Kerüld az alufóliát, ha ezt az 5 dolgot csinálod a konyhában!

Az alufólia igazi multifunkcionális konyhai eszköznek tűnik, érdemes azonban tudni, hogy nem mindenhez ajánlott használni. Mutatjuk, melyek azok az esetek, amikor az alufólia csak ronthat a helyzeten.

Az alufólia kétség kívül rengeteg dologra használható a konyhában: ételeket csomagolhatunk el vele, puhára és szaftosra süthetjük segítségével a húsokat a sütőben, koszos tányérokat és tálakat spórolhatunk használatával, ráadásul a megfelelő elővigyázatossággal még súrolóeszközként, polírozóként is használhatjuk. Bár hasznos eszköz, nem minden feladathoz alkalmazható, összegyűjtöttünk 5 olyan eshetőséget, amikor kifejezetten tilos az alufólia használata.

Kerüld az alufóliát, ha ezt az 5 dolgot csinálod a konyhában!

1. Mikrózás

Talán már senkinek nem mondunk újat azzal, hogy mikrohullámú sütőbe tilos fémet rakni, az alufólia mikrózásának veszélyére viszont sosem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Az üveggel, kerámiával, porcelánnal vagy akár a papírral ellentétben az elektromágneses hullámok nem tudnak áthaladni a fémeken, sőt, visszaverik a mikrohullámokat, így a mikró belül pillanatok alatt szikrázni kezd, rosszabb esetben pedig tűz is keletkezhet, így az alufóliába becsomagolt, melegíteni kívánt ételről mindig gondosan szedd le a fóliát, ezzel elkerülve a baleseteket.

2. Ne süss rajta süteményt, kekszeket

Míg alufóliával tökéletesen lehet lefedni és puhítani a sütőben sült húsokat, addig sütemények sütésénél nem érdemes alufóliával lefedni a tepsik alját, mert így a sütik és kekszek alul hamarabb átsülnek, mint felül, ennek függvényében hamarabb oda is kozmálhatnak. Sütemények, kekszek sütéséhez használj inkább sütőpapírt vagy szilikonos sütőlapot.

Kerüld az alufóliát, ha ezt az 5 dolgot csinálod a konyhában!

3. A sütő alját sem érdemes vele letakarni

A sütő alját sokan bélelik ki annak érdekében, hogy az ne koszolódjon, zsírosodjon a sütések alkalmával. Bár ez elméletben jó megoldásnak tűnhet, gyakorlatban egyáltalán nem az, a sütő egységeinek lefedése ugyanis nemcsak az ételt teheti tönkre, de a felmelegítéshez, levegőáramláshoz szükséges alkatrészeket is. Mi azt ajánljuk, mindig hagyd szabadon a sütő oldalait, falait, mutatunk viszont pár jó megoldást, ha gyorsan és hatékonyan szeretnéd tisztán tartani a sütőd!

4. Alufólia és savas ételek = Rossz párosítás

A savas ételek (paradicsom, paradicsomos szószok, citrusfélék, erdei gyümölcsök) kölcsönhatásba léphetnek az alufóliával, ami rövid időn belül kimarhatja az alumíniumot, ráadásul még az élelmiszer minőségében is kárt tehet. A savasabb ételeket érdemes üveg vagy műanyag dobozokban tárolni, esetleg frissen tartó fóliával lefedni.

Plusz tipp: ha teheted, alufóliába inkább csak átmenetileg csomagolj ételeket, ha napokra pakolsz el valamit, inkább válaszd a környezetkímélőbb és az élelmiszer minőségének szempontjából is praktikusabb tárolóeszközöket.

5. Ne dobd ki egy használat után!

Az alufólia, bár valljuk be, könnyen szakad, ha egy kicsit jobban odafigyelünk rá, könnyen lemosható, és akár többször is újrahasználható, ráadásul újrahasznosítható is! Ne dobd ki egy használat után, mosd le puha szivaccsal, és használd fel újra, majd, ha teheted, dobd be a fémgyűjtő szemetesbe. Így nemcsak a te tekercsed tart majd tovább, de egy minimális lépést teszel a környezetvédelemért is!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek