Tippek krémesítéshez: így főzz tejszínnel, hogy sose csapódjon ki

A tejszín nagyon kényesen tud viselkedni, amikor főzünk vele. Annak érdekében, hogy elkerüljük a kudarcot, használjuk a lenti trükköket.

Pár pillanat alatt tönkre mehet az étel, amit tejszínnel főzünk. Ennek oka, hogy a tejtermékek nagyon magas hő hatására hajlamosak összeugrani. Ilyenkor a bennük lévő fehérje csapódik ki, ettől lehet a kész leves vagy szósz kellemetlenül darabos. Szerencsére nem kell aggódnunk, kellő odafigyeléssel mindig tökéletesre sikerülhetnek a tejszínnel főzött ételeink.

Minden tejszínes ételed krémes és sima lesz, ha így főzöd

Milyet használjunk?

A problémák kezdődhetnek ott is, hogy nem megfelelő tejterméket választottunk. Tejszínből érdemes magas zsírtartalmút használni, ezek ugyanis jobban bírják a hőt. Ne ragaszkodjunk a főzőtejszínhez, vegyünk bátran sós ételekhez is habtejszínt. Persze csak olyat, ami nincs édesítve.

Ha a receptünk tejet használ, az is mindenképpen zsírosabb legyen. Főzhetünk a kettő keverékével is, már egy kevés tejszínt a tejhez adva is sokkal jobb eredményt érhetünk el.

Hogyan adjuk az ételhez?

A tejtermék legyen mindig szobahőmérsékleten. Rögtön a hűtőből kivéve nagyobb a különbség a két hőmérséklet között, a túl hideg tejszín biztosan összeugrik a forró levesben.

Egy plusz lépéssel minden aggodalmat elfelejthetünk: apránként kanalazzunk a főtt étel levéből a tejszínhez, és keverjük el. Ha egy hőmérsékletre hoztuk a fazék tartalmával, öntsük hozzá bátran.

Amennyiben savas az ételünk, mert például paradicsom vagy citromlé van benne, kiemelten fontos a sorrend, amiben hozzáadjuk a tejterméket. Mindig az ételből keverjünk valamennyit a tejszínhez, ne fordítva. Így fokozatosan megszokja a savasabb környezetet, balesetmentes lesz a főzés.

Sózni mindig a legvégén érdemes, mert ez is befolyásolja, hogy viselkedik a fazékban a tejszín.

Nagyon alacsony lángon, esetleg a tűzről teljesen levéve adjuk hozzá a tejterméket, így nem kell aggódnunk attól, hogy nagyon erős hőnek tesszük ki. Semmiképpen se forraljuk a hozzáadás után az ételt!

Egy extra biztonsági intézkedés lehet az, ha kevés liszttel csomómentesre keverjük a tejszínt. A liszt valamennyire megakadályozza, hogy kicsapódjon, és egy kicsit sűrűbb is lesz tőle az étel. Ez persze nem szükséges minden esetben, csak akkor, ha teljesen biztosra akarunk menni.

Félelemre tehát semmi ok, a tejszínnel főzés is lehet gyerekjáték!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem hagyunk egyedül a konyhában:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek