Osztriga
71 kcal
Osztriga
Leírás
Osztriga – receptek, leírás, tippek
Az osztriga gazdag fehérjében, omega-3 zsírsavakban, B12-vitaminban, vassal, szelénnel és cinkkel is ellátja a szervezetet. Támogatja az immunrendszert, a bőr és a haj egészségét, és hozzájárul a hormonális egyensúly fenntartásához is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az az osztriga?
Az osztriga (Ostreidae) kagylófajta, amely sós vizekben, főként tengerparti öblökben él. Kemény, szabálytalan alakú mészvázában rejtőzik a puhatestű állat. Különleges ízvilágát a víz sótartalma, az élőhely tápanyag-összetétele és a betakarítás módja is befolyásolja. Legnagyobb hagyománya Franciaországban van, világszerte tenyésztik, de már az ókorban is fogyasztották.
Hogyan tároljam?
Élő osztrigát hűtve, nedves rongy alatt, kagylóhéjával lefelé tároljunk, maximum 1-2 napig. Felnyitás után azonnal fogyasszuk el. Hőkezelt, fagyasztott vagy konzervváltozat hosszabb ideig is eltartható.
Hogyan vásároljuk?
Csakis megbízható forrásból vásároljunk friss, élő osztrigát, ép és szorosan zárt héjjal. Ha a héj nyitva van és nem záródik vissza enyhe kopogtatásra, az osztriga már nem él, ne fogyasszuk el. Soha ne együnk sérült, kinyílt osztrigát!
Mikor vegyem?
Hagyományosan a hűvösebb hónapokban ajánlott fogyasztani, azaz szeptembertől áprilisig. Ez idő alatt az osztriga húsa tömörebb, íze gazdagabb.
Milyen ételekhez használhatunk osztrigát?
A klasszikus nyers fogyasztás mellett készülhet belőle gratinált osztriga vajjal és zsemlemorzsával, osztrigaleves tejszínnel, tésztaszósz, vagy akár egy izgalmas, citrusos ceviche is. Füstölve, párolva vagy grillezve is különleges gasztronómiai élményt nyújt. Ha önmagában esszük, kísérjük száraz pezsgővel, fogyasztás előtt pedig csepegtessünk rá citromlevet, és szórjuk meg borssal.
Még több osztrigás receptért görgess lejjebb!
100 g Osztriga
fehérjetartalom
5.71 g
zsírtartalom
40001.255 g
szénhidráttartalom
2.72 g
víztartalom
89.04 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
97 mg
Nátrium
85 mg
Kalcium
59 mg
Cink
39.3 mg
Top vitaminok
Kolin
65 mg
B6 vitamin
0.031 g
Niacin - B3 vitamin
0.925 mg
E vitamin
0.85 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
5.71 g
Zsír
telített zsírsav
0.474 g
egyszeresen telített zsírsav
0.253 g
többszörösen telített zsírsav
0.528 g
koleszterin
40 g
ásványi anyagok
Kalcium
59 mg
Vas
4.61 mg
Magnézium
18 mg
Foszfor
97 mg
Nátrium
85 mg
Cink
39.3 mg
Réz
2.858 mg
Mangán
0.296 mg
Szelén
19.7 µg
szénhidrát
cukor
0.62 g
víz
89.04 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.018 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.09 mg
Niacin - B3 vitamin
0.925 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.223 mg
Folát
7 µg
Kolin
65 mg
Retinol
13 µg
E vitamin
0.85 mg
D vitamin
1 µg
K vitamin
1 µg
B12 vitamin
8.75 µg
A vitamin
13 µg
B6 vitamin
0.031 g