A veganizmus sokak számára egyszerűen annyit jelent, hogy valaki teljesen kiiktatja az étkezéséből az állati eredetű élelmiszereket, ami egyrészt igaz, másrészt csak egy – bár igen fontos – szelete a vegán életformának. A veganizmus nem egyszerűen egy étkezési irányzat, hanem egy gondolkodásmód, filozófia, amely az élet minden területén áthatja egy vegán ember gondolkodásmódját. Mint minden ideológiának, a veganizmusnak is vannak természetesen extrémitásai, az azonban rosszindulatú feltételezés, hogy minden vegán harcos, erőszakos hittérítő lenne.
Bár ma már korántsem számít annyira ritkának, ha valaki nem eszik húst, vagy semmilyen állati eredetű ételt, de még mindig rengeteg tudatlanság, előítélet, sőt, ítélkezés övezi mindkét irányzatot. Míg a vegetáriánus elnevezés csupán csak egy étkezési irányt jelölt, a vegánok az élet minden területén próbálják kerülni az állati eredetű alapanyagok használatát, és mint mindenben, mindkettőben vannak fokozatok és különbségek.
A vegetáriánusok között megkülönböztetünk több irányzatot: vannak, akik tejterméket és/ vagy tojást fogyasztanak, mások pedig esznek halat és/vagy tengeri állatokat, de kerülnek minden húsfélét. Vannak, akik növényi étrendet követnek és vannak a vegánok, akik szigorúan figyelnek arra, hogy más fogyasztási cikkekben is kerüljék a szerintük az állatok kizsákmányolásával előállított termékeket.
Vegántörténelem
A veganizmus kifejezését Donald Watson, a Vegan Society egyik alapítója alkotta meg 1944-ben és egy állatjogi mozgalmat jelöl, amely az állati eredetű termékek és szolgáltatások teljes mellőzését tűzi ki célul. A vegán elveket vallók úgy gondolják, nem elég lemondani a húsevésről, a lényeg nem a növényi étrenden van, hanem az állatok élethez és szabadsághoz való joga, az ami számít, és igyekeznek kizárni az állatok kizsákmányolásának és velük szembeni kegyetlenségnek minden formáját, beleértve az étkezést, a ruházkodást és a szórakozást is.
Tilos a bor és a méz?!
De miért nem ehet mézet, vagy ihat bort egy vegán? Természetesen, megteheti, ha ahhoz van kedve, ez mindig az egyén döntésétől függ. A veganizmus elvei szerint azonban a mézipar is ugyanúgy kihasználja és tárgyiasítja az állatokat, mint a többi állattartási forma, így nem fogyasztanak mézet.
A bor már egy összetettebb kérdés, mivel azt gondolhatnánk, ez egy teljesen növényi ital, semmi gond nincs vele. Valójában a bor előállításához állati eredetű összetevőket is használnak a derítés folyamata során. Derítéskor a borban oldott formában jelen lévő fehérjéket megkötik, a bor kitisztul, ehhez pedig használhatnak tojásfehérjét, marhacsontból kinyert étkezési zselatint, vagy halból kinyert kollagént. Mindezeket a palackozás előtt természetesen teljesen kiszűrik a borból, de az így készült borok nem tekinthetők vegánnak. Ám számos olyan termelő van, aki a természetes borkészítés hagyományait követi, így szűrés és derítés nélkül készíti el borait, ezeket a vegánok is fogyaszthatják, valamint egyre inkább terjednek a vegán derítőanyagok is a borászatban, ilyen például a zöldborsóból készült kivonat.
10 csodálatos vegán egytálétel, ha te is beneveztél a veganuárra
Ha idén te is belevágtál a veganuár kihívásba, akkor jól jöhetnek ezek a mennyei receptek, amikkel nem kell sokat vacakolni, mégis nagyon finomak.
Nosalty11 VEGÁN ebédtipp, ha tartod a Veganuárt, vagy nincs kedved...
Sajtos tészta, zöldségleves, sütőtökkrémleves, Wellington, karfiollrizs, chilis bab, bolognai, minden vegánul!
NosaltyItt a veganuár, ezért a Nemakarokbeleszólni Eszterével beszélgettünk a vegánságról
Fancsikai Eszter amellett, hogy a Nemakarokbeleszólni Instagram-oldal triójának tagjaként mókás videókban parodizálja a mindenkinél mindent jobban tudó ismerősöket, Vegamama néven saját Instagram-oldalán és YouTube-csatornáján népszerűsíti a növényi étrendet. A minden év januárjában megrendezett veganuár kezdeményezés kapcsán beszélgettünk vele.
