Erre figyelj, ha PARMEZÁNT teszel a kosaradba a boltban

A nemzetközi sajtok már a legtöbb bolt polcain megtalálhatók. Ez alól a parmezán sem kivétel. Van néhány dolog, amire azonban érdemes figyelnünk, ha parmezánt vásárolunk!

Világszerte növekvő elérhetőségének ellenére a parmezán még mindig luxuscikként él a fejünkben. Évente párszor azonban egyre többen meglepjük magunkat ezzel a kemény, erőteljes ízű sajttal. Olasz ételek, különlegesebb ünnepi fogások készítésénél mind egy kicsit megengedőbbek vagyunk a pénztárcánkkal. Így nem árt tudnunk, hogy mit emelünk le a polcról.

Miért különleges a parmezán?

A parmezán nem egyszerűen érlelt keménysajt. Minden hozzávalója egyenként különleges és szigorúan szabályozott is egyben. A legfontosabb követelmény, hogy minden, ami az elkészült termékbe kerül– így a tehenek takarmánya, a tej és a sajtkészítés hozzávalói – mind Olaszország egy bizonyos, Emilia Romagna nevű, területéről származzon. Az észak-olaszországi tartomány büszkesége hogy a parmezán sajt készítése náluk kezdődött, és ezért fontos a területi korlátozás is. Évszázadok óta ugyanazokkal a technikákkal készül itt a sajt, hogy aztán az egész világot meghódíthassa.

Erre figyelj, ha PARMEZÁNT teszel a kosaradba a boltban

A korlátozás nyomán más nevű, de parmezán jellegű sajtok is megjelentek a piacon. Ilyen például a szintén olasz Grana Padano is. A levédett néven kívül sok különbség nincs az olasz keménysajt-variációk közt. Ha olaszos ételt készítünk, mindegyik jó választás, hiszen különleges ízük és textúrájuk teszi olyanná például a rizottót, amilyennek lennie kell.

Hogyan válasszunk?

Az egyik legalapvetőbb döntés, ami sokat számít a parmezán választásánál, a kiszerelés. A boltokban két félével fogunk találkozni: reszelt és cikkelyes csomagokkal.

Mivel általában árban nincsen túl sok különbség a kettő között, érdemesebb a reszelt helyett a darabosat választani.

Az előre lereszelt termékek gyakran többféle sajtból készülnek, így nemcsak parmezánt veszünk, hanem egy keveréket. A darabokra vágott sajtnál azonban erre nincs esély, azt kapunk, amit látunk.

Érdemes elolvasni ezen kívül a csomagolást is. A magyarországi Hungarikumok mintájára Olaszországban is vannak bizonyos törvények, amik az eredeti olasz termékeket védik. Ha tehetjük, válasszuk a DOP feliratú sajtokat. Így biztosak lehetünk abban, hogy amit veszünk a meghatározott területen, meghatározott eljárással készült. Ezzel jól járunk, hiszen minőségi terméket kapunk a pénzünkért, és nem mellesleg támogatjuk a tradicionális olasz sajtkészítést is. Kell ennél több?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több olasz és sajt témájú cikkünk:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek