Mustármag

A mustármag apró, de annál karakteresebb fűszer, melyből nemcsak a mustár készül, hanem rengeteg fűszerkeverék, savanyúság, pác és curry alapja is. Fekete, barna és fehér változatban is elérhető – mindegyik más-más intenzitással és aromával. Egy igazi fűszertitkos fegyver!

Leírás

Mustármag – receptek, leírás, tippek

A mustármag a káposztafélék családjába tartozó növény magja, amelyet már az ókorban is használtak fűszerként és gyógyító szerként. A három fő fajtája: fehér (sárga), barna, és fekete mustármag – mindegyik kissé eltér ízében és csípősségében. Különösen kedvelt az indiai, skandináv, brit és közép-európai konyhákban. Nemcsak karakteres ízt ad, de főzés közben is izgalmasan „kipattog”, ahogy melegítjük.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mustármag?

Mustármag

A mustármag apró, gömbölyű magocska, melyet a mustárnövény virágából nyernek.

  • Fehér/sárga mustármag: enyhébb ízű, savanyúságokhoz, pácokhoz kiváló.
  • Barna mustármag: erősebb, karakteresebb, gyakran használják mustárkrémekhez.
  • Fekete mustármag: a legerősebb, csípős, főként indiai konyhákban elterjedt.

Melegítés hatására fűszeresebb, diós íze jön elő, érdemes száraz serpenyőben kissé megpirítani használat előtt.

Hogyan vásároljuk?

Mustármagot szinte minden élelmiszerbolt fűszerrészlegén megtalálunk, gyakran kis tasakos formában. Ha nagyobb mennyiségre van szükség, érdemes fűszerüzletben vagy bioboltban keresni. A fajták általában fel vannak tüntetve a csomagoláson. Lehetőleg egész magot vegyünk, az tovább megőrzi aromáját.

Hogyan tároljuk?

Száraz, fénytől védett helyen, jól záródó üvegben vagy dobozban tároljuk. Így akár 1-2 évig is megtartja aromáját. Őrölt formában hamarabb veszít az illóolajaiból, ezért érdemes egészben vásárolni, és csak használat előtt darálni vagy törni.

Mire jó a mustármag?

Savanyúságokhoz: uborka, káposzta, paprika eltevésénél kihagyhatatlan.
Pácoláshoz: húsok, halak, sajtok fűszerezésére.
Curry alap: indiai ételek gyakori kezdőfűszere – kipattogtatva adja meg az étel alapízét.
Mustárkrém készítéséhez: vízzel, borecettel, borral, fűszerekkel keverve házi mustárt is készíthetünk belőle.
Egészséges is: enyhe antibakteriális, emésztésserkentő hatású.

Mi készülhet a mustármagból?

Savanyúságok: klasszikus csemegeuborka, csalamádé, ecetes cékla, retek – ezeknél szinte kötelező a mustármag a pikáns ízhez. Fermentált spárga, savanyított dinnyehéj
Curryk: pl. indiai lencse curry (dal) vagy zöldséges curry – ezeknél gyakran a fűszerek pirítása mustármaggal indul.
Pácolt húsok: mustáros pác sertéshez vagy csirkéhez, ahol az egész mustármag külön textúrát is ad, de skót tojáshoz is remekül passzol, ahogyan a tojásos nokedlihez is.
Házi mustár: őrölt mustármagból borecettel, fűszerekkel és akár mézzel keverve ízlés szerint készíthetünk házi változatot.
Salátaöntetek: vinaigrette-be téve enyhén roppanós, diós ízvilágot ad.

Még több mustármagból receptért görgess lejjebb!

508
Kalória
26.1g
Fehérje
28.1g
Szénhidrát
36.2g
Zsír
5.3g
Víz
-
Koleszterin
12.2g
Élelmi rost
6.8g
Cukor

100 g Mustármag

fehérjetartalom

26.08 g

zsírtartalom

34.595 g

szénhidráttartalom

28.09 g

víztartalom

5.27 g

gramm mustármag?

Top ásványi anyagok

Foszfor

828 mg

Magnézium

370 mg

Kalcium

266 mg

Nátrium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.397 g

Kolin

122.7 mg

C vitamin

7.1 mg

E vitamin

5.07 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

26.08 g

Zsír

telített zsírsav

1.989 g

egyszeresen telített zsírsav

22.518 g

többszörösen telített zsírsav

10.088 g

ásványi anyagok

Kalcium

266 mg

Vas

9.21 mg

Magnézium

370 mg

Foszfor

828 mg

Nátrium

13 mg

Cink

6.08 mg

Réz

0.645 mg

Mangán

2.448 mg

Szelén

208.1 µg

szénhidrát

rost

12.2 g

cukor

6.79 g

víz

5.27 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.805 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.261 mg

Niacin - B3 vitamin

4.733 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.81 mg

Folát

162 µg

Kolin

122.7 mg

Béta-karotin

18 µg

Lutein+zeaxantin

568 µg

E vitamin

5.07 mg

K vitamin

5.4 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

7.1 mg

B6 vitamin

0.397 g

247 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek