Sertéshús

A sertéshús vagy disznóhús a világ egyik legelterjedtebb húsfajtája, melyet széles körben fogyasztanak különféle formákban, különösen Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Magyarországon is kiemelkedően népszerű, és számos tradicionális étel alapja, mint például a pörkölt, kolbász és különböző sültek vagy rántott húsok.

Sertésmáj

A sertésmáj a sertés (Sus scrofa domesticus) belsőségeinek egyike, a magyar konyhában fontos alapanyag, ára igen kedvező. Gazdag íze és tápanyagtartalma miatt sokféle ételben használják, beleértve a pörköltet, májas hurkát, májkrémet és különböző sült vagy pirított fogásokat. Magas fehérjetartalommal rendelkezik, továbbá gazdag A-vitaminban, vasban és B-vitaminokban (főleg B12).

Sertéscomb

A sertéscomb a disznó egyik legnemesebb része, sokrétűen felhasználható alapanyag. Párolhatjuk natúrszeletnek, kiránthatjuk, felaprítva gulyást vagy pörköltet készíthetünk, de akár egészben is megsüthetjük. Bármit is főzünk, sütünk belőle, egy jó recepttel a siker garantált!

Sertésdagadó

A sertésdagadó egy különleges, de egyre népszerűbb húsfajta, amely a sertés hátsó, alsó részéből származik. Bár sokan inkább a karaj vagy a combot választják, a dagadó egy ínycsiklandó alternatívát kínál, amely különleges textúrájával és gazdag zamatával tökéletes választás lehet egy finom ebédhez vagy vacsorához. A sertésdagadó húsának zsírtartalma a főzőtudomány igazi titkát rejti, hiszen a zsír elegáns megolvadása rendkívül szaftossá és puhává varázsolja a húst.

Csontos sertéskaraj

A csontos sertéskaraj az egyik legkönnyebben elérhető a sertéshúsok közül, hiszen szinte minden hentesnél és szupermarketben megtalálható. Sokan azért szeretik, mert mócsing-, zsír- és ínmentes, tiszta hús. 

Darált sertéshús

A darált sertéshús finomra darált disznóhús, amelyet általában sertéslapockából, -combból vagy -karajból készítenek. A hús zsírtartalma attól függ, hogy a sertés melyik részét használják.

Sertés szűzpecsenye

A sertés szűzpecsenye nem egy hétköznapi, olcsó húsfajta, de néha megéri venni a kedvenc hentesünktől, mert egy nagyon gyorsan elkészülő alapanyag, ezerféleképpen lehet variálni, ráadásul különlegesebb alkalmakra is tökéletes választás!

Sertésoldalas

A sertésoldalas az egyik legmegbízhatóbb húsfajta, kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak a sütésének, mivel viszonylag kevés munkával és konyhai fortéllyal isteni, vajpuha végeredményt érhetünk el. 

Sertéstarja

Ha szaftos sertéshúsra vágyunk, a tarja a legjobb választás! Sokan tartanak tőle, mondván, túl zsíros, pedig belőle készülnek a legfinomabb, omlós szeletek, de igény szerint egyben is megsüthetjük.

Sertéscsülök

A sertéscsülök hagyományos magyaros húsalapanyag, a belőle készült csülökpörkölt pedig szintén közkedvelt fogás, mely kenyérrel vagy vele sült krumplival és savanyúsággal a legfinomabb. A sertéscsülöknek persze többféle elkészítési módja van, a legismertebb mégis és a csülök pékné módra, a kocsonya és a csülkös bableves.

Füstölt tarja

A füstölt tarja a sertéstarja alacsony hőmérsékleten való füstölésével készül. A boltokban kapható termékek általában - sajnos - gyors füstölésű áruk. A füstölt tarja hazánkban húsvét táján a legkelendőbb, akkor gyakorlatilag minden bolt húsos részlegén hozzájuthatunk. A minőségre azonban fordítsunk figyelmet!

Füstölt sertéscsülök

A füstölt sertéscsülök a sertés lábszár azon része, amelyet pácolással és füstöléssel tartósítanak, így a hentes boltokb</strong>a<strong>n, pultokban hideg helyen, külön hűtés nélkül is eláll. Főtt és nyers változatban is kapható. A magyar konyha sok receptjébe felhasználják, különleges, mély ízt ad a vele készített ételnek.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek