Ezekből a zöldségekből süss-főzz különleges karácsonyi köretet

Az ünnepi asztalt a hal és a húsok mellett általában a krumplis köretek, esetleg a káposzta dominálja. De mit tegyünk akkor, ha ezen az egyhangú körítésen idén egy kicsit színesítenénk?

Karácsonyra izgalmas zöldségköretet főzni egyáltalán nem nehéz dolog. Ahogy a nyár tele van friss, szezonális gyümölcsökkel, úgy a tél a különböző zöldségek ideje: ezeket mind felhasználhatjuk, hogy az ünnepi menüt egy fokkal különlegesebbé tegyük, persze anélkül, hogy túlbonyolítanánk az életünket és a készülődést néhány zöldségköret miatt.

Főzz különleges karácsonyi köretet ezekből a zöldségekből

Édesburgonya

Ha közel maradnánk a klasszikus burgonyához, mégis szeretnénk némi új színt (és ízt) a menübe csempészni, próbáljuk ki az édesburgonyát. Nagyjából az összes ismert krumplis köretet elkészíthetjük ebből a zöldségből is.

Lehet belőle püré, lilahagymás párolt burgonya, tócsni, tejszínes rakott krumpli, de akár krokett is.

Ízben nagyon jól illenek hozzá az olyan „karácsonyi” fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, és az olyan kevésbé ünnepiek, mint a chili, kurkuma és currypor.

Sütőtök

Hasonló íz és szín, azonban jóval több lehetőség rejlik a sütőtökben, a korábban említett batátával szemben. Persze szintén készíthetünk belőle pürét vagy párolt zöldséget, azonban ez csak a lehetőségek kezdete.

Megsüthetjük egészben, alaposan befűszerezve, így egyszerre lesz elképesztően ízes köret és látványos „asztaldísz” is. Karikákra vágva meggrillezhetjük serpenyőben, de egy kis méz vagy cukor segítségével karamellizálhatjuk is.

Kelbimbó

Talán azért is hiányzik (nemcsak karácsonykor, hanem úgy általában) az asztalunkról ez a zöldség, mert sokan nem szeretik. Persze, tényleg nem a legkedveltebb alapanyagok egyike, de megfelelő módon megfőzve ugyanolyan finom lehet, mint a menü többi eleme.

A lényeg, hogy alaposan pirítsuk le, szinte karamellizáljuk a kis szemeket: ezzel az égett aromával jön ki a káposztafélék legjobb oldala. A fűszerezés terén pedig ne essünk túlzásba: egy kis só és bors szinte elég is, ha esetleg tovább vinnénk a dolgot, szórjunk rá szezám- vagy gránátalmamagot, és locsoljuk meg balzsamecettel.

Zeller

Szintén nem egy közönségkedvenc hozzávaló, a zellert mély, karakteres ízével azonban kár lenne kihagyni az ünnepi menüből. Süssük meg egészben (alufóliába becsomagolva), töltve, esetleg hasábokban.

Egy gazdag, nagyon krémes püré alapja is lehet, ehhez is inkább süssük, mint főzzük, így több íz marad benne. Ez pedig az igazán finom zelleres köret titka.

Brokkoli

A kis zöld fák nagyon jól mutatnak majd a karácsonyi ételeink mellett, mindegy milyen formában főzzük meg őket. A legegyszerűbb párolástól kezdve, a sütőben sütésig megannyi módszert bevethetünk.

Ízesítsük sok-sok fokhagymával, sóval és borssal, de a chili is nagyon jó barátja lehet, főleg, ha egy kis tüzességet is vinnénk az estébe.

Cékla

Ízben is fantasztikus, emellett viszont a színe is lenyűgöző, azaz duplán nyerünk, ha a karácsonyi vacsora részévé tesszük. Ha szeretnénk megsütni, tegyük azt héjastul, alufóliába csomagolva. Utána csak le kell húznunk egy késsel a héját, és szinte bármi készülhet belőle: reszelve tormás saláta, szeletelve fűszerolajos köret.

Ha nem egészben sütjük, rengeteg más lehetőség áll előttünk: vékonyra szeletelve süthetünk belőle chipset, ízesíthetünk vele burgonyapürét is, de egész egyszerűen meg is párolhatjuk.

Fehérrépa

Ízben meglepően jól illik a téli hangulathoz és a karácsonyi ünnepkör ételeihez, mégis elhanyagoljuk ezt a szerény zöldséget. Pedig több rejlik a göcsörtös gyökerekben, mint gondolnánk.

Hozzuk ki a szinte édeskés aromáját köménnyel, kakukkfűvel és borssal. A belőle készített pürét gazdagítsuk vajjal vagy tejszínnel, esetleg egy kis parmezánt vagy más érlelt keménysajtot is tehetünk bele. Sült húsok mellé kiváló párosítás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ötletek, receptek és finomságok karácsonyra:

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?