5 hétköznapi alapanyag, a sokkal omlósabb süteményekért

A süteménysütés egy óvatos tánc, aminek során megannyi ballépést tehetünk, ezek pedig mind veszélybe sodorhatják az édességünk állagát, ízét és kinézetét. Ezért nem árt, ha mindig van néhány biztos kapaszkodónk a sütés során.

Az igazán omlós süteménynek több titka is van: múlik először is az alapanyagokon, a tészta bekeverésén és végül a sütés hőfokán és idején is. Most mindezen tényezők közül az alapanyagokat fogjuk megvizsgálni, amikor is arra a kérdésre keressük a választ, hogy hogyan süthetünk minden alkalommal omlós süteményeket. Egészen pontosan a kevert süteménytésztákat vesszük górcső alá, ezeknél ugyanis kifejezetten fontos az omlós állag.

5 hétköznapi alapanyag, amitől sokkal omlósabb lesz a süteményed

Olaj

A zsiradék önmagában is elengedhetetlen az omlós kevert süteményhez, azonban a kategórián belül sem mindegy, hogy mit használunk: zsírt, olajat, vajat vagy margarint.

Ugyan a vaj verhetetlen egyes esetekben (pl. linzer, kekszek és piték tésztája), a kevert sütemények hőse az olaj.

Ettől ugyanis sokkal omlósabb marad a tészta, akár hosszabb ideig is. Ez azért van, mert miután kisült a sütemény, a benne lévő olaj nem szilárdul vissza úgy, mint ahogy azt a vaj teszi. A folyékony zsiradék nagy előnye az is, hogy még akár egy nappal később is ugyanolyan puha marad a sütink.

Joghurt

A legtöbb ilyen receptbe kerül valamilyen tejtermék is, általában azért, hogy gazdagabb állagot és komplexebb ízt adjon az édességnek. A tej, tejföl, joghurt, kefir és tejszín közül az omlósság terén a joghurt képes a legtöbbet tenni.

Mivel viszonylag savas tejtermékről van szó, a joghurt reakcióba lép a tésztába kevert sütőporral vagy szódabikarbónával, és aktívabb légbuborék-képződést eredményez a süteményen belül. Ettől is sokkal omlósabb lesz a tészta.

Almapüré

Az almapüré szintén enyhe savassága miatt segít az omlósság terén a süteménynek, azonban nemcsak ez a jótékony hatás oka. A megfőzött, lepürésített gyümölcs nedvességtartalma igen magas, ami nagyon jól jön, ha omlós süteményt szeretnénk.

Reszelt zöldség vagy gyümölcs

Ha szeretjük a répatortát, főleg az elképesztően morzsás-puha-légies állagát, akkor ideje elkezdenünk reszelt zöldséget és gyümölcsöt tenni a többi kevert süteményünkbe is. A vékony szálak a sütőben megpuhulnak, és kiadják magukból az összes nedvességet, amit szerencsére a sütemény vesz át.

Reszeljünk répát, cukkinit, édesburgonyát, sütőtököt, almát, körtét vagy más keményebb húsú, de lédús zöldséget vagy gyümölcsöt a süteményünk tésztájába.

Olajos magvak

Mivel az olajos magvak önmagukban is elég zsírosak, ez a jótékony hatásuk megérződik a süteményekben is, ha darált formában felhasználjuk őket. A dió, mogyoró, mandula vagy tökmag mind képes erre, ráadásul az omlósság fokozása mellett komplex, mély aromát is adnak a süteménynek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Süsd meg a legfinomabb süteményeket az ünnepi időszakban:

Címlapról ajánljuk

További cikkek