r
Nosalty Logó

A legszaftosabb rakott krumpli ropogós baconszórással

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
A legszaftosabb rakott krumpli ropogós baconszórással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1108 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 4440 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 183 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.4 g

Zsír

  • Összesen
    84.3 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3085.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    653 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    676 mg
  • Nátrium
    1614 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    330.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    571 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    99 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    348 mg
  • Retinol - A vitamin:
    563 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    549 micro
Összesen 1108 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    201.5 g

Zsír

  • Összesen
    337.2 g
  • Telített zsírsav
    162 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12341.9 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    198 mg
  • Kálcium
    2610 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    2703 mg
  • Nátrium
    6456 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.2 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1322.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2285 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    155 mg
  • D vitamin:
    397 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    374 micro
  • Kolin:
    1394 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2251 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2195 micro
Összesen 4440 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    511.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    267 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 183 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát mossuk meg, majd egy főzőedényben tegyük fel főni annyi enyhén sós vízben, ami ellepi. Fontos, hogy ne teljesen puhára főzzük, a burgonyák méretétől függően közepesen puhák legyenek a főzés után. Öntsük le a főzővizet, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A tojásokat szintén főzzük meg, őket keményre (nagyjából 10 perc alatt). Öntsük le róluk a vizet, hagyjuk kihűlni, vagy tegyük őket jéghideg vízbe.
  3. A sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a kolbászt szeleteljük közepesen vékony karikákra.
  4. Ha kihűlt a burgonya, hámozzuk meg (húzzuk le a héját), karikázzuk fel. A tojásokat pucoljuk meg, szeleteljük őket karikára.
  5. Jöhet a tepsi: az alját kenjük ki a vaj vagy a zsír felével, majd a karikára vágott krumplik felét fektessük az aljára. Ezután öntsük le vagy kenjük meg a tejföl felével, erre szórjuk a reszelt sajt felét, sorakoztassuk a tetejére a karikázott tojást, majd a kolbászkarikákat. Végül utolsó rétegként a maradék burgonyát pakoljuk rá, kenjük meg a maradék tejföllel, végül szórjuk meg a reszelt sajt másik felével is.
  6. Ezután a szaftosság titka: utolsó lépésként helyezzünk vajdarabokat vagy pár teáskanál zsírt a rakottas tetejére, majd szórjuk meg az apró kockákra vágott baconnel.
  7. Mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, nagyjából 25-30 alatt süssük össze. Ha a sajt aranybarna, a bacon pedig sercegően sötét, kész is vagyunk.
  8. Tálaljuk plusz tejföllel, kovászos uborkával, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 166
  • Tegnapi nézettség: 87
  • 7 napos nézettség: 435
  • Össznézettség: 13926
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A legszaftosabb rakott krumpli ropogós baconszórással
Hering András 124 recept

Sokáig kísérleteztem a legszaftosabb rakott krumpli receptjével. Lelki szemeim előtt mindig nagyanyám verziója lebegett, ami olyan friss, de mégis szaftos volt, hogy eddigi életemben mindig és mindenhol erre a típusú rakott krumplira vágytam. Sok-sok próbálkozás után fejlesztettem tökélyre azt, amit most a legszaftosabbként emlegetek: a titka pedig a kolbász zsírján túl az extra zsiradékban rejlik. Igen, azok a fránya kalóriák és nagy mennyiségben egészségtelen zsírsavak, de ha már rászánjuk magunkat erre az ízig-vérig magyaros fogásra, akkor adjuk meg a módját, és ne sajnáljuk bele- és rákanalzni a vajat vagy a sertészsírt. Nem kell, hogy ússzon a zsírtól, törekedjünk arra, hogy az alapanyagok (és főként a krumpli) magába szívja, legyen tocsogós, de semmiképpen ne zsírtól folyós. Az izgalmat pedig a baconszórással hozhatjuk el: a nagyon apró kockákra vágott füstölt/főtt szalonnát olyan ropogósra süssük a rakottas tetején, hogy minden harapásnál élvezhessük üde textúráját. Persze ez a receptúra meg sem közelíti nagyanyám gyermekkorunkban készített rakott krumpliját, de nagyon igyekeztem mindazt újraalkotni, amilyen számomra a nagybetűs RAKOTT KRUMPLI.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek