Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (10)

leírás

A növény neve sokáig Abelmoschus esculentus volt. Az utóbbi években a rendszertankönyvek már Hibiscus esculentus néven említik, a mályvafélék családjába sorolják.
Magyarul okrának vagy gombónak nevezik.
A trópusi, szubtrópusi országokban terjedt el. Indiától Ausztráliáig, a csendes-óceáni szigetvilágban szinte mindenütt megtalálható. Indiában, a Maláj-félszigeten viszonylag nagy területen termesztik, de Amerikában is megtaláljuk.
A mérsékelt égövön kísérleteznek a meghonosításával. Magyarországon is megkísérelték már a termesztését.
A tövenként előforduló 5-6 termés fiatal állapotban fogyasztható, később a termésfal megkeményedik, sárgászöld színe sötétbarnává válik. Az igen zsenge, éretlen termések fontos leves- és saláta-alapanyagok a meleg égöv országaiban.
Savanyúság és főzelék készítésére is alkalmasak. A nagy nyálkatartalmú terméseket szeletelve, aprítva használják fel önálló levesek, mártások készítésére, húslevesek sűrítésére és ízesítésére.
Helyenként fűszerként is szerepel.Magját pörkölve kávépótlóként is ismerik. Télire az okrát felkarikázva és zsinegre fűzve szárítják. Zsenge állapotban konzervként is feldolgozzák. Önálló salátának vagy salátaízesítőként is elkészíthető.
Népi gyógyászatban bél-, emésztőszervi megbetegedések ellen használják.

mikor vegyem

Fiatal példányokat, amikor még sárgászöld színüek.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

Okra alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (10)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Törölt Felhasználó
        Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-04 09:44

        Sziasztok!

        Van egy kis keleti üzlet a Lőrinci csarnokban is, ott is lehet kapni az üveges változatot.

        Törölt Felhasználó
        Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-04 15:37

        Dél-Amerikában molondron a neve és finom, lecsó jellegű ételekhez, vagy köretként fogyasztják.
        A török lecsóban (menemen) is találkoztam az okrával. Itthon is megterem, csak szép meleg nyár legyen. JP.

        kaddi
        kaddi Wed, 2010-09-22 11:04

        en burgonyaval szoktam megfozni, izesiteni pirospaprikaval vagy paradicsomszosszal es fuszerekkel. nem is tudtam h nyersen is jo (a recept szerint). majd legkozelebb kiprobalom.

        Törölt Felhasználó
        Törölt Felhasználó Fri, 2010-06-04 18:46

        okra magot lehet kapni mezőgazdasági boltokba.Én már tavaly termeltem sikerrel.

        szurosp
        Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-01-25 22:46

        Kedves Urvölgyi Tímea! Általában török boltokban lehet kapni üvegben eltett okrát, ilyen boltot lehet találni a Corvin Mozi mellett, XI. ker a Karinthy utcánál a 6-os villamos megállójával szemben a szír boltban, a Blahától felfelé a jobb oldalon a Margit híd irányában is van egy ilyen bolt, valószínűleg az Ázsia Bt-ben is a Nagycsarnokban lehet kapni, itt már láttam szezonban friss okrát is, és nagy piacokon néha ki lehet szúrni egyszer-egyszer frisset. De üveges a török boltokban általában kapható. Vidéken sajnos nem tudom, hátha esetleg valaki hallott róla. Magot egyszer vettünk vetőmagboltban, csak kissé macerás a dolog, mert amikor 3-4 cm-re megnő, le kell szedni, mert különben megöregszik. Üdv: Mr&Mrs Smith

        Törölt Felhasználó
        Törölt Felhasználó Wed, 2010-01-27 11:10

        Köszönöm az infókat....

        Törölt Felhasználó
        Törölt Felhasználó Mon, 2010-01-25 21:10

        Segítsen nekem aki tud, hogy Magyarországon hol lehet okrát kapni????????