  1. A friss tormát meghámozzuk és lereszeljük, de vigyázat, nagyon csípős lehet, érdemes nyitott ablak mellett csinálni!
  2. A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a sót. Kevergetve feloldjuk az összetevőket.
  3. A forró ecetes levet a reszelt tormára öntjük, alaposan összekeverjük.
  4. Üvegbe töltjük, és lezárva hűtőben tároljuk.
  5. Pár nap állás után az ízek összeérnek, úgy még finomabb lesz

Mire jó az ecetes torma?

  • a torma, így az ecetes torma is tisztítja a légutakat, bevethető nátha és orrdugulás ellen
  • a tormát a népi gyógyászat már a 17. század óta használja
  • a tormának magas a C-vitamin-tartalma, főleg frissen reszelve
  • ásványi anyagokban különösen gazdag: sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink
  • van benne egy speciálisan rá jellemző összetevő, a szinigrin vírus- és baktériumölő hatású

Az ecetes torma a hidegtálak, szendvicsek, sonka- és sajttekercsek, felvágottastálak népszerű kísérője, és főleg húsvétkor fogyasztjuk. A klasszikus táfelspicc mellett is gyakran felbukkan, mint a főtt hús pikáns, csípős kiegészítője.

Mi készülhet az ecetes tormából?

Ecetes tormából készíthetünk húsvéti őzgerincet minden jóval, sonkás-tormás kukoricasalátát, parmezános-tormás sonkatekercseket, tormás répafőzeléket villámgyorsan, kapros céklasalátát lencsével, húsvéti tojáskrémes kalácsbagelt, vagy többek közt sonkás-tormás grillezett szendvicset camembert sajttal.

Még több ecetes tormás receptért görgess lejjebb!

138
Kalória
1g
Fehérje
21g
Szénhidrát
5g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Ecetes torma

fehérjetartalom

1 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

21 g

víztartalom

0 g

gramm ecetes torma?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

97 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...