Szász NóriDe mit eszel?
A vegánsággal kapcsolatos egyik leggyakoribb kérdés természetesen az szokott lenni, hogy mégis mit lehet akkor enni, hiszen minden, ami igazán finom, abban van valami állati eredetű. Valójában a vegán étkezés a XXI. században sokkal kevesebb lemondással jár, hiszen rengeteg vegán kényelmi termék kapható már, amelyek tökéletesen helyettesítik a hús- és tejtermékeket. A tofu, a szejtán, a szója, a különböző magokból, kókuszból és gabonákból készült tejtermékeket helyettesítő italok és krémek valódi alternatívát jelentenek egy felnőtt, egészséges ember étkezésében, sőt ma már olyan vegán „sajtokat” is készítenek különböző olajos magokból például, amelyek íze és állaga megszólalásig hasonlít a tejből készült sajtokra.
Ezekkel krémesítem az ételeimet TEJTERMÉK NÉLKÜLA vegán étkezéshez kapcsolódik egyfajta egészségtudatosság is, hiszen nemcsak több tervezést igényel így enni, hanem arra is ügyelni kell, hogy az ember figyeljen az ételek összetevőire. Növényi ételekből is megszerezhetjük az összes esszenciális aminosavat és fehérjét, csupán a változatosságra kell figyelnünk és arra, hogy megfelelő mennyiségű növényi fehérjét fogyasszunk. Számos olyan növény van, ami fehérjében rendkívül gazdag, ezek megfelelő zsírokkal és jóféle szénhidrátokkal párosítva tökéletesen kielégítő tápanyagokkal rendelkeznek. A vegán étkezés nem egyenlő azzal, hogy valaki egész nap magokat és salátát rágcsál, és persze vegánul is lehet egészségtelenül étkezni, könnyen el lehet csúszni a szénhidrát- és zsírdús, feldolgozott ételek irányába, de a vegánok általában inkább arról szoktak beszámolni, hogy sokkal ízesebben, változatosabban étkeznek, mint húsevő korukban, és egészségesebbnek is érzik magukat, mivel több friss, feldolgozatlan alapanyagot fogyasztanak, mint előtte.
És nem leszel tőle beteg?
Míg a gyerekek vegán étkeztetése még a tudományos szakemberek és az orvosok körében sem egyértelműen ellenzett vagy támogatott kérdés, és kétségkívül a legtöbb vitát váltja ki az emberek körében, az egyértelműen kimondható, hogy a felnőtt, egészséges szervezet számára nem jelent egészségügyi veszélyt a tisztán növényi étrend. A már nem fejlődő szervezet ugyanis szó szerint táplálkozik, energiát nyer az ételekből, és ahogy fentebb írtuk, tisztán növényi összetevőkből is összeállíthatók tápanyagukban és vitamintartalmukban is komplett ételek, amelynek rosttartalma is általában magasabb, így aztán sokkal jobbat is tesznek az emésztésnek és a szívnek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
10 fenséges leves, ami felmelegíti a szívedet a Veganuár alatt
Te is tartod a Veganuárt? Már túl vagyunk a kihívás felén, így jól jön egy kis extra melegség, amikben segítségedre lesznek ezek a fantasztikus levesek!
NosaltyItt a veganuár! Te kipróbálnád, milyen egy hónapig vegánnak lenni?
A műanyagmentes július után itt egy hónap, amikor kipróbálhatsz egy újfajta életmódot, amibe lehet, hogy hosszútávon is beleszeretsz: ez a veganuár!
Szász NóriÍgy lehet teljes értékű a vegán étrend – könnyebb belevágni,...
Gyakran halljuk a vegánoktól, hogy étrendjük nem fehérjehiányos. Ez mennyiség szempontjából meg is állja a helyét, ám fehérjék esetében a minőségre is figyelni kell!
Nosalty12 isteni VEGÁN ebédtipp, ha ma valami könnyedebbet ennél
Semmi állati eredetű, se hús, se tejtermék, se tojás, mégis minden isteni, hidd el...és nem csak salátákról beszélünk! Válogass könnyed vegán ebédet innen!
Nosalty