Egy meglepő trükkel kiderítheted, miért nem süt egyenletesen a sütőd

Biztos észrevettük már, hogy még a legmenőbb sütőben sem sülnek egyenletesen a sütemények. Egy egyszerű trükkel feltérképezhetjük a hidegebb pontokat, hogy többé ez ne forduljon elő.

Alapból is elég sok mindenre figyelni kell, amikor süteményt készítünk. Ez a lista most tovább bővül: a sütő melegebb pontjait is érdemes megismernünk annak érdekében, hogy mindig minden teljesen átsüljön. Csupán egy tepsi cukorra lesz szükségünk.

Készíts mindig tökéletesre sült süteményeket, ismerd meg sütőd „térképét”

Miért fontos ez?

A sütő melegebb pontjait megismerve tudni fogjuk, hogy merre forgassuk az éppen készülő süteményt, ha az egyik része nyersebb. Azt is elkerülhetjük, hogy a linzerek fele égett, másik fele pedig túl halovány legyen.

A „térkép” birtokában könnyedén mozgathatjuk majd a formákat a sütőn belül, biztosítva ezzel, hogy egységesen sül a benne lévő édesség.

Hogyan készül a „térkép”?

Melegítsük elő a sütőt 200℃-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral (ha nem akarunk utána órákig karamellt sikálni róla), és öntsünk rá annyi cukrot, hogy egyenletesen befedje a tepsi közepének nagy részét.

Amikor elég meleg a sütő, tegyük a tepsi cukrot a középső polcra (ahol normális esetben a sütemény is sülne), majd hagyjuk bent 10 percig.

Az idő leteltével azonnal vegyük ki, és alaposan vizsgáljuk meg. Ahol a cukor olvadt, de nem égett, a sütő pontosan 200℃-os, vagyis ezeken a részeken jól fűt. Az égett helyek túl melegek, a kristályosan maradt cukor pedig hideg pontot jelöl.

Jegyezzük meg a „térképet”, esetleg írjuk le magunknak, hogy például a sütő hátsó bal sarka nem elég meleg. Így legközelebb biztosan olyan helyre tehetjük majd a süteményt, ahol egyenletesen meleg van.

De mi legyen a cukorral?

A felfedezés végén marad egy tepsi karamellünk. Persze kidobhatnánk a sütőpapírral együtt a kukába. De sokkal jobban járunk, ha a még folyós karamellt gyorsan egy fazékba tesszük és egyenlő arányban vízzel elkeverjük, majd addig főzzük, amíg fel nem oldódik a még kristályos cukor. Így fantasztikus ízű karamellszirupot kapunk, amit bátran felhasználhatunk más desszerteknél.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai tanácsok mindenkinek:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek