Ne lepődj meg, de a fűszerpaprika édességekben is működik

Azt, hogy a paprika egy olyan zseniális és univerzális fűszer, amely az ételek többségében remekül használható, és mindent csak jobbá, gazdagabbá, mélyebbé tesz, nekünk, magyaroknak nem kell magyarázni. A külföldiek számára szinte az is értelmezhetetlen, hogy mi a levesektől, raguktól kezdve szórjuk húsokra, zöldségekre, tésztára és krumplira is, és esszük reggel, délben, este. De tudtad, hogy az őrölt pirospaprika édes ételekben is remek?

A Delish cikke egy fűszerszakértővel járja körbe annak a témáját, hogy melyik fajta őrölt pirospaprika milyen ételekben használható, egyáltalán mi különbözteti meg a pirospaprikát a chilitől, majd az újságíró maga is meglepő ízkombinációkban és ételekben próbálja ki, mit is ad ez a piros fűszer az ízélményhez.

Ne lepődj meg: a fűszerpaprika édességekben is működik

Rántotta, zsíros és vajas kenyér

Egyrészt rántottára szórja, ami egy magyar olvasó számára olyan magától értetődő dolog, hogy inkább az lep meg sokakat, ha valaki nem pirospaprikával megszórva fogyasztja a reggeli rántottát, mint ahogy a paprikával megszórt zsíros kenyér is olyan alap, ami nem igen jutna eszébe más nemzeteknek. Ugyanígy, a pirospaprikát szórhatjuk vajas kenyérre is, sőt az újságíró ebben is továbbmegy és a paprikanövény édes ízjegyeit kihasználva kipróbálja édes ízkombinációkban is.

És itt érkezünk el ahhoz a területhez, amit mi magunk sem gyakran fedezünk fel itthon:

általában csak a nagyobb paprikatermesztő vidékeken megszokott, hogy a paprikát édességekben is használják, pedig egészen meglepő és magával ragadó ízkombinációkat fedezhetünk fel, ha merünk kísérletezni egy kicsit az őrölt paprikával.

Mézzel csábítva

A népi gyógyászatban gyakran használták meghűléses tünetek enyhítésére a méz és paprika keverékét, legyen az édes vagy csípős változatú – az ilyenkor tompa ízreceptorok felélednek egy kicsit a fűszeresebb ízektől. A mézes-chilis / paprikás mázak, pácok kedvelt megoldások a különböző húsételeknél, sőt, zöldségeket – például répát vagy zellert – is remekül lehet ezzel a kombinációval sütni, de bátran próbáljuk ki a méz és paprika párosát reggelikben is. Egy vajas kenyér paprikával megszórva, mézzel megcsorgatva egészen magával ragadó, de a méz-mogyoróvaj-paprika hármas, vagy épp a méz-tahini-paprika kombináció is remek tápláló reggeli finomság lehet. Jófajta kovászos kenyérrel vagy épp magvas rozskenyérrel remek napindító fogások!

Süteményekben

Bár a sós süteményekbenpogácsákban, krékerekben, kekszekben – gyakran használjuk a paprikát, sőt a paprikás-káposztás rétes is széles körben ismert süteményünk, készülnek édes sütemények is őrölt paprikával. Ilyen például a kalocsai paprikás kalács, amely ennek a tájegységnek rendkívül népszerű süteménye, de a cukros-paprikás csiga is kedvelt finomság, amit viszonylag sokan ismernek. Ha a paprikára valóban fűszerként tekintünk, rögtön felismerhetjük, hogy milyen sokrétű alapanyaggal van dolgunk, amelynek mélysége, füstös, napérlelte aromája remekül működik édes ételekben is, és csak a megszokás mondatja velünk, hogy paprikát márpedig csak pörköltbe tesz az ember.

Gyümölcsökkel

Ahogy már említettük, a Delish újságírója valóban mert kísérletezni a paprikával, és a fűszer jellemzőiből kiindulva arra jutott, hogy...

...miért ne lehetne úgy tekinteni rá, mint például a fahéjra, amely anélkül tudja még édesebbé tenni például a gyümölcsöket, hogy akár egy gramm cukrot is adnánk hozzájuk...

Szórjunk a szilvára vagy barackra egy kevés paprikát, kóstoljuk meg és miután felocsúdtunk a meglepetéstől, ismerjük el, hogy egyszerűen még ízesebb, édesebb és finomabb lett a gyümölcs a paprikától.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes ötlet erre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek