szárított fűszer

Bors

A bors az egész világon a legelterjedtebb és legtöbbet használt fűszer. Színe lehet fekete, fehér, piros vagy zöld, attól függően, hogy milyen érettségi állapotban szedik le. Színüknek megfelelően feldolgozásuk, ízük és felhasználási módjuk is különbözik. Sötétebb ételekhez az aromásabb fekete borsot használják, míg világosabb ételek esetében a kevésbé intenzív fehér borsot.

Vanília

A vanília(rúd), mely ezernyi kis fekete magot rejt, egy kúszó orchideafaj termése. Ez a kellemes illatú és aromás ízű fűszer Madagaszkáron, Sri Lankán, Tahitin, Mexikóban, Hondurasban stb., tehát a trópusokon őshonos. Drága fűszer, magas ára a termesztési és betakarítási folyamat kézimunkaigényének és a hosszú szárítási időnek tudható be.

Fahéj

A fahéj Ázsiában őshonos, régóta ismert, erős aromájú fűszernövény. A fahéjfa szárított kérgét összetekercselve, darabokra vágva, illetve őrölve árulják. Gyümölcsöket, süteményeket, italokat ízesíthetünk vele, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában húsos és rizses ételekhez is keverik.

Szegfűszeg

A szegfűszeg Indonéziában őshonos, erősen édeskés, de fűszeres, borsos ízű szárított rügy. Intenzív aromája miatt óvatosan kell vele bánni, nehogy túlfűszerezzük az ételt. Itthon elsősorban süteményeket, gyümölcsleveseket és a forralt bort ízesítjük vele. Egészben és porított formában kapható.

Szerecsendió

A szerecsendió Dél-Ázsiában őshonos különleges, frissítő ízű fűszernövény. Finom ízt ad a sajtos, spenótos, karfiolos ételeknek, a besamelmártásnak, burgonyapürének és néhány süteményben is használhatjuk. Az intenzívebb ízhatás érdekében célszerű egészben (nem őrlemény formájában) vásárolni a szerecsendiót és frissen reszelni az ételbe.

Fűszerpaprika

A fűszerpaprika a Capsicum annuum növény különböző fajtáiból készül, amelyek lehetnek édesek vagy csípősek. A paprikák termesztése, szüretelése és feldolgozása gondos odafigyelést igényelnek. A paprikát leszedik, magházát eltávolítják, megszárítják és megőrlik. Színe a rozsdabarnától az élénk pirosig változhat. Fajtái tekintetében a fűszerpaprika lehet csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős. A magyar konyhából nem hiányozhat: pirospaprikával készül a legtöbb tradicionális magyar étel (gulyásleves, pörkölt, halászlé).

Köménymag

A köménymag egy jellegzetes, intenzív aromájú fűszer, pikáns, megosztóan kesernyés ízzel. Eurázsia, Egyiptom északi részén őshonos. Jellegzetes ízt ad az osztrák, dél-német, magyar ételeknek is, de a Távol-Keleten és Indiában is használják. Egészben vagy porított formában kapható.

Kurkuma

A kurkuma fűszer- és gyógynövény, amely Dél-Ázsiában honos, és a gyömbérfélék családjába tartozik. Gyógyászati célokra és fűszerként elsősorban a gyökerét használják, de Ázsiában a hajtásait, sőt a virágait is szívesen fogyasztják. Fűszerként a sárga színű gyökértörzséből készült örleményt használjuk. Sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelt. A curry (fűszerkeverék) és a Worchester-szósz fontos alkotóeleme.

Curry por

A curry por egy aromás fűszerkeverék, amelyet elsősorban az indiai és dél-ázsiai ételekhez társítunk, de világszerte számtalan konyhában megtalálható. Színe aranysárga, illata intenzív, és változatosan használható: levesekhez, szószokhoz, húsételekhez, zöldségekhez vagy akár rizshez is jól illik.

Kardamom

A kardamom Indiából származó, kámforos és enyhén citrusos ízű fűszer, mely a világon a harmadik</strong> <strong>legdrágább ízesítő a sáfrány és a vanília után. Európában különösen a skandináv országokban használják előszeretettel, gyümölcsökhöz, édességekhez és húsok fűszerezéséhez. Az arab országokban pedig a kávé ízesítésére szolgál. Az indiai konyhában édes és sós ételekhez egyaránt használják a kardamomot. A kardamom héját félbevágva nyerjük ki a belsejéből az apró magokat.

Borókabogyó

A borókabogyó jellegzetes, fenyős, enyhén citrusos ízű fűszer, amelyet elsősorban húsételek, pácok, savanyúságok és italok (például gin) ízesítésére használnak. Észak-Európában, Franciaországban, Németországban és Ausztriában népszerű, főként szárított formában kapható, de ősszel frissen is gyűjthető a természetben. Illata és aromája erőteljes, ezért érdemes mértékkel adagolni.

Cayenne paprika

A cayenne paprika élénkpiros színű, csípős fűszer, amely a mexikói és dél-amerikai konyha egyik alapfűszere, de világszerte használják pikáns ételek ízesítésére. Őrölt formában kapható leggyakrabban, de frissen is elérhető egyes piacokon. Erőteljes íze miatt kis mennyiség is elég belőle ahhoz, hogy feldobja a leveseket, szószokat, húsételeket vagy akár italokat. Egész évben beszerezhető.

Római kömény

A római kömény Nyugat-Ázsiában őshonos fűszernövény. Külseje a köménymagra hasonlít, de ízében attól teljesen eltér. Indiában az egyik legtipikusabb ízesítő, de előszeretettel használják Ázsia más részein, az észak-afrikai konyhákban, valamint Dél- és Közép-Amerika országaiban is.

Mustármag

A mustármag apró, de annál karakteresebb fűszer, melyből nemcsak a mustár készül, hanem rengeteg fűszerkeverék, savanyúság, pác és curry alapja is. Fekete, barna és fehér változatban is elérhető – mindegyik más-más intenzitással és aromával. Egy igazi fűszertitkos fegyver!

Rózsabors

A rózsabors az borsfa termése. A piros borsfa (schinus terebinthifolius) fásszárú növény, mely a szappanvirágúak rendjébe és a szömörcefélék családjába tartozik. A piros borsfának a bogyóit, azaz termését fogyasztják. A borsszem nagyságú termést általában szárított formában tudjuk megvásárolni.

Füstölt pirospaprika

A füstölt pirospaprika, vagy ahogy világszerte ismerik a Pimentón de la Vera, a spanyol konyha egyik legnépszerűbb fűszere, mely nagyon sok étel ízvilágának gazdagítására alkalmas. Már több mint 500 éve annak, hogy az Amerikából érkező fűszerpaprika megkezdte térhódítását az európai kontinens déli részén.

Ánizs

Az ánizs az ernyősvirágzatúak családjába tartozó fűszernövény, amely Keletről (Indiából, Egyiptomból) származik. Már az ősi Kínában ismerték, és szent növényként tisztelték, az ókori Rómában is használták. Európában az ánizs zöld magját a pékek nagyon régóta használják fűszerként perecek, lepények, knäckebrot, de kekszek és sütemények (különösen mézeskalács, szuflék) illatosítására is.

Csípős fűszerpaprika

A csípős fűszerpaprika karakteres ízű, jellegzetes színű és illatú, az egyik legismertebb magyar konyhai alapanyag. A paprika nemcsak fűszerként, hanem egészségmegőrző hatása miatt is különösen értékes, köszönhetően a benne található kapszaicinnek és antioxidánsoknak.

Fehér bors

A fehér bors a bors (Piper nigrum) növény termése. A fehér, a fekete és a zöld bors is ugyanabból a növényből készül – csak az elkészítési mód más. A fehér bors 3%-kal kevesebb illóolajat tartalmaz, mint a fekete bors, így kevésbé intenzív és csípős.

Fahéjrúd

A fahéjrúd a világ egyik legnépszerűbb fűszere, amely meleg, édeskés és fűszeres illatával szinte minden konyhában otthonra talál. Főként édességek, forró italok és karácsonyi ételek elengedhetetlen hozzávalója, de sós fogásokban is megállja a helyét. Egész évben kapható, és már egy kisebb darab is képes különleges aromát adni az ételeknek.

Fekete bors

A <strong>fekete bors</strong> a Piper nigrum nevű növény éretlenül szedett, majd megszárított termése. A szárítás során a bogyók feketévé és ráncossá válnak, innen ered a nevük is. A fekete borsot egészben vagy őrölve használjuk: frissen darálva intenzívebb és illatosabb. Szinte minden sós ételhez illik, de egyes desszertek is jól viselik a bors enyhén csípős karakterét.

Chilipehely

A chilipehely (vagy chili flakes) apróra tört szárított chilipaprika, amely intenzív ízt és csípősséget ad az ételeknek. Egy igazi konyhai alapfűszer, amit a világ minden táján használnak pizzától levesekig.

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek