Így készül (szerintünk) a legegyszerűbb, finom és selymes sütőtökkrémleves

Az őszi/téli szezon egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb zöldségéből kitűnő leves készíthető, mutatunk pár szuper receptet, amivel te is könnyen megfőzheted!

A sütőtök - csak úgy, mint a kukorica vagy a burgonya - Amerika felfedezése után terjedt el Európában, Magyarországon a XVI. század óta ismert és termesztett zöldség. Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek, jelentős a karotin- és C-vitamin-tartalma, kitűnő rostforrás, tápértéke és energiatartalma igen magas, és ez még mindig nem minden: magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalommal bír, sőt, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.

A sima, sütőben sült sütőtök mellett ősszel és télen többen készítenek sütőtökös süteményeket valamint krémleveseket. A sütőtökkrémleves egy nagyon egyszerű és tápláló, finom étel, ennek mutatjuk meg most különböző elkészítési módjait.

Az egyik legjobb recept elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged

50 dkg kanadai sütőtök (ez a legtöbb helyen kapható, hosszúkás, narancssárga tök), 1 db burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 g vaj, 1 evőkanál méz, 1 db leveskocka, 1 dkg tökmag (pirított), 1 dl főzőtejszín, só ízlés szerint, bors ízlés szerint (frissen őrölt) szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)

A sütőtököt kettévágjuk, belsejéből kikaparjuk a magot. Előmelegítjük a sütőt. Beletesszük vágott felükkel a tököket egy tepsibe, majd alufóliával letakarjuk őket. Addig sütjük, míg szépen megpuhulnak, mi azt ajánljuk, 190°C-on 25-30 percig süsd a tököt, addigra már kanalazhatóvá kell, hogy puhuljon

Közben felvágjuk a hagymát, vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a mézet, és karamellizáljuk. Felöntjük a zöldséglevessel (1,2 liter). Beletesszük a kockára vágott burgonyát. 10 percig fedő alatt főzzük.

Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót. Hozzáadjuk a kikapart tökbelsőnket és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és további 5-10 percig főzzük.
A végén pirított tökmaggal tálaljuk.

Egy kicsit extrább változat

Szakácsunk, Flóra receptje egy kicsit felturbózza a klasszikus sütőtökkrémlevest. Ebben a változatban karakteres fűszerek és egy plusz alapanyag, a kókusztej teszi még ízletesebbé a végeredményt.

A teljes receptért kattints a képre!

Hozzávalók: 50 dkg kanadai sütőtök, 1 evőkanál olívaolaj, 1 közepes db vöröshagyma ,1 közepes db alma, 1 db burgonya, 5 dl zöldség alaplé, 2 csipet szerecsendió, 1 késhegynyi fahéj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál kurkuma, gyömbér ízlés szerint (opcionális), 10 dkg tökmag só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 dl kókusztej (vagy kókusztejszín)

A sütőtököt fűszerezés nélkül nagyobb darabra vágjuk, és sütőben 180 fokon 20 percig puhára sütjük. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük. Majd a meghámozott és felkockázott almát és édesburgonyát is hozzáadjuk, és azzal is kicsit összepároljuk. Sózzuk, borsozzuk, és mehetnek bele a fűszerek ízlés szerint. Felöntjük az alaplével, és puhára főzzük (kb. 15 perc).

Hozzátesszük a megsült sütőtök húsát, pár percig főzzük, majd botmixerrel szép simára turmixszoljuk. Egy kevés kókusztejszínnel lágyabbá, selymesebbé tehetjük, de akár ki is lehet hagyni. Melegen, pirított tökmaggal és egy kis kókusztejszínnel tálaljuk, vagy húsevőknek jó kis sült baconnel.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...