A szláv konyha sava-borscsa

Egy kelet-európai fogás, amelybe még a kényes franciák is azonnal beleszerettek, úgyhogy itt az idő, hogy mi is kipróbáljuk!

A leves, ami még a finnyás franciákat is meggyőzte

Világ életemben ódzkodtam a borscs levestől. Többször kóstoltam, de valahogy sosem ízlett igazán. Aztán megláttam a világhálón egy csodálatos fotót egy mély vörös levesről, amelynek a tetején egy szikrázóan fehér csónak díszelgett, és az egészet misztikus zöld hópelyhek borították be. Elolvastam hozzá a receptet, és igen szimpatikusnak találtam a leírást, így nem volt más hátra, mint előre: elkészítettem életem első borscs levesét.

A borscsról érdemes tudni, hogy kelet-európai étel, amelynek különféle változatait Oroszországtól kezdve Ukrajnán át egészen Lengyelországig megtalálhatjuk. Ez volt az egyik első olyan étel, amely az 1920-as évektől kezdve - az orosz emigránsoknak köszönhetőn - gyorsan elterjedt Franciaországban is.

Számtalan verzió és elkészítési mód létezik, alkalomtól és tájegységtől függően. Legjellegzetesebb összetevője, a markáns színét adó cékla viszont a legtöbb verzióban megtalálható. Kisebb-nagyobb mennyiségben más zöldségek is kerülhetnek bele, úgy mint a paszternák, a kelkáposzta, a répa vagy a zeller. Az alapja egy húsleves, amit nem ritkán tejföllel, és ízlés szerint kockára vágott marhahússal tálalnak. Ne lepődjünk meg azonban akkor sem, ha esetleg gombát vagy fehér szárazbabot találunk a borscs néven felszolgált levesünkben. Sőt, halas változat, de úgynevezett „zöld” borscs is létezik, amelyet spenótból vagy sóskából készítenek.

Tudtad-e?

A népi gyógyászatban a céklát kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású, erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt fogyasztása kismamák számára is ajánlott. Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben elraktározódhatnak.

Ukrán céklaleves

Az ukrán változat

Biztosra akartam menni, már ami az ízeket illeti, és igyekeztem minden olyan tényezőt kizárni, amik ronthatnak a végeredményen és az ízélményen. Elsőként főztem egy jó erős húslevest marhaszegyből és leveszöldségekből, kevés fűszerrel ízesítve. A klasszikus marhahúsleves főzési metódusát követtem, annyi különbséggel, hogy a végén meglehetősen koncentráltra beforraltam, a jó sok cékla mellett pedig egy kevés sárgarépát, később pedig krumplit is adtam hozzá. Húsmentes borscsomból nem hiányozhatott a házi, kissé kiáztatott savanyú káposzta és a jó minőségű sűrített paradicsom sem. Igazi pikantériáját azonban a kevés hozzáadott cukor adta meg. Ezután már összeálltak az ízek, és itt valóban beigazolódott, hogy az ellentétek tökéletesen kiegészítik egymást, hiszen ízlelőbimbóink szinte táncra perdültek! Végül, mivel én nagyon szeretem a savanykás ízeket, hozzátettem egy kicsit a savanyú káposzta levéből is.

Ugye nem kell mondanom, hogy első saját borscs levesem elkészítése után igazi rajongóvá váltam. A húsmentes változat pedig elképesztően gazdag, nem csak vitaminokban, hanem ízekben is.

Ezt a receptet érdemes minden antiborscsistának kipróbálnia!

A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Az ukrán céklaleves receptjét itt tudod elmenteni

Hozzászólások

aginka

Kosonom a receptet,en is már régen keresek jó cékla levest.Valamikor Lengyel országban ettem-ami igazán nagyon finom volt-az savanyított céklából -levébol készult.Meg kérlek ,ha tudnál találni ojan receptet,tedd fel.Az a cékla ugy volt savanyítva mint a savanyú káposzta.De egész biztosan holnap próbalom ki a te receptedet.Slovákiabol írok,bocs a hibákért, esnincs a gépemen sem ami kellene a magyar nyelvhez.Koszontelek .Agi

Törölt felhasználó

hu, de nagy kedvet kaptam én is a borscsra!!! én is Szlovákiából írok :-) eleinte én sem szerettem, igaz, anyósom konyhájában ettem eloszor :-) aki nem híres a fozotudományáról, de a saját keszítésut megeszem, Ukrajnából pedig egy nagyon finom alapot lehet hozni, a cékla + burgonya elorefozott formában, amitol olyan igazi borscs jellege van a levesnek, és amikor nálunk étteremben ettem, tuti savanyú káposztáb? volt, pedig férjem szerint édeskáposztából kell csinálni, de savanyúból szerintem finomabb.lehet, ez lessz a holnapi ebéd? :-)

Törölt felhasználó

Ki tudja a szoljanka leves receptjét?

Törölt felhasználó

Kedves Klári, ugyanúgy mint a gulyáslevest, a szoljankát is többféleképpen el lehet készíteni, például halból is. A klasszikus verzióhoz több fajta húst használnak, marhát, sertést, és egyebeket keverve, de egyébként egy sima húsleves alaplé is megteszi, zöldségek nélkül. Serpeny?ben pirítsunk egy nagy vöröshagymát, és tegyük bele a kockákra vágott, kif?tt húsok mellé a lébe. A leves lelke a füstölt íz. Ehhez használhatunk füstölt húsos szalonnát, sonkát, füstölt virslit, vagy bármit amit szeretünk, de a ezekb?l legalább két fajtát, minél többfélét, annál jobb. Vágjuk fel ezeket, pirítsuk meg pár percig és tegyük a lébe. Reszeljünk le 1-2 db sárgarépát, kockázzunk le 20-30 dkg kovászos vagy savanyú uborkát, ízlés szerint, és a répával együtt pirítsuk pár percig 4-5 ev?kanál s?rített paradicsommal. Pároljuk 5 percig, és mehet a lébe ez is. Ezután kell a levesbe még 1-2 dl savanyú uborka lé. Várjuk meg míg felforr, és tegyünk bele ízlés szerinti mennyiségben olívabogyót, kapribogyót, babérlevelet, sót, borsot, petrezselymet. Fedjük le, lassú t?zön 10-15 percig f?het, ha lekapcsoltuk vegyük ki a babérlevelet. Dobjunk bele 2-3 nagyobb karika citromot, keverjük össze, és pár perc után tálalható. Sokan tejfölt, friss kaprot és petrezselymet szolgálnak fel mellé. Jó étvágyat hozzá! :)

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen! Régen ettem ilyet és most kipróbálom!

Címlapról ajánljuk

További cikkek