r
Nosalty Logó

Gőzölt nikuman gombóc mogyorószósszal

Évi néni
Gőzölt nikuman gombóc mogyorószósszal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Gombóctészta

Töltelék

Fokhagymás mogyorószósz

450
Kalória
29.2g
Fehérje
54.1g
Szénhidrát
13.7g
Zsír
160.6g
Víz
38.4g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
7.1g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Gombóctészta

Töltelék

Fokhagymás mogyorószósz

Összesen 450 kcal
  • 11% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Gombóctészta

Töltelék

Fokhagymás mogyorószósz

Összesen 2252 kcal
  • 11% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Gombóctészta

Töltelék

Fokhagymás mogyorószósz

Összesen 154 kcal
  • 11% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    29.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1060.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    267 mg
  • Nátrium
    638 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    160.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    497 micro
  • β-karotin
    1395 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1841 micro
  • Lut-zea
    339 micro
Összesen 450 kcal
  • 11% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    146.1 g

Zsír

  • Összesen
    68.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5301.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    312 mg
  • Foszfor
    1333 mg
  • Nátrium
    3192 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    270.4 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    803.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    691 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    259 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    308 micro
  • Kolin:
    344 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    2487 micro
  • β-karotin
    6975 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    9205 micro
  • Lut-zea
    1697 micro
Összesen 2252 kcal
  • 11% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    370.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    223 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    174 micro
  • β-karotin
    488 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 154 kcal

Elkészítés

Gombóctészta

  1. A gombóchoz valókat dagasztógép táljába mérjük, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
  2. Letakarva jó fél órát kelesztjük a konyhapulton.
  3. A megkelt tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra, és nagyobb, 9 cm átmérőjű (vagy tetszőleges méretű) köröket szaggatunk ki belőle. Ebből a mennyiségből 18 db gombóc lett.
  4. A gombócokba 1-1 púpozott evőkanálnyi kihűlt ragut töltünk, és felül összehajtogatva a tésztát, gombócot formálunk belőle.
  5. Sütőpapírral letakart grillrácsra fektetjük, és sütőben, gőzben 15 perc alatt megpároljuk.

Töltelék

  1. A marhahúst ledaráljuk kissé durvára.
  2. Ajánlott mindent előre felszeletelni, mert utána gyorsan elkészül az étel. A hagymát ferdén karikára, a répást és a zellerszárat julienne-re. A gombát keskenyebb csíkokra.
  3. Wokban (ha van) szezámolajat hevítünk, és beledobjuk a darált marhát, fehéredésig erős tűzön pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és fedő alatt 15 percig pirítjuk velük, majd jönnek a zöldségek, először a zeller és répa, majd a hagyma és a gomba, amiket elég 4-5 percig pirítani.
  4. Kivesszük a csillagánizst, és 2 ek. vízzel elkevert ételkeményítővel teljesen besűrítjük a ragut.
  5. Félretesszük kihűlni.

Fokhagymás mogyorószósz

  1. A fokhagymát, gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, és a többi hozzávalóval és némi hideg vízzel egy mély edényben botmixerrel pürésítjük.
  2. A gombócok mellé kínáljuk mártogatósnak.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 39x40

Válogatós családomnak gyakran nehéz a fogukra valót találni. Ilyen ötletem támadt, s rögtön meg is valósítottam. Ott voltam csak gondban, hogy nem tudtam, hova pakoltam a bambuszpárolómat, így azt találtam ki, hogy egy nagy tepsibe kb. 1 cm-nyi forró vizet öntöttem, rá grillrácsot tettem, amire 18 kis négyzetre vágott sütőpapír jött, ami megtartja a gombócokat, majd mikor már a gombócok a helyükön ültek, letakartam egy másik, magas falú tepsivel, és így gőzben párolódtak a gombócok.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek