Olajbogyó

Olajbogyó

Leírás

Olajbogyó – receptek, leírás, tippek

Az olajbogyó az olajfa gyümölcse, melynek őshazája vélhetően Kis-Ázsia volt. Ma elsősorban a Földközi-tenger partján termesztik, de Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is gyakori. Rengeteg olajfafajta, így számos olívabogyó is létezik és kerül az üzletekbe akár sós lében, ecetben vagy olajban eltéve. A mediterrán konyha alapvető alapanyaga.

Az olajbogyó alakja, mérete a fajtától függ, színe pedig arról árulkodik, hogy milyen éretten szedték le. A legkorábban betakarított olajbogyó halványzöld színű, de létezik élénkzöld, sötétlila, sőt, teljesen érett fekete termés is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az olajbogyó?

Az olajbogyó (latinul Olea europaea) az olajfa gyümölcse, amely egy ősi kultúrnövény, és az egyik legfontosabb élelmiszerforrás a mediterrán térségben. Az olajbogyókat főként olívaolaj előállítására használják, de közvetlenül is fogyasztják: magában, előételként, tapasokban, salátákban, tésztákban, sós krémekben, főételekben is népszerű.

Az olajbogyók kicsi, hosszúkás vagy gömbölyded alakú gyümölcsök, amelyek zöldről feketévé érnek, attól függően, hogy milyen érettségűek, és hogyan dolgozzák fel őket.

Az éretlen (zöld) olajbogyók kesernyések, mivel magas a bennük található oleuropein nevű keserű vegyület koncentrációja. A fekete, érett olajbogyók íze általában enyhébb és édeskésebb, állaguk puhább.

Hogyan vásároljuk?

Szín és érettségi állapot alapján jó tudni, hogy a zöld éretlenebb, kesernyésebb, keményebb, míg a sötétebb, fekete olajbogyó általában édesebb, puhább. Feldolgozási mód alapján választhatunk sóoldatos, ecetes oldatos, olajban tárolt vagy akár szárított változatot is. Üveges, zacskós, kimért vagy fémkonzerves verziók is elérhetők. Különleges mediterrán, keleti, görög, arab fűszerboltokban és egyes piacokon sok különleges fajta közül választhatunk, általában kimérve. Kerüljük a mesterséges adalékanyagokat. A felbontott csomagolású olajbogyót tartsuk hűtőben!

Mire jó az olajbogyó?

Az olajbogyó és az olívaolaj jelentős mennyiségben tartalmaz monointenzív telítetlen zsírsavakat, főként olajsavat, amely segít csökkenteni a rossz (LDL) koleszterinszintet és növeli a jó (HDL) koleszterint. Ez hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez, például szívinfarktus és stroke esetén.

Az olajbogyó és az olívaolaj erős antioxidánsokat is tartalmaz, mint például az E-vitamin és a polifenolok (pl. hidroxytirozol és tyrozol), amelyek segítenek megvédeni a vérerek falát a káros szabad gyököktől. Ez javítja a keringést, csökkenti a gyulladásokat, és elősegíti az erek egészségét.

Mi készülhet olajbogyóból?

Egyes ételekhez más és más olívabogyó illik, próbáljuk meg kiválasztani a hozzá illő fajtát.

  • Kalamata: Az egyik legismertebb fekete olajbogyó-fajta, édesebb, enyhébb ízű, és gyakran használják salátákhoz, pástétomokhoz.
  • Manzanilla: Egy kis, zöld olajbogyó, amely a híres spanyol fajta. Jellemzően enyhén sós ízű és friss.
  • Arbequina: Ez a fajta kisebb bogyókkal rendelkezik, enyhén édes és gazdag ízű, kiváló minőségű olajbogyó.

A Kalamata például kiváló salátákhoz, míg a Manzanilla ideális tapashoz vagy egyszerűen snacknek. Az olajbogyónak több fajtája létezik, és mindegyik más ízvilágot képvisel. Az egyes fajták között ízben, állagban és színben is lehet különbség.

Készíthetünk olajbogyóval villámgyors fetakrémet, gyors zöld olívabogyós tésztát, fűszeres focacciát koktélparadicsommal és olajbogyókkal, aszalt paradicsomos és olívabogyós kenyeret rozskovásszal, töltött-rántott olajbogyót, hummuszos tésztát sült paradicsommal és olajbogyóval vagy citromos-olívás tepsis csirkét is!

Még több olajbogyós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész éven át elérhető a legtöbb élelmiszerboltban, üveges, konzerves vagy zacskós formában. Sok helyen kimérve is megvehetjük, akár többféle fajtáját: ebben a formában általában magasabb minőségű, főleg, ha delikáteszekben vagy fűszerboltokban vesszük.

hogyan tároljam

Ha üveges olajbogyót vásárolunk, sötét, hűvös helyen tartsuk, ha pedig már felbontottuk, tegyük a hűtőbe. Ha kimérve vagy csomagoltan vesszük, tegyük zárható dobozba vagy üvegbe, és tároljuk a hűtőben.

100g Olajbogyó

fehérjetartalom

0.84 g

zsírtartalom

10.56 g

szénhidráttartalom

6.04 g

víztartalom

79.99 g

gramm olajbogyó?

Top ásványi anyagok

Nátrium

735 mg

Kalcium

88 mg

Vas

6.28 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

Kolin

10.3 mg

B6 vitamin

0.009 g

E vitamin

1.65 mg

C vitamin

0.9 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.84 g

Zsír

telített zsírsav

2.279 g

egyszeresen telített zsírsav

7.652 g

többszörösen telített zsírsav

0.629 g

ásványi anyagok

Kalcium

88 mg

Vas

6.28 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

3 mg

Nátrium

735 mg

Cink

0.22 mg

Réz

0.251 mg

Mangán

0.02 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

víz

79.99 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.003 mg

Niacin - B3 vitamin

0.037 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.015 mg

Kolin

10.3 mg

Béta-karotin

198 µg

Lutein+zeaxantin

510 µg

E vitamin

1.65 mg

K vitamin

1.4 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

0.9 mg

B6 vitamin

0.009 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...