Tényleg csodafűszer a kurkuma?

A kurkuma, amit indiai sáfránynak vagy arany fűszernek is hívnak, az indiai konyha talán legfontosabb alapfűszere.

A kurkuma népszerűségét nemcsak csodálatos színe és sajátos íze adja, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásai is. Az a kurkuma, amit a fűszerszekrényünkben tárolunk, a növény őrölt gyökeréből készült. Élénk sárga színe sok kultúrát ösztönzött arra, hogy festékként használják. A currypor fő összetevőjeként is jól felismerhető. A kurkuma a kereskedelemben leginkább őrölt fűszer, kapszula, tea és kivonat formájában kapható, de manapság már az eredeti gyökeret is beszerezhetjük.

A kurkuma aktív összetevője a kurkumin. A hagyományos indiai gyógyítási rendszer, az ayurvédikus orvoslás a kurkumát a legkülönbözőbb egészségi állapotokra ajánlja, többek között a krónikus fájdalom és gyulladás kezelésére. Több tanulmányban beszámolnak arról, hogy a kurkuma csökkentette az ízületi gyulladást, és fájdalomenyhítőként is hatásos. A kurkuma antioxidánstartalma miatt is egyre nagyobb figyelmet kap, hatása olyan erős, hogy a máj toxikus károsodását is megakadályozhatja. Ez jó hír lehet azoknak, akik olyan erős gyógyszereket szednek, amelyek hosszú távon károsíthatják a májat. A kurkumint a rákkezelésben is tesztelik. Egyes vizsgálatok szerint a hasnyálmirigyrákban, a prosztatarákban és a myeloma multiplex elleni védekezésben is lehet pozitív szerepe.

Segítheti az emésztést

A kurkumát nemcsak az íze miatt érdemes az ételekhez adni, hanem azért is, mert fontos szerepet játszhat az emésztésében: antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a kurkuma hozzájárulhat az egészséges emésztéshez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ayurvédikus orvostudományban az immunerősítés mellett emésztést segítő gyógyító szerként használják. A nyugati orvoslás most kezdte el tanulmányozni, hogy a kurkuma hogyan segíthet a bélgyulladás és az irritábilis bélszindróma (IBS) leküzdésében.

A kurkuma ugyanazon anyagai, amelyek támogatják az emésztés egészségét, irritációt is okozhatnak, ha túl nagy mennyiségben jutnak a szervezetbe. A kurkuma egyes vegyületei növelik a vérzékenység kockázatát, így azoknak, akik vérhígítót szednek, kerülniük kell a fűszer fogyasztását. Fontos, hogy körültekintően járjon el, aki nagyobb mennyiségben szeretne kurkumát fogyasztani. A legjobb, ha mindenki kikéri az orvosa tanácsát.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...