Nem te vagy a hibás: ezért ragad le az étel a serpenyőben

Könnyen elveszi az ember főzőkedvét, amikor rendszeresen leragad a készített étel a serpenyőben vagy a fazékban. Lehetséges, hogy az edénnyel van baj, azonban sokkal gyakoribb, hogy a módszeren kell változtatni valamit. Lássuk, pontosan mit!

Egy leragadt serpenyőnél nincsen rosszabb a konyhában: egyrészt az étel minősége is romlik, másrészt órákig sikálhatjuk étkezés után az edényt. Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a kritikus helyzetet, nem egy új fazékra van szükség, hanem némi hőre, türelemre és zsiradékra. Egy kis odafigyeléssel örökre elfelejthetjük a leragadt serpenyő problémáját.

Nem te vagy a hibás: ezért ragad le az étel a serpenyőben

Miért ragad le valami?

A legvalószínűbb oka ennek a konyhai rémálomnak, hogy az éppen készülő étel felülete még nem karamellizálódott kellően. Azaz nem barnult meg annyira, hogy egy vastagabb réteg alakuljon ki rajta, ami megakadályozza a leragadást.

Ez majdnem minden hús, hal és zöldség esetében igaz, ezek ugyanis mind erőteljes barnuláson mennek keresztül hő hatására.

Nyilván nem minden ételre vonatkozik a fenti szabály: például a mártások és szószok, főzelékek vagy raguk folyamatos kevergetés nélkül leégnek. Ezt érdemes elkerülni.

Magasabb hő, több idő

Először is álljuk meg, hogy folyamatosan mozgatjuk és forgatjuk az ételt, amíg a serpenyőben pirul. Ha több időt hagyunk neki, biztosan szép aranybarna kéreg kerül rá, ami nemcsak a letapadást előzi meg, de sokkal mélyebb ízt is ad a húsnak, zöldségnek.

Az is előfordulhat, hogy nagyon óvatosak vagyunk a tűzhellyel, és nem elég magas lángon főzünk. Nyugodtan kapcsoljunk magasabb fokozatra, a hirtelen hő ugyanis jót tesz a legtöbb pirított és párolt fogásnak, elősegíti a karamellizálódás folyamatát.

Megfelelő mennyiségű zsiradék

Persze az is megeshet, hogy nem tettünk elég zsiradékot az edénybe. Ugyan nem valószínű, hogy ez történt (olajból szinte lehetetlen túl keveset használni), mégis érdemes talán egy kiskanálnyi mennyiséggel többet önteni az étel alá, ha a nagyobb hő és hosszabb idő ellenére is leragadást tapasztalunk a következő főzésnél.

A zsiradék mennyisége attól is függ, hogy milyen felszereléssel dolgozunk. A tapadásmentes serpenyők és fazekak általában kevesebb olajat igényelnek, mint például egy öntöttvas edény.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai technikák, amikre minden házi szakácsnak szüksége van:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek