Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tradicionális gulyásleves

Tradicionális gulyásleves
Tradicionális gulyásleves
195 perc / előkészület: 15 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (162)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " van-e. Ha volt, maradtak, ha nem volt, továbbálltak. Nagyon sokan máshogy készítik, és sok fajtája is van. Szegedi, Alföldi, Csángó stb...stb. Rengeteg kísérlet után jutottam el ehhez a recepthez....Remélem, tetszeni fog!

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Mindenféleképpen friss ropogós fehérkenyérrel kínáljuk. Aki nagyon csípősen szereti, vágjon bele hegyes erőspaprikát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
  2. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
  4. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
  5. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
  6. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 758
össznézettség: 1 449 006
elküldve: 326
receptkönyvben: 3 407
elkészítve: 554/595
Facebookon megjelent: 8

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
receptverseny: Nagy nyárzáró receptverseny
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gulyás, magyar gulyásleves, gulasch

Hozzászólások (162)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hofeherke55
Hofeherke55 Wed, 2018-08-01 16:39

Köszönöm szépen a receptet! Majdnem mindent az utasítások szerint csináltam (a borstól pont elég erős lett a leves, így erős őrölt paprikát már nem tettem bele) és leírhatatlanul jó lett a gulyáslevesem, alig várom hogy újra menüre kerüljön!

Koncz László
Koncz László Sun, 2018-04-01 22:01

Kedves Mercedes!Ön bizonyára nagyon jól főz!Ha viszont nagyon alaposak,pontosak akarunk lenni,úgy hogy a hagyományőrzőknek is megfeleljen,akkor minden esetben a Hortobágyon tartott szürke marha lábszárat kell használni,melynek semmi más féle marha húshoz nem hasonlítható az íze,mivel a Hortobágyon a szürke marhák nagyon sok féle gyógy-és fűszernövényt legelnek le,melyek íze egyértelműen érződik a gulyáslevesben.A másik nagyon fontos része ennek az ételnek a szabad tűzön,bográcsban való főzés,ahol a gulyásleves kap egy kis füstöt.Gáztűzhelyen és villanytűzhelyen lehetetlen olyat csinálni mint szabad tűzön.

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2018-09-26 13:39

Kedves László!
Igen,ez így van.A szürkemarha amúgy is a legfinomabb marhafajta a világon.Én is készítettem már abból,viszont sajnos nagyon ritkán lehet felénk kapni.Életem legfinomabb tatárbeafsteakje is szürkemarhából készült.

Ditke62
Ditke62 Sun, 2017-12-03 13:42

Írországban főzném, bográcsban. Még sosem főztem bográcsban, de most kaptunk egyet és jó kis magyaros estet rittyentenénk. Akinek van tapasztalata bográccsal: a főzési idők változnak? Mivel ott nem olyan könnyű szabályozni a hőfokot mint a villanytűzhelyen, vajon több víz kell hozzá? Köszönöm!

Mérynagyi
Mérynagyi Sun, 2017-11-19 18:49

Én Amerikában,és Angliában is főzöm a gyerekeimnek.Amerikában vannak orosz üzletek ahol kapok fehérrépát és zellert,de Angliában nincs igazi fehérrépa,és csak zellerszál,de mindig imádják,ez a recept fantasztikus,de a csípős erős Pistát mindenki ízlésének megfelelően tesz bele.

Ellák
Tésztásfül / Ellák Mon, 2017-03-13 10:12

T. Mercedes! Valóban a tiéd a legfinomabb ! Ahol nem találtam meg a fűszerköményt , meg sem főztem, kóstoltam . A lelke a levesnek, mint minden összetevője , nálam . Köszönöm neked , remélem sokan a te recepted választják! Gratulálok annak az étteremnek , ahova a vendégek is betérnek . Gazdagon , gulyáslevest kapnak !

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2017-04-04 21:30

Kedves Tésztásfül!
Nagyon köszönöm a kedves szavakat,és örülök,hogy az én gulyáslevesem a legfinomabb számodra.
Megérte a rengeteg kísérletezés,a sok ráfordított idő.
Üdv:Mercedes

bpszaki
bpszaki Fri, 2017-02-10 10:43

Kiváló recept, épp dupla adaggal főzöm! Sose tettem még babérlevelet a gulyásba, de tényleg feldobja!

pjotr
pjotr Sun, 2017-01-22 10:52

Ezt a receptet nem lehet megunni, számtalanszor elkészítettem már, mindenkinek elnyerte a tetszését! :)

352
marhalábszár 60 dkg
vöröshagyma 30 dkg
sárgarépa 2 nagy db
fehérrépa 1 nagy db
zeller 1 kis db
burgonya 40 dkg
fűszerpaprika 1 ek
csípős fűszerpaprika 0.5 ek
1 ek
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
babérlevél 2 db
fekete bors 1 teáskanál
paradicsom 1 kis db
tv paprika 1 db
fokhagyma 3 gerezd
sertészsír 2 ek
petrezselyem 0.5 csokor
zellerlevél 5 db
víz 2.5 l
tojás 1 db
finomliszt 80 g
1 teáskanál