Parmezán sajt

A parmezán az olasz konyha meghatározó alapanyaga. Eredetvédelemmel ellátott DOC-termék (DOC= Denominazione di Origine Controllata), melyet törvény által rögzített hagyományos módszerekkel állítanak elő, szintén törvény által szabályozott helyeken. A sajt csak akkor viselheti a parmigiano reggiano nevet, ha Parmából, Reggio Emiliából, Modenából, Mantovából vagy Bolognából származik</strong>.

Sajt

A sajt népszerű tejtermék, fontos kálcium- és fehérjeforrás. Leggyakrabban tehén- és kecsketejből készítik. Számtalan fajtája létezik: friss sajtok (pl. mascarpone), érlelt, lágy sajtok (pl. camembert, brie), érlelt, félkemény sajtok (pl. edámi, gouda), érlelt, kemény sajtok (pl. parmezán, cheddar, ementáli), érlelt, gyúrt sajtok (pl. parenyica), érlelt, belsőpenészes sajtok (pl. gorgonzola, márványsajt- pl. roquefort), érlelt, sós-vizes sajtok (pl. feta), ömlesztett sajtok, krémsajtok.

Mozzarella

A mozzarella olasz formázott</strong> <strong>és gyúrt, friss sajt, ami nagyon gyorsan megromlik.</strong> <strong>Tejsavóban, megfelelő hűtés mellett, néhány napig eltartható. A gyártók manapság sólével töltött műanyag zacskóba csomagolják a mozzarellát, ezáltal biztosítva hosszabb szavatosságot.

Mascarpone

A mascarpone tejszínes, puha, enyhe ízű, friss olasz sajtféle. Manapság többnyire tehéntejből, Olaszország egyes déli részein még bivalytej tejszínéből készítik. Magas zsírtartalma miatt sok krémes desszert alapanyaga.

Halloumi sajt

A halloumi egy ciprusi eredetű sajt, amely különleges tulajdonsága miatt vált világszerte ismertté: nem olvad meg hevítés hatására, így kiválóan grillezhető vagy serpenyőben süthető. Rugalmas, sós ízű, enyhén gumis állaga van: kívül ropogósra sül, belül pedig puha marad.

Kéksajt

A kék sajt azok közé az alapanyagok közé tartozik, amit vagy azonnal megszeretünk, vagy hosszabb barátkozást igényel – de kétségkívül különleges. A jellegzetes erezetű, penészes sajt egyedi, sós-krémes ízvilággal rendelkezik, amit a nemespenész jelenléte ad. Az egyik legismertebb változata a francia Roquefort, de ide tartozik a dán kék sajt, az olasz Gorgonzola vagy az angol Stilton is.

Grana Padano

A Grana Padano egy kiváló minőségű, kemény olasz sajt, amelyet évszázadok óta nagyra értékelnek Európa-szerte. Eredete az olaszországi Pó-síkságra vezethető vissza, ahol először a 12. században kezdtek el hasonló sajtot készíteni. Napjainkban szigorú előírások szerint gyártják, hogy megőrizze hagyományos ízvilágát és minőségét.

Cheddar sajt

A cheddar sajt egy olyan klasszikus, ínycsiklandó alapanyag, amelyet a sajtok világának egyik legismertebb képviselőjeként tartunk számon. Jellegzetes erőteljes, éles ízével és kemény, tömör textúrájával könnyen felismerhető, és világszerte a legkülönbözőbb fogásokban megtalálható. A cheddar különleges karakterét a hosszú érlelési folyamat adja, mely során gazdag, karakteres ízvilágot nyer. Az angol eredetű sajt nemcsak a klasszikus brit konyha remekeiben, hanem a nemzetközi éttermek étlapjain is gyakran szerepel, különösen szendvicsekben, salátákban és különböző meleg étkezéseken.

Edami sajt

Az észak-hollandiai Edam kikötőjéből származó tehéntejből készült sajt az edami. Érlelési ideje 3-tól 6 hónapig terjedhet, és hosszától függően lehet a sajt kérge sárga vagy vöröses. Eredetileg kerek formájú, de ma már gyártanak hasáb és rúd alakú edamit is.

Ementáli sajt

Az ementáli sajt eredetileg svájci, az Emme völgyéből származó keménysajt. Hatalmas, malomkő formájú korongokban gyártják, melyeknek súlya elérheti a 130 kg-ot is. Mérete miatt érlelési ideje is hosszú, minimum 10 hónap.

Trappista sajt

A trappista sajt tehéntejből készült érlelt sajt. Először franciaországi trappista szerzetesek készítették, ott még mindig apátságokban vagy külső sajtüzemekben szerzetesek felügyeletével készül. Magyarországon ez a legkedveltebb sajtféle, sok gyártó termékei közül válogathatunk.

Füstölt sajt

A füstölt sajt az egyik legkarakteresebb sajtváltozat, amely különleges ízvilágát hagyományos füstölési eljárásnak köszönheti. Aromás, enyhén sós, néha krémes, máskor inkább kemény állagú – változatossága miatt a meleg és hideg konyha egyik titkos favoritja.

Lapkasajt

A lapkasajt egy ömlesztett sajtkészítmény, amit vékonyan, fóliába csomagolva árulnak. A szeletelt sajt nem minősül lapkasajtnak. Az ömlesztett sajt eredetileg hibás, vagy rosszabb minőségű sajtokból készül, általában tartalmaz színezékeket, tartósítószert, ízfokozókat. Lapkasajt többféle ízesítésben kapható a boltokban, általában hidegtálakhoz, szendvicsekhez használják alapanyagként.

Raklett sajt

A raklett egy félkemény, olvadós, svájci eredetű sajt, amely nemcsak sajátos aromájáról, hanem társasági étkezésekhez kötődő hagyományáról is híres. A neve egyúttal egy egész étkezési stílust is jelöl.

Krémfehérsajt

A krémfehérsajt egy sós lében érlelt, morzsolható állagú sajt, amely leginkább a feta sajtokhoz hasonlít. Kellemesen sós, friss íze miatt kiváló salátákhoz, tésztákhoz. Jellegzetes állaga és ízvilága miatt népszerű hazánkban is.

Burrata

A burrata egy friss olasz sajt, aminek a külső rétege friss mozzarellából készül, belül pedig krémes, tejszínes sajttöltelék van – lágy, ellenállhatatlan textúrával. Gourmet boltokban, delikáteszekben, nagyobb szupermarketekben is kapható, leginkább tavasztól őszig érdemes keresni, frissen a legfinomabb. Kiváló előétel, salátákhoz, pizzára vagy egyszerűen csak paradicsommal, olívaolajjal tálalva.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek