Krémfehérsajt
960 kcal
Duhaj-szelet (Benedek-szelet)
616 kcal
Fűszeres pitapizza
Leírás
Krémfehérsajt – receptek, leírás, tippek
A krémfehérsajt általában tehéntejből készül, de léteznek juh- vagy kecsketejes változatai is. Az érlelés során sós lében tárolják, amitől íze karakteressé, állaga pedig kissé tömörré, morzsolhatóvá válik. Főként a mediterrán konyha kedvelt alapanyaga, de ma már hazai gyártásban is elérhető, sokszor „fetasajt” vagy „fehérsajt” néven.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a krémfehérsajt?
A krémfehérsajt egy jellegzetesen sós, morzsolható sajt, amit sós lében érlelnek. Hasonlít a görög fetára, de állaga néha puhább, és íze kevésbé karakteres. Fogyasztható hidegen, melegen, grillezve, salátába morzsolva vagy sós süteményekbe sütve. Általában kockázott formában árulják, vagy vödrös, tégelyes kiszerelésben sós lével együtt.
Hogyan vásároljuk?
Krémfehérsajtot találhatunk a nagyobb boltok tejtermékes pultjában, gyakran „fehérsajt” vagy „salátasajt” néven. Érdemes olyat választani, amelyet sós lében árulnak, mert ez biztosítja a hosszabb eltarthatóságot és a különleges ízvilágot. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a sajt ne legyen túl kemény vagy szivacsos. A hűtőben, saját levében tárolva akár hetekig is eláll.
Hogyan tároljuk?
Hűtőben, 0–5 °C-on kell tartani, felbontás után néhány napon belül fogyasztandó.
Mire jó a krémfehérsajt?
A krémfehérsajt remek fehérje- és kalciumforrás, ugyanakkor viszonylag magas a sótartalma, így mértékkel ajánlott fogyasztani. Ideális választás vegetáriánus étrendben is. Jól illik friss zöldségekhez, például paradicsomhoz, uborkához, paprikához, de kiváló meleg ételekhez is: például rakott zöldségekhez vagy tésztákhoz. 100 gramm krémfehérsajt energiatartalma körülbelül 250–280 kalória, zsírtartalma közepes vagy magas (függ a tejtől), de laktató és tápanyagokban gazdag élelmiszer. B-vitaminokat, kalciumot, foszfort, cinket és szelént is tartalmaz.
Mi készülhet a krémfehérsajtból?
Készülhet Duhaj-szelet (Benedek-szelet), fűszeres pitapizza, négysajtos stangli és nyári tabbouleh lágy krémfehérsajttal.
Még több krémfehérsajtos receptért görgess lejjebb!
100 g Krémfehérsajt
fehérjetartalom
14.29 g
zsírtartalom
89014.29 g
szénhidráttartalom
7.14 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
1071 mg
Kalcium
464 mg
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
14.29 g
Zsír
telített zsírsav
14.29 g
koleszterin
89 g
ásványi anyagok
Kalcium
464 mg
Nátrium
1071 mg
szénhidrát
rost
3.6 g
cukor
3.57 g
vitaminok