Erre figyelj, ha PARMEZÁNT teszel a kosaradba a boltban

A nemzetközi sajtok már a legtöbb bolt polcain megtalálhatók. Ez alól a parmezán sem kivétel. Van néhány dolog, amire azonban érdemes figyelnünk, ha parmezánt vásárolunk!

Világszerte növekvő elérhetőségének ellenére a parmezán még mindig luxuscikként él a fejünkben. Évente párszor azonban egyre többen meglepjük magunkat ezzel a kemény, erőteljes ízű sajttal. Olasz ételek, különlegesebb ünnepi fogások készítésénél mind egy kicsit megengedőbbek vagyunk a pénztárcánkkal. Így nem árt tudnunk, hogy mit emelünk le a polcról.

Miért különleges a parmezán?

A parmezán nem egyszerűen érlelt keménysajt. Minden hozzávalója egyenként különleges és szigorúan szabályozott is egyben. A legfontosabb követelmény, hogy minden, ami az elkészült termékbe kerül– így a tehenek takarmánya, a tej és a sajtkészítés hozzávalói – mind Olaszország egy bizonyos, Emilia Romagna nevű, területéről származzon. Az észak-olaszországi tartomány büszkesége hogy a parmezán sajt készítése náluk kezdődött, és ezért fontos a területi korlátozás is. Évszázadok óta ugyanazokkal a technikákkal készül itt a sajt, hogy aztán az egész világot meghódíthassa.

Erre figyelj, ha PARMEZÁNT teszel a kosaradba a boltban

A korlátozás nyomán más nevű, de parmezán jellegű sajtok is megjelentek a piacon. Ilyen például a szintén olasz Grana Padano is. A levédett néven kívül sok különbség nincs az olasz keménysajt-variációk közt. Ha olaszos ételt készítünk, mindegyik jó választás, hiszen különleges ízük és textúrájuk teszi olyanná például a rizottót, amilyennek lennie kell.

Hogyan válasszunk?

Az egyik legalapvetőbb döntés, ami sokat számít a parmezán választásánál, a kiszerelés. A boltokban két félével fogunk találkozni: reszelt és cikkelyes csomagokkal.

Mivel általában árban nincsen túl sok különbség a kettő között, érdemesebb a reszelt helyett a darabosat választani.

Az előre lereszelt termékek gyakran többféle sajtból készülnek, így nemcsak parmezánt veszünk, hanem egy keveréket. A darabokra vágott sajtnál azonban erre nincs esély, azt kapunk, amit látunk.

Érdemes elolvasni ezen kívül a csomagolást is. A magyarországi Hungarikumok mintájára Olaszországban is vannak bizonyos törvények, amik az eredeti olasz termékeket védik. Ha tehetjük, válasszuk a DOP feliratú sajtokat. Így biztosak lehetünk abban, hogy amit veszünk a meghatározott területen, meghatározott eljárással készült. Ezzel jól járunk, hiszen minőségi terméket kapunk a pénzünkért, és nem mellesleg támogatjuk a tradicionális olasz sajtkészítést is. Kell ennél több?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több olasz és sajt témájú cikkünk:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...