Szezámolaj

Szezámolaj

Leírás

A szezámmag és szezámolaj fogyasztása olyan ősi, mint a rizsfogyasztás, mintegy 6000 éves. Az ókori egyiptomiak ismerték a szezám termesztésének módját, és fontos energiaforrásnak tartották az emberi táplálkozásban. Az ókori görögök élelmiszerként és gyógyszerként is használták. Hippokratész nagyra becsülte tápértékét. Galénosz szezámot javasolt a szoptatós anyáknak, hogy ne apadjon el a tejük. Emellett a pattanásos bőr ápolására is használták. A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Magas lecitintartalma állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre.A kínai konyhában gyakran használják. Az illata és az íze nagyon jellegzetes, kicsit a mogyoróra emlékeztet.

Mikor vegyem

bármikor

hogyan tároljam

felbontás után sötét helyen.

306 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek