A 7 legizgalmasabb hagymaféle, amivel csodákat művelhetsz a konyhában

Hagyma nélkül semmilyen étel nem lenne ugyanaz. Ez az elengedhetetlen zöldség több formában is bekerülhet a konyhánkba, nézzük, melyik fajta mit tud!

A különböző hagymafajták színe vagy alakja más, egy dologban mégis megegyeznek: nem lehet nélkülük főzni. Annak ellenére, hogy a legtöbb recept ugyanúgy működne hagyma nélkül, és tápértékben sem változna sokat, ha kihagynánk, mégis feltűnne, hogy valami nincs rendjén. A különböző hagymafajták felelnek ugyanis elsősorban az ételek ízéért.

A 7 alaphagyma, amivel csodákat művelhetsz a konyhában

Vöröshagyma       

A legtöbb magyar recept így kezdődik: „vágj fel egy fej hagymát”. Már abból is látszik, mennyire sokat használjuk, hogy nem is kell konkrétan leírni, milyen hagymára van szükség, rögtön a vörös után nyúlunk.

És így van ez más országok konyhájában is: bármerre tévedünk, a vöröshagyma mindenhol megtalálható. Talán a legerősebb az összes közül, ezért inkább alkalmas főzésre, de persze nyersen is fogyasztható.

Édes hagyma

Kinézetre olyan, mint a vöröshagyma, annyi különbséggel, hogy laposabb és szélesebb. A nagyobb méretű fejekben több cukor található, ezért sokkal könnyebben karamellizálódik a többinél.

Akkor használjuk, ha ezt a kellemes édeskés ízt akarjuk kihozni belőle, hogy az egész fogásban érezni lehessen. Mérete miatt a legalkalmasabb házi hagymakarikának.

Fehér hagyma

Főleg nyáron találkozhatunk ezzel a fehér színű, vékony héjú zöldséggel. Ízben körülbelül a vörös és az édes között foglal helyet, ezért legalkalmasabb nyers fogyasztásra. Vágjuk salátákba, nem kell az órákig tartó hagymás lehelettől tartanunk.

Lilahagyma

Gyönyörűen mély lila színének köszönhetően ez a fajta képes feldobni bármilyen fogást. Akkor használjuk, ha nemcsak édeskés ízével, de harsány színével is különlegesebbé akarunk tenni egy ételt.

Kifejezetten jól illik hamburgerekbe, grillezett húsok és zöldségek mellé.

Salottahagyma

A legkülönlegesebb az összes közül, talán ezért is lehet, hogy nem használjuk olyan gyakran. Kisszemű hagymák, amelyek héja halványbarna, húsuk enyhén lilás. Ízben kissé fokhagymás.

Mivel egészen apróra lehet vágni, a legjobb szószok, levesek alapjaként. Szinte elolvad, ha pároljuk, kellemes ízét pedig teljesen átadja az ételnek. Salátaöntetekben is könnyen elrejthető, homogén dresszinget kapunk vele.

Újhagyma

A tavaszi évszak egyik nagy slágere: a fiatalon felszedett hagyma, ami még nem növesztett túl nagy gumót az alján, fehér és zöld színben díszíti az asztalt.

Minden része ehető a zöldségnek: a fehér szártól egészen a zsenge levelekig fel tudjuk használni. Nyersen is jó, de grillezve a legfinomabb, ilyenkor ugyanis a tűzön kissé megég, ettől karamellizálódik és íze enyhén édeskés lesz.

Póréhagyma

Nagyra nőtt újhagymának is nézhetnénk, azonban túl sok közük nincs egymáshoz. Majdnem annyira kellemes íze van, mint az édes hagymának, ezért előszeretettel használják levesekben.

Mivel szára húsosabb, jobban tartja magát, nagy karikákra vághatjuk és a tepsis krumplira hajazó köretet készíthetünk belőle. Ilyenkor krémes lesz, kiváló kísérője bármilyen húsnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg közelebbről még több konyhai alapanyagot:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Új séf váltja Széll Tamást a Lidl Konyhában

Lezárult egy meghatározó korszak a Lidl Konyhában, mivel 10 év után a Michelin Young Chef díjas Mizsei Jani, a MÁK séfje váltja Széll Tamás, Michelin-csillagos séfet. Ezenfelül pedig komoly változások mentek végbe a vállalat nagyköveti csapatában is.

Nosalty

További cikkek