Őszibarack, sülve-főve: 4 módszer, amivel feldobhatod a gyümölcsöt

Lassan, de biztosan megérkezett az őszibarack ideje is. Az egyik legédesebb későnyári gyümölcs nyersen is nagyon finom, de képzeljük el, hogy mennyivel izgalmasabb lehet grillezve vagy sütve.

Vannak gyümölcsök, amelyek ízét bizonyos konyhai módszerekkel meg lehet sokszorozni. A szóban forgó gyümölcs jelen esetben az őszibarack, a konyhai módszerből pedig négyet is olvashatunk a lenti cikkben. Ezek közül válogassunk kedvünkre, ha az egyszerű őszibarackból valami sokkal, de sokkal különlegesebbet szeretnénk alkotni.

Őszibarack, sülve-főve: 4 módszer, amivel feldobhatod a gyümölcsöt

Italként

A legelső és egyben legkönnyebb elkészítési módhoz csupán egy turmixgépre és egy kezünkön megszámolható hozzávalóra lesz szükségünk. Az érettebb, kellemesen puha barackból készíthetünk italt, ami igazából levesként is megállja a helyét.

A gyümölcsöt ízlés szerint krémesítsük joghurttal, kevés cukorral, citromlével. Tehetünk még bele vaníliát vagy mentát is.

Ízlés függvénye a pucolás is: amennyiben nem zavarnak minket az apró darabkák az italban (a turmix elég jó munkát végez a homogén, krémes állag kialakításában), ne vesződjünk az őszibarack-pucolás idegőrlő feladatával. Jó hidegen tálaljuk pohárban vagy tálban.

Gyors lekvár

Ez a megoldás kifejezetten jó a kissé öreg, ütődött barackok megmentésére. Ha már nincs gusztusunk nyersen megenni őket, és nem akarunk elpazarolni néhány szem – amúgy teljesen használható – gyümölcsöt, rottyantsunk belőlük egy kis adag gyors lekvárt.

Főzzük össze a felkockázott őszibarackot egy kevés cukorral. A zselésítőt teljesen el is hagyhatjuk, hiszen nem lesz szerepe a jövőben. Addig hagyjuk a lángon, amíg az ízlésünknek megfelelő állagú, szirupos szószt nem kapunk.

A gyors lekvár tulajdonképpen semmiben nem különbözik a rendes befőzéstől, a mennyiséget leszámítva. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy a lekvár kevés lesz pár üveg megtöltésére. Tároljuk a hűtőben, egy kis tálban vagy dobozban, és minél hamarabb fogyasszuk el.

Kanalazzuk fagylaltra, süteményekre, egyszerűen a reggeli pirítósra, zabkására. Töltsük palacsintába, halmozzuk gofrira, de akár hidegsültekkel is párosíthatjuk.

Sütőben sütve

Ezzel lesz a legkevesebb dolgunk. Csupán annyit kell tennünk, hogy egy forró (230℃) sütőbe tesszük a félbevágott barackokat. A vágott felüket lecsorgathatjuk mézzel, hogy segítsük a karamellizálódást.

Nagyjából 40-60 perc alatt tökéletesen puhára sülnek, édes ízük a végtelenségig mélyül, ahogy a nedvesség nagy része elpárolog, és csak a gyümölcsös aromák maradnak.

A sült barack egy elképesztően sokszínű kreálmány: mehet süteménybe, salátába, krémleves készülhet belőle. Friss sajtokkal igazi ínyenc kombinációt alkot, érdemes valami hasonlót mellé tenni.

Grillezve

Végül elérkeztünk a legdekadensebb, legizgalmasabb listaelemhez, a grillezett őszibarackhoz. Olyan gyümölcsöt grillezzünk, ami kellőképpen érett, de nem túl puha (különben szétesik a grillen).

Felezzük az őszibarackot, enyhén kenjük be olajjal, majd süssük mindkét oldalán nagyjából 4-5 percig. Tálaljuk frissen, olvasszunk rá vaníliafagylaltot, vagy mascarponét, díszítsük néhány levél mentával, citromfűvel. Egyszerű, mégis különleges desszert.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Élvezzük ki a nyári ízeket, amíg tart a szezon:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek