Egy módszer, amivel tökéletesen fűszerezett karfiolt süthetsz

Talán az egyik leglátványosabb vegetáriánus étel az egyben sült karfiol, és az egyik legnehezebb feladat a zöldség alapos ízesítése. Általában kívülről dörzsöljük különböző fűszerekkel, de mit szólnánk egy ennél sokkal hatékonyabb módszerhez?

Karfiolt ízesíteni még külön kis rózsákként sem túl könnyű, a zöldség híres arról, hogy csak nagy nehezen veszi fel a ráerőltetett aromákat és fűszereket. Kétszeresen igaz ez a tény, ha egészben szeretnénk megsütni az egész fejet: ilyenkor a közepe gyakran teljesen íztelen marad. Szerencsére a konyhai technikák tárházában akad egy olyan módszer, amit kölcsönvehetünk: ez pedig a karfiol pácolása.

Egy módszer, amivel tökéletesen fűszerezett karfiolt süthetsz

Miért pácoljuk?

Az általános gyakorlat az egészben sült karfiollal a következő: meglocsoljuk olívaolajjal, majd próbáljuk minél alaposabban bedörzsölni a fűszerekkel. Azonban gyakran így is csupasz marad a közepe, hiszen anélkül, hogy felvágnánk, oda nem tudjuk eljuttatni az ízesítőket.

Ebben siet segítségünkre a pácolás: ez a technika kifejezetten arra jó, hogy kívülről befelé ízesítsen nagyobb méretű dolgokat (mint egy egész szárnyas vagy jelen esetben egy karfiol).

Miben pácoljuk?

Készítsünk először is egy pácot. Ehhez a hozzávalók nagyon egyszerűek lesznek, csupán vízre, sóra és tetszőleges ízesítőkre lesz szükségünk. De milyen arányban? Nos, pontosan így:

  • 3 liter víz
  • 145 gramm só
  • tetszőleges fűszerek és ízesítők

A víz és a só kötelező, a többi azonban teljesen ránk van bízva. Használhatunk különböző szárított fűszereket (a chili, koriander, kömény, mustármag, paprika, bors, kurkuma, fahéj például jól áll neki), fokhagymát, citrom levét és héját, ecetet, esetleg édesítőnek mézet.

Hogyan pácoljuk?

Annak függvényében, hogy mennyi időnk van a pácolásra, a következő két alternatív közül választhatunk.

Ha gyorsan szeretnénk elkészíteni, kezdjük el forralni a pácot, és amikor a só teljesen feloldódott, tegyük bele a megtisztított, egész fej karfiolt. Kis lángon főzzük 12-15 percig. Ha nem lepi el teljesen a folyadék a zöldséget, fél úton fordítsuk meg. Sütés előtt tegyük egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön.

A lassú módszerhez ugyanúgy kezdjük el melegíteni a pácot, de a só elolvadása után zárjuk el a lángot az edény alatt. Hagyjuk kissé hűlni, majd helyezzük bele a karfiolt, és hűtsük az egészet szobahőmérsékletűre. Tegyük a lábast a hűtőbe minimum 8 órára, de a legjobb, ha adunk neki egy egész napot. Itt is fontos a forgatás, ha a zöldség egy része kilóg a pácból. Sütés előtt hagyjuk lecsöpögni.

Hogyan süssük meg?

Melegítsük elő a sütőnket 200℃-ra. Közben a száraz fej karfiolt alaposan dörzsöljük be olajjal. Mehet is a sütőbe, ahol a pácolási módszertől függően több-kevesebb időt fog eltölteni.

Ha a gyors módszert használtuk, nagyjából 45 perc, maximum 1 óra alatt fog megsülni a zöldség. Ezzel szemben a lassan pácolt karfiol sütési ideje is hosszabb: ezt minimum 1, de akár 2 óráig is bent kell hagynunk a sütőben.

Egy látványos, vegetáriánus fogás

Minden 30 perc elteltével kenjük le olajjal a karfiol felületét. Ha kívül elkezdene megégni, de belül még nem lenne elég puha, takarjuk le alufóliával. Akkor készült el, ha egy kést minden nehézség nélkül bele tudunk szúrni.

Mivel kínáljuk?

Ezt a látványos, vegetáriánus fogást tálaljuk főételként, azonban mivel a karfiol nem a legeltelítőbb zöldség, tegyünk mellé valami táplálóbbat is. Például a hüvelyesek és a belőlük készült saláta, krém kiváló választás. Persze valamilyen gabonakörettel és egy friss zöldsalátával is isteni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Konyhai trükkök és tippek, amikkel könnyebb az élet:

Címlapról ajánljuk

„Minden szállodánk egyedi értékkel bír, mindegyik más és ettől különleges,...

Attól függetlenül, hogy az előző, koronavírus-sújtotta évek már elmúltak, továbbra sem marad kihívásmentes a vendéglátás. A szektorban tovább folytatódik a munka, hiszen az élet nem áll meg, a vendégek sorra érkeznek, és céljuk, hogy jól érezzék magukat. Természetesen így van ez a Danubius Hotels éttermeiben is, így a jelenlegi helyzetről, a vendégkör kialakításáról és megtartásáról, valamint a gasztronómiának ebben játszott szerepéről kérdeztük Maráczi Imrét, a Danubius Hotels, Corporate Food&Beverage Director-át.

Hirdetés

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!