Mert pepecselni igenis jó – idén az ehető ajándék a menő

Sokan évről évre eldöntik, hogy valami jelképes, ehető különlegességgel lepik meg szeretteiket, aztán az év végi hajrában mégis visszakoznak. Pedig a magunk által készített ajándékok sokszor jobbak is, mintha vennénk valami felesleges, tucat dolgot sok pénzért.

Bár vannak, akik már októberben - vagy még előbb - elkezdik a karácsonyi ajándékok beszerzését, a legtöbben november végén, december elején fordulnak rá az ünnepi hangulatra, és kezdenek vásárlásba. Sokan évről évre eldöntik, hogy valami jelképes, ehető karácsonyi ajándékkal lepik meg szeretteiket, aztán az év végi hajrában mégis visszakoznak, mert hogy se idő, se kedv nincs arra, hogy hosszan pepecseljenek valami faksznis recepttel, ami kétséges is, hogy egyáltalán jól sikerül-e.

Pedig szerintem érdemes saját magunk által készített gasztroajándékokban is gondolkodni, és nemcsak azért, mert a családnak vagy barátoknak örömet szerzünk vele, hanem mi is sokat profitálhatunk abból, hogy akár apránként, az adventi hétvégéken különlegesebb mézeskalácsokat, esetleg kézzel készült szaloncukrot, narancs-vagy hagymalekvárt, tojáslikőrt készítünk.

Hiszen ezek a tevékenységek segítenek ráhangolódni az ünnepre, még akkor is, ha a decemberi rohanásban azt gondoljuk, hogy na, majd valamikor huszadika környékén megszáll minket a karácsonyi hangulat, és sikerül kicsit lelassulva átérezni a szeretet ünnepét.

A napi munka és ezer teendő mellett természetes, hogy az ember nem könnyen vált át egy lassabb, nyugodtabb működésbe, de ahogy azzal, hogy hétről hétre meggyújtunk egy újabb szál gyertyát az adventi koszorún, esténként felkapcsolunk egy fényfűzért, főzünk egy illatos, fűszeres forralt bort otthon (vagy veszünk egy bögrével az egyik karácsonyi vásárban), máris kicsit közelebb érezzük magunkat az ünnephez, az év végéhez.

Ebben segítenek a könnyen elkészíthető, ehető ajándékok is, mert ha az ünnep előtti hétvége egyik délutánját arra szánjuk, hogy sütünk például egy nagyobb adag mézeskalácsot – amihez már számos olyan receptet is találunk, ahol nem kell órákig gyúrni a tésztát, és az elkészült sütik sem lesznek kőkemények, hanem azonnal omlósak – , akkor azokból bőven juthat a barátoknak, rokonoknak is. Egy jó írókarecepttel – linkeltünk is cikket – pedig gyerekjáték kidekorálni a mézeseket, sőt, írhatunk rájuk kedves üzenetet vagy a barát/rokon nevét.

Csomagolás

Az ilyen ajándékok sikerének fontos titka még a tálalás, azaz hogy hogyan csomagoljuk be, amit készítettünk. Hogy ne hasson úgy, mintha csak egy kis kóstolót adnánk át a megajándékozottnak, adjuk meg a módját, és csomagoljuk be rendesen. Ha kekszről, süteményről, szaloncukorról van szó, akkor keressünk neki egy szép fém- vagy papírdobozt, és kössük át egy szép szalaggal. Ha pedig valamilyen lekvárt vagy italt ajándékozunk, tegyük egy szebb (csatos)üvegbe, az üveg nyakát vagy tetejét pedig szintén átköthetjük egy szép színű szalaggal.

Így egy pillanat alatt elegáns ajándékká lényegül az addig oly szerénynek és egyszerűnek tűnő finomság, ami valójában sokkal többet ér, mintha vettünk volna valami tucatdolgot egy drogériában vagy boltban, hiszen a saját kezünk munkájával ajándékozzuk meg az illetőt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi recept és cikk itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek