Tippek krémesítéshez: így főzz tejszínnel, hogy sose csapódjon ki

A tejszín nagyon kényesen tud viselkedni, amikor főzünk vele. Annak érdekében, hogy elkerüljük a kudarcot, használjuk a lenti trükköket.

Pár pillanat alatt tönkre mehet az étel, amit tejszínnel főzünk. Ennek oka, hogy a tejtermékek nagyon magas hő hatására hajlamosak összeugrani. Ilyenkor a bennük lévő fehérje csapódik ki, ettől lehet a kész leves vagy szósz kellemetlenül darabos. Szerencsére nem kell aggódnunk, kellő odafigyeléssel mindig tökéletesre sikerülhetnek a tejszínnel főzött ételeink.

Minden tejszínes ételed krémes és sima lesz, ha így főzöd

Milyet használjunk?

A problémák kezdődhetnek ott is, hogy nem megfelelő tejterméket választottunk. Tejszínből érdemes magas zsírtartalmút használni, ezek ugyanis jobban bírják a hőt. Ne ragaszkodjunk a főzőtejszínhez, vegyünk bátran sós ételekhez is habtejszínt. Persze csak olyat, ami nincs édesítve.

Ha a receptünk tejet használ, az is mindenképpen zsírosabb legyen. Főzhetünk a kettő keverékével is, már egy kevés tejszínt a tejhez adva is sokkal jobb eredményt érhetünk el.

Hogyan adjuk az ételhez?

A tejtermék legyen mindig szobahőmérsékleten. Rögtön a hűtőből kivéve nagyobb a különbség a két hőmérséklet között, a túl hideg tejszín biztosan összeugrik a forró levesben.

Egy plusz lépéssel minden aggodalmat elfelejthetünk: apránként kanalazzunk a főtt étel levéből a tejszínhez, és keverjük el. Ha egy hőmérsékletre hoztuk a fazék tartalmával, öntsük hozzá bátran.

Amennyiben savas az ételünk, mert például paradicsom vagy citromlé van benne, kiemelten fontos a sorrend, amiben hozzáadjuk a tejterméket. Mindig az ételből keverjünk valamennyit a tejszínhez, ne fordítva. Így fokozatosan megszokja a savasabb környezetet, balesetmentes lesz a főzés.

Sózni mindig a legvégén érdemes, mert ez is befolyásolja, hogy viselkedik a fazékban a tejszín.

Nagyon alacsony lángon, esetleg a tűzről teljesen levéve adjuk hozzá a tejterméket, így nem kell aggódnunk attól, hogy nagyon erős hőnek tesszük ki. Semmiképpen se forraljuk a hozzáadás után az ételt!

Egy extra biztonsági intézkedés lehet az, ha kevés liszttel csomómentesre keverjük a tejszínt. A liszt valamennyire megakadályozza, hogy kicsapódjon, és egy kicsit sűrűbb is lesz tőle az étel. Ez persze nem szükséges minden esetben, csak akkor, ha teljesen biztosra akarunk menni.

Félelemre tehát semmi ok, a tejszínnel főzés is lehet gyerekjáték!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem hagyunk egyedül a konyhában:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...