Hagyd a konzervet: ezért jársz jobban a száraz hüvelyesekkel

Általában igaz a konyhában, hogy ami gyorsabb megoldás, nem mindig a legjobb. Ez a hüvelyesekre is igaz: a kényelmes konzerv helyett legközelebb használjunk inkább száraz alapanyagot. Mutatjuk, mennyi előnye van!

Száraz hüvelyesekkel főzni lehet, hogy macerásnak vagy hosszadalmasnak tűnik. Hiszen pont azért vesszük a boltban a konzervet, hogy ne kelljen órákat eltölteni a tűzhely mellett. És persze lehet, hogy a chilis babunk fél óra alatt elkészül, de tegyük fel magunknak a kérdést: „nem lehetne ez ennél sokkal finomabb?”. A válasz erre a kérdésre a száraz hüvelyesekkel kezdődik.

Hagyd a konzervet: ezért jársz jobban a száraz hüvelyesekkel

Végtelen előnyök

Amit sokan felhoznak a száraz hüvelyesek ellen, hogy túl hosszú idő alatt készülnek el. Ez akár elfogadható kifogás is lehetne, de azért nem teljesen igaz. Ha teljesen érintetlen babbal állunk neki levest főzni, tényleg órákig főzhetjük majd. Szerencsére itt jön a képbe az áztatás.

Mi sem egyszerűbb annál, hogy a hüvelyeseket egy tál vízben állni hagyjuk. Amíg éjszaka nyugodtan alszunk, a babszemek is pihennek, megszívják magukat vízzel. Ez tulajdonképpen nem is számít munkának, nem telik vele (aktívan) a főzési idő.

Szintén az áztatással érhetjük el, hogy a hüvelyesekből készült étel nem terheli le annyira a gyomrunkat, a jól ismert, kellemetlen puffadást csökkenthetjük ezzel a lépéssel.

Olcsóbb választás

Nyilván a konzerv egy feldolgozott termék, ezt a pluszmunkát pedig érezhetjük az árában. Ha mi magunk végezzük el az áztatást és főzést, jelentős károktól óvhatjuk meg a tárcánkat.

Sokkal több lehetőség

A legtöbb helyen kapható konzerv hüvelyesekből négy-, legfeljebb ötféle verziót fogunk találni. Pedig rengeteg izgalmas bab rejtőzik a tarka-, vörös- és fehérbabon túl. Lóbabbal, feketebabbal szinte csak száraz formában fogunk találkozni.

Elképesztő textúra

Az előfőzés és a konzervben eltöltött hosszabb idő a szemeket túlpuhítja, ezért szinte a kezünkben szét tudjuk nyomni őket. Ez nincs így rendjén, egy megfőtt babnak nem ilyennek kéne lennie!

Otthon főzve pontosan be tudjuk lőni a nekünk megfelelő állagot, mindig úgy fog sikerülni, ahogy a legjobban szeretjük.

Sok kicsi ízbomba

Ahogy főzzük a babot, rengeteg ízt képes magába szívni, a főzőlével együtt. Egy konzerv tartalma már nem képes erre, csak minimálisan fogja átvenni az étel fűszereit és aromáit.

Négy szabály a sikerhez

  • az első lépés legyen az öblítés: így eltűnik a kosz, és könnyebben észrevehetjük a szennyeződéseket (pl. kavics)
  • feltétlenül áztassunk, lehetőleg egy éjszakán keresztül
  • ne forraljuk a hüvelyeseket, mert ettől széthasad a héjuk
  • szépen lassan főzzük az ételt, hogy minden íz alaposan felszívódjon

Legközelebb tehát, ha gulyást, főzeléket vagy levest főzünk a babból, lépjünk el a konzerves polctól és vegyünk száraz hüvelyesekt.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerkedj a kamrád lakóival:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek