Szójaszósz
1450 kcal
Narancsmázas-szezámmagos csirkefalatok
Leírás
Szójaszósz – receptek, leírás, tippek
A szójaszószok között felhasználásuk tekintetében is érdemes különbséget tenni: a főzéshez használt általában kevésbé sós és töményebb, az asztali szójaszószt pedig gyakran só helyett is használják. A világ a sushik kiegészítőjeként ismerte meg.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a szójaszósz?
A szójaszósz erjesztett szójababpasztából készül, és a '80-'90-es évek Magyarországán igencsak egzotikus ételízesítőnek számított, sőt, egyet jelentett az ázsiai konyhával. A szójaszósz Kínából ered, már egészen régről, 150-ből származó írásos emlékekben is találhatunk rá utalást.
A hagyományosan agyagedényben készített szószhoz a szójababot először beáztatták, majd megfőzték, pörkölt búzából készült lisztet, valamint egy speciális Aspergillus Oryzae nevű gombakultúrát adtak hozzá. Ezután három napig 30 °C-on érlelték a pasztát, majd jól megsózták, és hónapokig érlelték. Hozzávetőlegesen majdnem egy év, mire egy ilyen, autentikus szójaszósz elkészül. A klasszikus szójaszósz a mai napig így készül.
A mai szójaszószok gyorsan, vegyi úton előállított termékek, melyek mindössze néhány nap alatt elkészülnek, ízükön azonban rögtön érződik, hogy a hosszú fermentálási folyamat elmaradt. Minél kevesebb adalékanyagot látunk a szósz összetevői között, annál biztosabb, hogy hagyományos technikával előállított szójaszósszal van dolgunk.
Hogyan vásároljuk?
Szójaszószt ma már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban beszerezhetünk, de érdemes autentikus, nagy választékú ázsiai fűszerboltokba menni érte, hiszen rengeteg változata létezik a japántól a kínaiig, a sötéttől a világosig, és ezen belül is millió féle alfajt találhatunk.
Mire jó a szójaszósz?
A szójaszósz elsősorban az ázsiai ételek, pirított rizsek, tészták, sushitálak fontos, alapvető ízesítője, használják fűszerként, mártásként, belekerülhet az ételekbe főzés során és utána és önmagában, mártogatósként is használatos. De nemcsak a távol-keleti, hanem akár magyaros ételekben is helye lehet – sokszor megadja az ételeknek azt a szükséges kis pluszt, amitől komplexebb ízt kapnak, hiszen picike mennyiségben ízfokozóként működik, de nem dominálja le az ízeket.
Mi készülhet a szójaszószból?
Szójaszósz kerülhet kimchis pirított rizsbe, gombás udonba, melengető gyömbéres csirkelevesbe, egyszerű pirított rizsbe, kínai pirított tésztába illatos-omlós csirkével, répa-dogba, azaz répás hot dogba, indonéz pirított rizsbe, gong bao csirkébe, szójás, tépett csirkés szendvicsbe, vegán hamburgerbe, oldalasba mézes pirított gombával, ízletes kínai csípős-savanyú levesbe, japán rántott húsos szendvicsbe.
Még több szójaszószos receptért görgess lejjebb!
100 g Szójaszósz
fehérjetartalom
10.51 g
zsírtartalom
0.072 g
szénhidráttartalom
5.57 g
víztartalom
66 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
5586 mg
Foszfor
130 mg
Magnézium
40 mg
Kalcium
20 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.2 g
Kolin
38.4 mg
Niacin - B3 vitamin
3.951 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.376 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
10.51 g
Zsír
telített zsírsav
0.011 g
egyszeresen telített zsírsav
0.017 g
többszörösen telített zsírsav
0.044 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
2.38 mg
Magnézium
40 mg
Foszfor
130 mg
Nátrium
5586 mg
Cink
0.43 mg
Réz
0.135 mg
Mangán
0.499 mg
Szelén
0.8 µg
szénhidrát
rost
0.8 g
cukor
1.7 g
víz
66 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.059 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.152 mg
Niacin - B3 vitamin
3.951 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.376 mg
Folát
18 µg
Kolin
38.4 mg
B6 vitamin
0.2 g