Újhagyma

Leírás
A tavaszi piacok egyik legelső szabadföldi terménye az újhagyma. Gyakorlatilag a vöröshagyma ültetésének "mellékterméke", mivel nagyon sokszor a sűrűre vetett hagyma ritkításakor szedik fel a "fölösleges" töveket, és ezt értékesítik újhagymaként. Illóolaj, illetve vitamintartalma (B- és C-vitamin) jelentős, ezek megóvása érdekében fogyasztása nyersen ajánlott. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatású. Nem csak a fehér hagyma részt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk. További információk és tudnivalók a vöröshagymánál.
Mikor vegyem
Bár egész éven át termelhető, tavasszal a legfinomabb.
hogyan tároljam
A hűtőszekrény zöldségtartó rekeszében pár napig eltarthatjuk. Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, akkor apróra vágva és lesózva üvegekbe tölthetjük, és a kész ételízesítőt szintén a hűtőszekrényben tároljuk.
100g Újhagyma
fehérjetartalom
1.83 g
zsírtartalom
0.133 g
szénhidráttartalom
7.34 g
víztartalom
89.83 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
72 mg
Foszfor
37 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
16 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.061 g
C vitamin
18.8 mg
Kolin
5.7 mg
Lutein+zeaxantin
1137 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.83 g
Zsír
telített zsírsav
0.032 g
egyszeresen telített zsírsav
0.027 g
többszörösen telített zsírsav
0.074 g
ásványi anyagok
Kalcium
72 mg
Vas
1.48 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
37 mg
Nátrium
16 mg
Cink
0.39 mg
Réz
0.083 mg
Mangán
0.16 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2.6 g
cukor
2.33 g
víz
89.83 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.055 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.08 mg
Niacin - B3 vitamin
0.525 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.075 mg
Folát
64 µg
Kolin
5.7 mg
Béta-karotin
598 µg
Lutein+zeaxantin
1137 µg
E vitamin
0.55 mg
K vitamin
207 µg
A vitamin
50 µg
C vitamin
18.8 mg
B6 vitamin
0.061 g