Soha többet kenyérkockát: a kruton annyi minden más is lehet

Sok leves egyszerűen nem ugyanaz kruton nélkül. Ha meguntuk a kenyérkockát, ezekkel az új feltétekkel kísérletezzünk.

Őszintén nem értem, miért a kenyérkocka az elsőszámú levesbetét. Adottak ennél sokkal jobb krutonmegoldások is, csak nem jutnak eszünkbe. Ha adunk nekik egy esélyt, soha többet nem kell aggódnunk amiatt, hogy a levesünkben pépesre ázik a feltét. Különleges formák, elképesztő ízek: ezek az alternatív krutonmegoldások biztosan levesznek a lábáról minden vacsoravendéget.

Mitől jó egy kruton?

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk helyettesíteni a pirított kenyeret, először össze kell szednünk egy kifejezetten jó levesbetét tulajdonságait. Mindegy, hogy milyen levest dobunk fel vele, minden extrának rendelkeznie kell ezekkel.

Soha többet kenyérkockát: a kruton annyi minden más is lehet

Elsősorban a kontraszt miatt teszünk bármit is egy tál levesbe: egy új textúra, új íz változatosabbá teszi az ételt.

Ezért nagyon fontos, hogy amit krutonként használunk ropogós, kisméretű és könnyen fűszerezhető legyen.

Így minden kanálra jut majd néhány darab, ami szinte szétrobban a szánkban.

Alternatívák

Amellett, hogy a fent leírt kritériumoknak megfelel, még egészséges választás is lehet, ha olajos magvakat használunk. Tökmag, napraforgómag, földimogyoró mind szóba jöhet. A lényeg, hogy száraz serpenyőben először pirítsuk meg őket, ettől intenzívebb ízük lesz és könnyebben felveszik majd a hozzáadott fűszereket (amiket a leves ízéhez tudunk igazítani).

Igazán különleges eredményt érhetünk el pattogatott kukoricával. Előnyösebb, ha nem a mikrós változatot, hanem natúr szemeket veszünk erre a célra, persze a bolti is ugyanúgy működhet. Sőt azt még fűszereznünk sem kell, hiszen gyárilag előre megtették helyettünk. Kifejezetten jól illik olyan leveshez, amiben alapból van kukorica.

A konzerv csicseriborsót sütőben megsütve a legropogósabb kis golyókat kapjuk majd. Kevés olajjal és tetszőleges fűszerekkel keverjük össze egy tálban, majd 200℃-os sütőben egy tepsin pirítsuk körülbelül 20 percig. Kívül ropogós, belül kissé krémes, intenzíven fűszeres lesz.

Ázsiai ihletésű levesek abszolút találó kiegészítője lehet a kókuszchips. Ez nem az apró reszelék, hanem annak egy fokkal nagyobb méretű társa. A vékony fehér lapokat – az olajos magvakhoz hasonlóan – feltétlenül pirítsuk elő száraz serpenyőben. Mély, szinte diós íze és enyhén barna színe lesz. Szintén igaz rá, amit a pattogatott kukoricára írtunk: használjuk „duplán”, például kókusztejes fogásokhoz.

Az utolsó egy szégyentelenül magyaros megoldás. Persze, jó a bablevesben a vele főtt kolbász, de még mennyivel jobb lehet az élmény, ha vékonyra szeletelt, ropogósra pirított kolbászkarikákkal fokozzuk. A kisült kolbászzsírt véletlenül se öntsük ki, csepegtessük azt is a levesre. De a „kolbászchips” például krémlevesekben is kellő kontrasztot hoz.

A kenyérkockának befellegzett, válasszuk a fentiek közül bármelyiket, a siker garantált.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha szereted az új megoldásokat, nézz ide:

Címlapról ajánljuk

További cikkek