4 trükk, amitől sokkal finomabbak lesznek a gombás ételeid

A gomba egy rejtélyes élőlény, se nem állat, se nem növény, és ezt a kiismerhetetlen mivoltát a konyhában is megőrzi. Szerencsére néhány okos módszerrel áttörhetünk ezen a falon, hogy a gombás ételeink mindig finomak legyenek.

Gombával főzni első látásra ugyanolyan egyszerűnek tűnik, mint bármely másik zöldséggel. Azonban a látszat csal! A kényes alapanyag csak akkor adja ki teljesen a benne rejlő komplex ízeket, és csak akkor veszi fel a kellő textúrát, ha egy bizonyos módon nyúlunk hozzá. Most néhány olyan konyhatitkot olvashatunk, amelyek megtanítanak minket gombával főzni.

4 trükk, amitől sokkal finomabbak lesznek a gombás ételeid

Ne mossuk meg, törölgessük

Talán az egyik legnehezebben kiküszöbölhető probléma a gomba főzése során a nedvesség. Mivel a zöldség önmagában is vizes, magas a nedvességtartalma, a helyzet csak tovább romlik, ha meg is mossuk. A gomba szerkezete ugyanis olyan, hogy képes magába szívni a víz egy részét.

Ha nem túl földes a gombánk, elég, ha áttörölgetjük egy konyharuhával vagy papírtörlővel. A komolyabb szennyeződéseket egy kés segítségével távolíthatjuk el a legkönnyebben, a felszínt kapargatva.

Sokan pont emiatt pucolják meg a gombát, ami azonban egy felesleges lépés, és ráadásul jelentős mennyiségű „húst” is veszít vele a zöldség, mivel nagy részét lehúzzuk.

A száraknak is van ereje

A különböző gombáknak eltérő állagú és ízű szára, vagyis tönkje van. A leggyakrabban használt fajta, a fehér csiperke például teljes egészében ehető, a laskagombának viszont sokszor fás vagy gumiszerű az alsó része, így ezt levágjuk.

Mindegy melyik gombáról van szó, ha a tönköt levágók csoportjába tartozunk, eszünkbe ne jusson kidobni az eltávolított részeket. Ha a tönk egészséges (nem rohadt vagy penészes), még további haszna lehet a konyhában.

Főzzünk a tönkből alaplevet, amit utána hozzá tudunk adni a gombás ételeinkhez. Raguban, pörköltben vagy levesben mind jól jön majd, ugyanis még több gombaízt hoz a fazékba.

Pirítsunk előre

Amikor nem egy komplex ételt, hanem egyszerű gombaköretet készítünk, a zöldséget egy bizonyos módon kell megsütnünk. A száraz serpenyő és a minimális zsiradék gondoskodik a tökéletes állagról és ízről.

Nos, ezt a technikát egytálételek és levesek esetében is bevethetjük: a főzés legelején pirítsuk le a gombát, majd ha kész, távolítsuk el az edényből, és haladjunk tovább a recept többi lépésével.

Használjunk egy edényt

És amennyiben az előző szabályt betartjuk, semmiképpen se cseréljünk fazekat. Spóroljuk meg a mosogatást, és ezzel megőrizhetjük a rengeteg ízt, ami a pirítás közben az edényben maradt.

A lepirított gomba helyén kezdjük fonnyasztani a hagymát a pörkölthöz, vagy pirítsuk a húst a tokányhoz. Ilyen módon egy csepp íz sem vész kárba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai technikák, amik kihúznak a csávából:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek