Erre használd a szezon eleji, zsenge és apró cukkinikat

Cukkinit ugyan egész évben vásárolhatunk és ehetünk, azonban mégis ilyenkor, nyáron van a fő szezonja. Ilyenkor június végén, július elején elcsíphetjük még az egészen apró, zsenge darabokat, ezekkel pedig teljesen máshogy kell bánnunk.

A cukkinival való főzést talán nem nagyon kell magyarázni senkinek, hiszen ennek a közkedvelt zöldségnek megannyi ízletes elkészítési módja akad, amit mind szeretünk és rendszeresen főzünk. Azonban cukkini és cukkini közt is lehet különbség: például a szezon eleji, zsenge delikvensek egész másra alkalmasak, mint az érettebb, vaskosabb darabok.

Erre használd a szezon eleji, zsenge és apró cukkinikat

Akár nyersen is

Mivel még egy nagyon friss, nagyon zsenge zöldségről van szó, nem is feltétlenül kell megfőznünk a kicsi cukkinikat. A kicsi egészen pontosan annyit jelent, hogy ezek tényleg maximum tenyérnyi hosszú, vékony kis darabok, ennél nem nagyobbak.

A héjuk még jellemzően vékony, a magjaik pedig nem fejlődtek ki annyira, hogy zavaróak legyenek.

Ezért nyers fogyasztásra is alkalmas a zsenge cukkini: vékonyra szeletelve, vagy kis darabokra vágva keverhetjük salátákba, tehetjük szendvicsbe, de más módokon is használhatjuk. Hasonló íze van, mint a sült és főzött cukkininak, csak erőteljesebben átjön, állaga pedig roppanós, ress.

Tésztaként

A cukkinitészta amúgy is egy elterjedt és népszerű felhasználási módja a zöldségnek: a hajszálvékony spirálok vagy csíkok jól illenek egy-egy friss, nyári tésztaszószhoz. És nemcsak a nagyobbra nőtt darabokból, de a zsenge kicsikből is megcsinálhatjuk.

Az előző bekezdésben már olvashattuk, hogy a zsenge cukkini nyersen is élvezhető, ez pedig a zöldségtésztára is ugyanúgy igaz. Nem kell főznünk, ezzel úgyis csak a gyenge állagából veszítene, majdnem teljesen szétfőne.

Ehelyett inkább szeljünk belőle szinte átlátszó csíkokat, vagy ha van spirálozónk, dolgozzunk azzal. A szósz lehet bármilyen, bár előnyösebb egy friss, tejszínes mártást választani hozzá, ami nem nehezíti el.

Hirtelen pirítva

Ha mégis valamilyen főzött módon szeretnénk élvezni a kis cukkinikat, válasszunk egy olyan konyhai módszert, amivel nem főzzük szét teljesen a zöldséget. Erre az egyik legjobb módszer a hirtelen pirítás, vagy stir fry.

Ez magas lángon, kevés olajon történő pirítást jelent, egészen addig, amíg a darabok egy kis színt nem kapnak, és enyhén megpuhulnak, de még nem kezdenek el szétesni. Így megmarad valamennyi a nyers zöldség tartásából és harsány állagából, mégis adunk neki pirult ízt a főzéssel.

A cukkini mellé társíthatunk más zöldségeket, hagymát, fokhagymát és fűszereket is. Frissíthetjük citromlével vagy ecettel. Egyedül arra figyeljünk, hogy azonos méretű darabokra vágjuk a zöldségeket, hogy egyszerre készüljenek el.

Egészben sütve

Egy nagyobb darab cukkinit egészben megsütni hosszú idő, és őszintén nem is a legjobb választható módszer. Azonban, ha a zöldségünk kisméretű és gyorsabban átsül, akkor alkalmasnak bizonyul a sütésre.

Hagyjuk egyben vagy vágjuk félbe a kis cukkinikat (nem kell őket sem megpucolni, sem kimagozni), olajozzuk és fűszerezzük be őket, majd süssük nagyjából 200 fokon, körülbelül 20-25 percig. Tálaljuk köretként vagy más zöldségekkel együtt vegetáriánus főételként.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári ötlet, cikk, recept és módser:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...