Ánizs

Ánizs

Leírás

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó fűszernövény, amely keletről (Indiából, Egyiptomból) származik. Már az ősi Kínában ismerték és szent növényként tisztelték, az ókori Rómában is használták. Európában az ánizs zöld magját a pékek nagyon régóta használják fűszerként perecek, lepények, knäckebrot, de kekszek és sütemények (különösen mézeskalács, szuflék) illatosítására is. Az ánizst elterjedten használják a cukoriparban (Flavigny drazsé) és a szeszgyártásban (Pastis aperitif, Anisette likőr). Apróra vágott leveleivel marinált zöldségeket, salátákat, Dél-Franciaországban pedig halleveseket ízesítenek. A kapor egyik francia elnevezése is „hamis ánizs”. Forrás: Larousse

Mikor vegyem

Bármikor

hogyan tároljam

; Az ánizs azon fűszerek közé tartozik, melyek nem tarthatóak el hosszabb ideig, mert igen gyorsan elveszíti aromáját.;

100g Ánizs

fehérjetartalom

17.6 g

zsírtartalom

13.516 g

szénhidráttartalom

50.02 g

víztartalom

9.54 g

Hány kalória

gramm

Ánizs?

Top ásványi anyagok

Kalcium

646 mg

Foszfor

440 mg

Magnézium

170 mg

Vas

36.96 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.65 g

C vitamin

21 mg

Niacin - B3 vitamin

3.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.797 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17.6 g

Zsír

telített zsírsav

0.586 g

egyszeresen telített zsírsav

9.78 g

többszörösen telített zsírsav

3.15 g

ásványi anyagok

Kalcium

646 mg

Vas

36.96 mg

Magnézium

170 mg

Foszfor

440 mg

Nátrium

16 mg

Cink

5.3 mg

Réz

0.91 mg

Mangán

2.3 mg

Szelén

5 µg

szénhidrát

rost

14.6 g

víz

9.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.34 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.29 mg

Niacin - B3 vitamin

3.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.797 mg

Folát

10 µg

A vitamin

16 µg

C vitamin

21 mg

B6 vitamin

0.65 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.