Víz

Víz

Leírás

(Dihidrogén-monoxid, H2O) A víz a földi ökoszisztéma alapja. A négy alapelem (föld, víz, levegő, tűz) egyike. A természetben leggyakrabban folyékony formában van jelen. A Föld felületének kb. 71%-át víz borítja. A vízkészlet közel 97%-a sós, vagy ihatatlan; 2%-a fagyott formában, a sarki jégsapkák és gleccserek formájában található; így csak a maradék 1% áll rendelkezésre az élővilág és az emberi szükségletek kielégítésére. A víz szabályozza a Föld hőmérsékletét, ahogyan az emberi test hőháztartását is. A víz szállítja a sejtekbe a különböző táp- és ásványi anyagokat, valamint az oxigént - és ugyancsak a víz szállítja el a keletkezett salakanyagokat is. Az emberi test 75%-a víz, ahogyan egy élő fa víztartalma is 75%. Egy átlagos ember kb. 30 napig képes táplálék nélkül élni, míg víz nélkül csak kb. 3 napig, levegő nélkül pedig csak 3 percig. A víz örök körforgásban áramlik a természetben. A lehulló csapadék a talajba áramlik, ahol táplálja a különféle növényeket ugyanúgy ahogy a földfelszin alatti vízforrásokat is. Az elpárolgó víz a légkörben újra felhőkké áll össze, melyből újra csapadik hullik alá.

Mikor vegyem

Mindig.

hogyan tároljam

Az ivóvizek minősége Magyarország jelentős részén jó vagy kielégítő; itt a vezetékes ivóvíz áll rendelkezésre. Azokon a helyeken,;ahol az ivóvíz minősége nem;megfelelő, lajtoskocsikkal szállítják, vagy zacskós víz formájában juthatunk hozzá. Mivel a vizek minősége folyamatosan romlik, ezért közös érdekünk, hogy mindent megtegyünk a természetes vízforrások megóvása érdekében!

15101 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek