6 őszi zöldség, amiből krémlevest főzhetsz, ha unod a sütőtököt

Az őszi-téli hónapokat tagadhatatlanul dominálja a sütőtök: a narancssárga zöldségből talán a leggyakrabban krémleves készül, amit vígan kanalazunk októbertől februárig. De mi van a tökön túl?

Ezen a ponton (november elején) már biztos legalább egyszer ettünk sütőtökből főzött, fűszeres, selymes krémlevest, és ezzel kezdetét vette a hideg hónapok alatt kitartó tökleves-őrület. Természetesen nincsen ebben semmi kivetnivaló, de ha néhanapján úgy érezzük, hogy kicsit pihentetnénk a sütőtököt, vegyük elő a lenti zöldségek egyikét, és főzzünk belőle isteni, ugyanolyan hangulatos és melengető krémlevest.

6 őszi zöldség, amiből krémlevest főzhetsz, ha unod a sütőtököt

Zeller

A zellergumó szegény, a konyhák egyik elhanyagolt zöldsége, általában csak a leveszöldség-csomagban veszünk egy-egy gerezdet belőle. És nem véletlen, hogy ott csücsül a répák és hagymák között: ugyanis karakteres íze elengedhetetlen egy igazán finom leves megfőzéséhez.

Így nem csoda, hogy egy krémleves alapjaként is megállja a helyét a zeller: ha megfelelő módon készítjük el, lenyűgöző étel születik belőle.

A legjobb eredmény érdekében süssük meg egészben a gumót: alufóliába csomagolva, egy kevés olajjal, sóval és borssal. Egészen addig hagyjuk a sütőben, amit teljesen át nem sül, ekkor pucoljuk meg, és turmixoljuk krémesre tejszínnel és némi alaplével. Fűszerezzük leheletnyi fokhagymával, borssal, de mindenképpen hagyjunk helyet a zelleríznek a tündöklésre.

Cékla

Elképesztő színű leves készülhet a céklából is, és most nem a borscsra kell gondolni. Persze, ha szeretjük a gazdag kelet-európai céklalevest, akkor a céklakrémlevessel sem lesz bajunk, ez szinte garantált.

Szintén egészben sült céklát használjunk, mert így marad a legtöbb íz a zöldségben, amit utána egy az egyben át tudunk adni a levesnek. A tejszín és az alaplé segít a hígításban, krémesítésben, a fűszerezés terén pedig próbáljuk ki a köményt, borsot és a narancshéjat.

Gomba

A gombalevesről biztos hallottunk, na de a gombakrémlevesről? Pedig létezik, és az egyik legkülönlegesebb őszi-téli leves, ráadásul szintén nagyon egyszerű elkészíteni.

A serpenyőben lepirított vagy tepsin megsütött gombát összekeverjük egy hagymás alapon némi alaplével, majd leturmixoljuk, és utólag tejszínnel dúsítjuk. Ízesíthetjük bőségesen fokhagymával, borssal, petrezselyemmel, egy kevés citromlével vagy fűszerpaprikával.

Fehérrépa

Egy újabb leveszöldség, amit muszáj kipróbálnunk magában: a fehérrépa egyedül is képes komplex ízalkotásra. A karikákra vágott répát főzzük meg alaplében vagy vízben, amit fűszerezzünk alaposan borssal, rozmaringgal és fokhagymagerezdekkel.

A főzőlével együtt turmixoljuk le, majd adjunk hozzá tetszőleges mennyiségű tejszínt, hogy gazdagon krémes legyen. A fűszeres, ropogós kenyérkockákat le ne hagyjuk róla!

Karfiol

A prézlin túl is van élet a karfiol számára: a legtöbbször köretsorsa kárhoztatott zöldség tulajdonságait elpazaroljuk, ha nem főzünk belőle legalább egyszer krémlevest. Ismét a sütő lesz a segítőtársunk, ugyanis a karfiolnak nagyon jót tesz, ha kissé lepirul.

Ha vízben főznénk, nem lenne olyan kellemes íze, mint a sült zöldségnek. A rózsáira szedett, olajjal és fűszerekkel (chili, kurkuma esetleg currypor) bedörzsölt karfiolt addig süssük, amíg meg nem puhul belül, kívülről pedig foltokban ropogós és aranybarna lesz.

A tepsire ragadt apró, ízes szemcséket pedig bátran oldjuk fel némi forró vízzel, ezt használjuk alaplé gyanánt. A karfiolkrémlevest akár kókusztejjel is gazdagíthatjuk, nagyon jól áll neki ez a vonal.

Lencse

Ugyan nem kifejezetten szezonális, hiszen egész évben kapható, de a lencse az egyik olyan hüvelyes, amiből a főzelék mellett krémleves is születhet. Bármelyik színűt választhatjuk: a zöldet, a vöröset vagy a feketét, a lényeg, hogy jó alaposan fűszerezzük meg, és főzzük teljesen puhára.

Helyezzük annyi vízbe, hogy maradjon a vízből a főzés után, majd ezzel turmixoljuk krémesre az egészet. A lencsekrémlevesből akár a tejszínt is kihagyhatjuk, a fűszerek azonban annál fontosabbak: paprika, kömény, koriander, chili és kurkuma mind kerülhetnek bele. Nagyon sokat hozzátesz pár csepp savanyú is, egy kis citromlé vagy ecet formájában.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Őszi receptek, minden mennyiségben:

Címlapról ajánljuk

További cikkek