Tényleg csodafűszer a kurkuma?

A kurkuma, amit indiai sáfránynak vagy arany fűszernek is hívnak, az indiai konyha talán legfontosabb alapfűszere.

A kurkuma népszerűségét nemcsak csodálatos színe és sajátos íze adja, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásai is. Az a kurkuma, amit a fűszerszekrényünkben tárolunk, a növény őrölt gyökeréből készült. Élénk sárga színe sok kultúrát ösztönzött arra, hogy festékként használják. A currypor fő összetevőjeként is jól felismerhető. A kurkuma a kereskedelemben leginkább őrölt fűszer, kapszula, tea és kivonat formájában kapható, de manapság már az eredeti gyökeret is beszerezhetjük.

A kurkuma aktív összetevője a kurkumin. A hagyományos indiai gyógyítási rendszer, az ayurvédikus orvoslás a kurkumát a legkülönbözőbb egészségi állapotokra ajánlja, többek között a krónikus fájdalom és gyulladás kezelésére. Több tanulmányban beszámolnak arról, hogy a kurkuma csökkentette az ízületi gyulladást, és fájdalomenyhítőként is hatásos. A kurkuma antioxidánstartalma miatt is egyre nagyobb figyelmet kap, hatása olyan erős, hogy a máj toxikus károsodását is megakadályozhatja. Ez jó hír lehet azoknak, akik olyan erős gyógyszereket szednek, amelyek hosszú távon károsíthatják a májat. A kurkumint a rákkezelésben is tesztelik. Egyes vizsgálatok szerint a hasnyálmirigyrákban, a prosztatarákban és a myeloma multiplex elleni védekezésben is lehet pozitív szerepe.

Segítheti az emésztést

A kurkumát nemcsak az íze miatt érdemes az ételekhez adni, hanem azért is, mert fontos szerepet játszhat az emésztésében: antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a kurkuma hozzájárulhat az egészséges emésztéshez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ayurvédikus orvostudományban az immunerősítés mellett emésztést segítő gyógyító szerként használják. A nyugati orvoslás most kezdte el tanulmányozni, hogy a kurkuma hogyan segíthet a bélgyulladás és az irritábilis bélszindróma (IBS) leküzdésében.

A kurkuma ugyanazon anyagai, amelyek támogatják az emésztés egészségét, irritációt is okozhatnak, ha túl nagy mennyiségben jutnak a szervezetbe. A kurkuma egyes vegyületei növelik a vérzékenység kockázatát, így azoknak, akik vérhígítót szednek, kerülniük kell a fűszer fogyasztását. Fontos, hogy körültekintően járjon el, aki nagyobb mennyiségben szeretne kurkumát fogyasztani. A legjobb, ha mindenki kikéri az orvosa tanácsát.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek