Kéksajt

Leírás

A kéksajtot egy penicillinnel rokon nemespenész teszi kékesszürke vagy kékeszöld mintássá. A penész foltokban vagy csíkokban látható rajta, és erőteljes "illatot" is áraszt. A penészt az aludttej képződése előtt és után is be lehet oltani a tehén-, juh-, vagy kecsketejből készült sajtba, melyet később érlelnek. A kéksajt íze általában éles, sós, zsírtartalma magas. Erős szagát (melyet sokan kellemetlennek tartanak) a sajtban érő baktériumok okozzák. Intenzív íze és illata miatt különleges étel a kéksajt, mely fogyasztható magában vagy gyümölccsel, illetve különböző fogásokban is használható. Az angol Wikipedia oldalán összesen 80 fajta kéksajt szerepel. Talán leghíresebbek a francia Roquefort, Saint Agur, Fourme d'Ambert, az angol Stilton, a dán Danablu (dán kék) és az olasz Gorgonzola. Ezek nagy része az Európai Unió által védett nevet visel.

Kéksajt
353
Kalória
21.4g
Fehérje
2.3g
Szénhidrát
28.7g
Zsír
42.4g
Víz
75g
Koleszterin
-
Élelmi rost
500mg
Cukor

100 g Kéksajt

fehérjetartalom

21.4 g

zsírtartalom

75027.247 g

szénhidráttartalom

2.34 g

víztartalom

42.41 g

gramm kéksajt?

Top ásványi anyagok

Nátrium

1146 mg

Kalcium

528 mg

Foszfor

387 mg

Magnézium

23 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.166 g

Kolin

15.4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.729 mg

Niacin - B3 vitamin

1.016 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.4 g

Zsír

telített zsírsav

18.669 g

egyszeresen telített zsírsav

7.778 g

többszörösen telített zsírsav

0.8 g

koleszterin

75 g

ásványi anyagok

Kalcium

528 mg

Vas

0.31 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

387 mg

Nátrium

1146 mg

Cink

2.66 mg

Réz

0.04 mg

Mangán

0.009 mg

Szelén

14.5 µg

szénhidrát

cukor

0.5 g

víz

42.41 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.029 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.382 mg

Niacin - B3 vitamin

1.016 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.729 mg

Folát

36 µg

Kolin

15.4 mg

Retinol

192 µg

Béta-karotin

74 µg

E vitamin

0.25 mg

D vitamin

21 µg

K vitamin

2.4 µg

B12 vitamin

1.22 µg

A vitamin

198 µg

B6 vitamin

0.166 g

255 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...