Mogyoróvaj
Leírás
Tipikus amerikai étel, a háztartások 75 százalékában található belőle. A mogyorót már a XV. században használták ételek ízesítésére: főleg húsokra reszelték, vagy krémes szószokba szórták. Egy fizikus 1890 táján arra bátorította egy élelmiszer forgalmazó cég tulajdonosát, hogy kezdjen el őrölt mogyoróból készült krémet gyártani, ugyanis gazdag tápértékének és proteintartalmának köszönhetően a szegények húshiányos táplálkozását egészítette volna ki. A gyártást a világhírű W. K. Kellog kezdte el az 1800-as évek végén Michiganben , ők azonban a pehelygyártásra váltottak. Csak 1922-ben kezdődött el a krémes, ízletes finomság gyártása. Amerikában egyszerűen kenyérre kenve, lekvárral fogyasztják. Íze enyhén sós. Kapható teljesen krémes, illetve darabos változata is.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Felbontás után hűtőszekrényben.
100g Mogyoróvaj
fehérjetartalom
22.21 g
zsírtartalom
48.801 g
szénhidráttartalom
22.31 g
víztartalom
1.23 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
335 mg
Magnézium
168 mg
Kalcium
49 mg
Nátrium
17 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.441 g
Kolin
63 mg
Niacin - B3 vitamin
13.112 mg
E vitamin
9.1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
22.21 g
Zsír
telített zsírsav
10.325 g
egyszeresen telített zsírsav
25.941 g
többszörösen telített zsírsav
12.535 g
ásványi anyagok
Kalcium
49 mg
Vas
1.74 mg
Magnézium
168 mg
Foszfor
335 mg
Nátrium
17 mg
Cink
2.51 mg
Réz
0.422 mg
Mangán
1.665 mg
Szelén
4.1 µg
szénhidrát
rost
5 g
cukor
10.49 g
víz
1.23 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.15 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.192 mg
Niacin - B3 vitamin
13.112 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.137 mg
Folát
87 µg
Kolin
63 mg
E vitamin
9.1 mg
K vitamin
0.3 µg
B6 vitamin
0.441 g