Erre használd a szezon eleji, zsenge és apró cukkinikat

Cukkinit ugyan egész évben vásárolhatunk és ehetünk, azonban mégis ilyenkor, nyáron van a fő szezonja. Ilyenkor június végén, július elején elcsíphetjük még az egészen apró, zsenge darabokat, ezekkel pedig teljesen máshogy kell bánnunk.

A cukkinival való főzést talán nem nagyon kell magyarázni senkinek, hiszen ennek a közkedvelt zöldségnek megannyi ízletes elkészítési módja akad, amit mind szeretünk és rendszeresen főzünk. Azonban cukkini és cukkini közt is lehet különbség: például a szezon eleji, zsenge delikvensek egész másra alkalmasak, mint az érettebb, vaskosabb darabok.

Erre használd a szezon eleji, zsenge és apró cukkinikat

Akár nyersen is

Mivel még egy nagyon friss, nagyon zsenge zöldségről van szó, nem is feltétlenül kell megfőznünk a kicsi cukkinikat. A kicsi egészen pontosan annyit jelent, hogy ezek tényleg maximum tenyérnyi hosszú, vékony kis darabok, ennél nem nagyobbak.

A héjuk még jellemzően vékony, a magjaik pedig nem fejlődtek ki annyira, hogy zavaróak legyenek.

Ezért nyers fogyasztásra is alkalmas a zsenge cukkini: vékonyra szeletelve, vagy kis darabokra vágva keverhetjük salátákba, tehetjük szendvicsbe, de más módokon is használhatjuk. Hasonló íze van, mint a sült és főzött cukkininak, csak erőteljesebben átjön, állaga pedig roppanós, ress.

Tésztaként

A cukkinitészta amúgy is egy elterjedt és népszerű felhasználási módja a zöldségnek: a hajszálvékony spirálok vagy csíkok jól illenek egy-egy friss, nyári tésztaszószhoz. És nemcsak a nagyobbra nőtt darabokból, de a zsenge kicsikből is megcsinálhatjuk.

Az előző bekezdésben már olvashattuk, hogy a zsenge cukkini nyersen is élvezhető, ez pedig a zöldségtésztára is ugyanúgy igaz. Nem kell főznünk, ezzel úgyis csak a gyenge állagából veszítene, majdnem teljesen szétfőne.

Ehelyett inkább szeljünk belőle szinte átlátszó csíkokat, vagy ha van spirálozónk, dolgozzunk azzal. A szósz lehet bármilyen, bár előnyösebb egy friss, tejszínes mártást választani hozzá, ami nem nehezíti el.

Hirtelen pirítva

Ha mégis valamilyen főzött módon szeretnénk élvezni a kis cukkinikat, válasszunk egy olyan konyhai módszert, amivel nem főzzük szét teljesen a zöldséget. Erre az egyik legjobb módszer a hirtelen pirítás, vagy stir fry.

Ez magas lángon, kevés olajon történő pirítást jelent, egészen addig, amíg a darabok egy kis színt nem kapnak, és enyhén megpuhulnak, de még nem kezdenek el szétesni. Így megmarad valamennyi a nyers zöldség tartásából és harsány állagából, mégis adunk neki pirult ízt a főzéssel.

A cukkini mellé társíthatunk más zöldségeket, hagymát, fokhagymát és fűszereket is. Frissíthetjük citromlével vagy ecettel. Egyedül arra figyeljünk, hogy azonos méretű darabokra vágjuk a zöldségeket, hogy egyszerre készüljenek el.

Egészben sütve

Egy nagyobb darab cukkinit egészben megsütni hosszú idő, és őszintén nem is a legjobb választható módszer. Azonban, ha a zöldségünk kisméretű és gyorsabban átsül, akkor alkalmasnak bizonyul a sütésre.

Hagyjuk egyben vagy vágjuk félbe a kis cukkinikat (nem kell őket sem megpucolni, sem kimagozni), olajozzuk és fűszerezzük be őket, majd süssük nagyjából 200 fokon, körülbelül 20-25 percig. Tálaljuk köretként vagy más zöldségekkel együtt vegetáriánus főételként.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári ötlet, cikk, recept és módser:

Címlapról ajánljuk

További cikkek