Vajpuhára sülnek a kemény őszi zöldségek ezzel a módszerrel

Az ősz kemény, vastag héjú zöldségeivel nehéz megküzdeni a konyhában: nemcsak a pucolásuk, de a megfőzésük is macerás lehet. Ha mégis egy stresszmentes technikát keresünk az elkészítésükre minimális munkával, feltétlenül olvassuk el ezt a cikket!

Az őszi zöldségek ugyan nagyon finomak, ízletesek és egészségek, a megfőzésük és elkészítésük mégsem olyan egyszerű. Jellemzően kemények, lassan puhulnak, és a hámozásuk sem egy leányálom. Ha van egy kis időnk, érdemes kipróbálni az őszi zöldségek egészben sütését, ez ugyanis egy olyan módszer, ami könnyebbé teszi az egész folyamatot.

Vajpuhára sülnek a kemény őszi zöldségek ezzel a módszerrel

Süssünk egész zöldségeket!

Ahelyett, hogy a nyersen pucolással és a nehézkes kockára vágással bajlódnánk, válasszunk egy könnyebb technikát: az egészben sütést. A sütés azért is előnyösebb, mint a vízben főzés, mert kevesebb ízt veszítünk a folyamat során, és az aromák is mélyebbek, gazdagabbak lesznek.

Az egészben sütés ugyan több időbe telik, azonban összességében jobban járunk vele, mert megúszhatjuk az előkészítés maceráit, és ízletesebb zöldséget kapunk a végén.

Ha rajta hagyjuk a héjat a zöldségen, a benne lévő nedvességtől vajpuhára párolódik az egész, anélkül, hogy az ízes szaftból egy csepp is kárba veszne.

A következő zöldségeket mind süthetjük héjastul, egészben:

Alufólia, a segítőtárs

Ahhoz, hogy a sütőben ne száradjon ki a zöldség, hanem egyenletesen süljön át, szükségünk lesz némi alufóliára. Akkor lesz teljesen puha a sült zöldség, ha alaposan bebugyoláljuk a fóliával.

Ellenkező esetben a héja megszikkad, és sokkal lassabban puhul meg a belseje, mivel a gőz nem közvetlenül éri, hanem kiszabadul a sütő terébe. Ezért ne hagyjuk ki a fóliázást. Egyedül a sütőtök esetében nem szükséges a csomagolás, az akár félbe vágva is megpuhul a sütőben.

Olajjal a ragadás ellen

Persze ha minden nélkül, csak úgy csupaszon csavarjuk a fóliába, a zöldség héja hozzá fog ragadni, és egy rémálom lesz megpucolni. Ezért szükségünk lesz némi olajra, hogy ne legyen tapadás a fóliacsomagban.

Nagyon fontos, hogy a zöldségek külsejét mossuk meg, mert földes, koszos lehet. Ugyan nem fogjuk megenni a héjat, a biztonság kedvéért inkább legyen tiszta. Töröljük szárazra, és dörzsöljük be olajjal. Ezután jöhet a fóliacsomagolás.

Mihez kezdjünk a sült zöldséggel?

A sütési idő minden esetben az adott zöldségtől és annak méretétől függ, de készüljünk arra, hogy egy órát biztos el fog tölteni a sütőben a csomag. 200-230℃-on süssük, és az egy óra letelte után óvatosan bontsuk ki a fóliát, majd szúrjunk bele egy kést. Ha könnyedén áthalad a zöldségen, akkor tudhatjuk, hogy elkészült, azonban ha még némi ellenállással találkozunk, tegyük vissza a sütőbe.

A teljesen átsült zöldségről sokkal egyszerűbb lesz lehúzni a héjat: például a cékla esetében egy kis késsel lekapargathatjuk. A zellernél az is járható út, ha félbevágjuk, és a krémes tartalmát kikanalazzuk.

Ezután készíthetünk a sült zöldségekből egyszerű köretet, salátát (olajos magvakkal, leveles zöldekkel és sajttal kiegészítve), esetleg krémlevest is, de sütemények tésztájába is kerülhet, pürésítve.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Konyhai trükkök és technikák minden alkalomra:

Címlapról ajánljuk

További cikkek