Ha beüt a krumplipüré-katasztrófa, így mentsd meg a püréd

Krumplipürét készíteni pofonegyszerű. Alapesetben. De mi történik, ha becsúszik egy kis malőr? Most minden eshetőségre hoztunk neked megoldást, amivel kijavíthatod az elrontott burgonyapüréd!

Amilyen egyszerű elkészíteni a krumplipürét, annyira sokféle módon lehet elrontani. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb krumplipüré-baleseteket, és azt, hogy miként tudod ilyenkor visszahozni az életbe a krumplipüréd, hogy ne a kukában végezze.

Túl folyós lett a krumplipüré

Általában akkor lesz túl folyós, leveses a krumplipüré, ha túl pici kockákra vágtad fel a krumplit, nem csöpögtetted le eléggé, vagy túlfőzted.

Ha beüt a krumplipüré-katasztrófa, így mentsd meg a püréd

Hogyan hozd helyre?

Kanalazd a pürét egy serpenyőbe, és alacsony lángon kevergesd, hogy elpárologjon a felesleges folyadék. Ha nagyon folyós, akkor egy kis kukoricakeményítőt adhatsz hozzá, fél teáskanálnyit, hogy jobban besűrűsödjön.

Csomós lett a krumplipüré

Már forrásban lévő vízbe tetted a krumplit ahelyett, hogy a vízzel együtt forraltad volna fel?

Emiatt egyenlőtlenül főnek meg a krumpliszemek, és ilyenkor a belsejük még kemény, a szélük azonban puha, a krumplipüré pedig csomós lesz.

Hogyan hozd helyre?

Kanalazd a pürét egy serpenyőbe, és adj hozzá egy kis tejet – főzőtejszínt, tejfölt, tejet stb, ami persze növényi is lehet, de akár zöldségalaplevet is önthetsz hozzá. Alacsony lángon kevergesd és csomómentesítsd a pürét, amíg sima nem lesz.

Túl sós krumplipüré

A krumpli főzővizét érdemes megsózni, mert így már főzés közben ízt kap, azonban, ha utána sózott vajat használsz, vagy egyszerűen megszalad a kezed a sóval a pürésítésnél, akkor áteshetsz a ló túloldalára.

Hogyan hozd helyre?

A szerelmes szakács túlsózott krumplipüréje esetén valamivel ellensúlyozni kell a sósságot, erre pedig a tejtermékek, a tejszín vagy sótlan vaj kiváló. Ha van karfiolrizs kéznél, akkor gyorsan melegítsd fel, és keverd hozzá a püréhez, hogy elvedd a sós ízt.

Ragasztószerű krumplipüré

Azt gondoltad, hogy gyorsabb lesz elkészíteni a krumplipürét a turmixban, aprítóban vagy food processorban, de ehelyett egy tapétaragasztóra emlékeztető állagú pasztát kaptál? Ez amiatt van, hogy az aprító késeinek agresszív mozgása miatt a burgonyában lévő összes sejtfal felrobbant, ezáltal felszabadítva a keményítőt, ettől gumiszerű lett az egész alkotás.

Hogyan hozd helyre?

Ezt a problémát a legnehezebb helyrehozni, ugyanis ilyenkor már nincs visszaút. A legjobb, amit tehetsz, hogy figyelemelterelésként egy csomó sajtot adsz hozzá és más ropogós hozzávalókat, például kenyérmorzsát vagy összetört krékereket. Süsd addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.

Forrásunk volt.


Még több cikk a burgonyáról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek