Miből főzzek? – A szeptember is zamatos alapanyagokkal vár

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Itt van az ősz, itt van újra, és bizony itt vannak a szeptemberi alapanyagok is. Még érezni bennük valamennyit a nyárból: a zamatot, az aranyló napfényt és a melegséget, de mindezek mellett már feltűnnek a lombhullató ősz aromái is. Ebből a kettőségből egy fantasztikusan izgalmas paletta alakul ki, amelynek a központjában ott trónolnak a szeptemberi alapanyagok. Főzzünk velük boldogan, bátran, bőségesen!

Miből főzzek? – A szeptember is zamatos alapanyagokkal vár

Szilva, ringlószilva

Az ősz eleje tagadhatatlanul a szilváról (is) szól: a kékes gyümölcs ilyenkor lép teljes szezonális üzemmódba, és szinte minden piacon és zöldségesnél találkozhatunk a hamvas szemekkel.

Egy méltatlanul elhanyagolt gyümölcs is társul a szilvához: ez a ringlószilva, amit sajnos már egyre kevesebben ismernek és használnak.

Pedig a ringló is megér egy misét: az édes, lédús gyümölcsből (csakúgy, mint a szilvából) készíthetünk lekvárt, befőttet, levest és különféle süteményeket. Ha hozzájutunk, örüljünk nagyon, mert már nem olyan egyszerű fellelni.

Szeder

Szintén egy olyan gyümölcs, ami nagy kincsnek számít (sajnos ez mostanában már az árán is egyre inkább meglátszik), és szeptemberben bőségesen felhasználható. A szederlekvár és szörp különleges ízét érdemes megőrizni egész télen át a kamrában.

Természetesen kerülhet piskótákba és tortákba is, vagy ha egy kicsit szeretnénk izgalmasabban élni, akkor használjuk a bogyóst sós ételekhez. Sajtok mellett szerepelhet, de egyszerű zöldsalátákat is feldobhat.

Őszibarack

Amikor a sárga szépen-lassan átadja a főszerepet az őszinek, akkor már tudhatjuk, hogy végérvényesen annyi a nyárnak. Az ebből eredő bánatunkat szerencsére csillapíthatjuk a különböző őszibarackos finomságokkal, amelyek nélkül nem lehet nyárutóról beszélni.

Őszibarackkal a konyhában alkotni egy kész élmény: lehet belőle levest készíteni hidegen, de saláták kiegészítőjeként is érkezhet az asztalra (sós és édes ízek zászlaja alatt egyaránt), a megannyi süteményről nem is beszélve. Süssük, fűzzük, grillezzük, együk nyersen, élvezzük, amíg tart!

Cikória

Egy izgalmas, salátaszerű zöldség, amely több néven is ismert: endívia, cikória, radicchio. Ezek mögött persze csupán egy növény áll, amely kesernyés ízével van, akiket elborzaszt, van, akiket boldogít.

Fantasztikus, karakteres salátákat alkothatunk vele: párosítsuk hasonló levelesekkel, hogy ne legyen az egész fogás keserű, menjen rá valamilyen zöldség is (pl. cékla) és dobáljuk meg friss sajttal (feta, kecskesajt) és magvakkal is. Salátán túl pedig szendvicseket gazdagíthat és húsok halak mellett viríthat.

Cukkini

Egész évben esszük, mégis nyáron és ilyenkor, szeptemberben hat ez a legtermészetesebben. Aki nevelt már otthon cukkinit, az tudhatja, hogy a zsenge, zöld kígyók nagyjából ilyenkor érnek be, azaz ilyenkor van a cukkini valós szezonja.

Nem nagyon kell senkinek bemutatni a zöldség sokszínűségét: tészták, levesek, saláták, köretek, egytálételek és raguk, valamint sütemények mind születhetnek belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Címlapról ajánljuk

További cikkek