Mindent egy tepsin: készíts teljes ebéd- vagy vacsoramenüt a sütőben

Az ebéd- vagy vacsorafőzés gyakran azért stresszes folyamat, mert az ember elveszik a sok különböző fazék és lábas között. Hagyjuk is el a rengeteg edényt, egyszerűsítsük a dolgokat, és készítsük el az egész étkezést egy tepsin.

A tepsis vacsorák csodája több elemből áll össze. Egyrészt nem kell olyan intenzíven főznünk, a sütő szinte elvégzi a munka nagy részét helyettünk. Mivel minden egy edényben készül, a mosogatás is hálásabb lesz. Emellett pedig úgy alakíthatjuk a tepsis vacsorát, ahogy csak szeretnénk, sokszínű ételeket hozhatunk létre és tehetünk az asztalra.

Mindent egy tepsin: készíts teljes ebéd- vagy vacsoramenüt a sütőben

A tepsin sütés előnyei

A fazekakkal szemben egy forró tepsi jobban tartja és adja át a hőt, amíg a sütőben van. Ez gyors és egyenletes barnuláshoz vezet, az ételek minden oldalán. Egyedül az elosztásra kell figyelni, amikor tepsivel dolgozunk, nehogy nyers maradjon valami.

Az alap hozzávalók

A tepsis étkezésünket állítsuk össze valamilyen fehérjeforrásból és zöldségköretből.

A fehérje legyen gyorsan sülő hús (pl. csirke) esetleg hal, egyéb tengeri állat. Húsmentes alternatívát jelenthet a tofu vagy valamilyen sütni való sajt.

Mivel a gabonaköretet mindenképpen fazékban kell főzni, a tepsis ételünk esetében maradjunk a sült zöldségeknél. Ezek sokszínű és egészséges kiegészítői lehetnek a kiválasztott fehérjeforrásnak.

Mindkét hozzávalót ízesítsük a sütés előtt. A húst bepácolhatjuk, de egyszerűen száraz fűszerekkel és egy kevés olajjal is bedörzsölhetjük. A zöldségeket is kitehetjük egy hasonló eljárásnak, így a köret ízben is kiegészíti majd a főételt.

Különböző főzési idők

Ugyan a sütő képes egyenletes hőt biztosítani, a különböző alapanyagok ettől függetlenül hosszabb-rövidebb idő alatt sülnek meg. Ahhoz, hogy előre be tudjuk időzíteni a folyamatot, tanulmányozzuk a lenti listát a főzési időkről. Számoljunk azzal, hogy a tepsis vacsorát 190-200℃-on fogjuk sütni.

A zöldségek esetében megkülönböztetünk gyorsan és lassan puhuló fajtákat. Ezek így különülnek el.

  • könnyen puhuló – hagyma, paprika, paradicsom, zöldbab, spárga, fagyasztott zöldség: 12-20 perc
  • nehezen puhuló – krumpli, édesburgonya, brokkoli, karfiol, kelbimbó, cékla: 30 perc

Persze attól is függ a főzési idő, hogy mekkora darabokra vágjuk az alapanyagokat. A biztonság kedvéért a húsok esetében maradjunk a közepes szeleteknél, a köret pedig kisebb darabokban, kockákban legyen. Az állapotot akár egy húshőmérővel is ellenőrizhetjük.

Az időzítés fontossága

A célunk az, hogy minden egyszerre készüljön el a tepsin. Ezt úgy érhetjük el, hogy először a hosszabban készülő alapanyagokat tesszük a sütőbe. Amikor már épp annyi idő marad hátra, ami alatt a könnyen puhuló dolgok (pl. tofu, garnéla, zöldségek) is biztosan elkészülnek, tegyük azokat is a többi mellé.

Két jótanács a sütéshez

A biztos sikerhez tartsuk be ezt a két szabályt is. Mindenképpen melegítsük el a tepsit, ettől gyorsabban beindul majd a barnulás, alaposabban átsülnek a hozzávalók. Kapcsoljuk be a sütőt, és pár percig hagyjuk benne az üres edényt. Helyezzük a forró lemezre az előkészített ételt (a csirkét, halat érdemes bőrrel lefelé tenni).

Szintén fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a tepsit. Hagyjunk helyet az alapanyagok között, hogy a forró levegő szabadon tudjon mozogni, és az elpárolgó nedvesség is távozhasson. Mindkét tényező hozzájárul az alapos barnuláshoz.

Kísérletezzünk kedvenc alapanyagainkkal, hozzuk létre a saját, személyre szabott ebédünket vagy vacsoránkat egy tepsin.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai segítség:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...