Mit is jelent a veganizmus pontosan, ahol még a méz is tiltólistás?

Javában tart a veganuár, amely azt tűzte ki célul, hogy próbáljunk meg egy hónapon át megismerkedni a vega, de főként a vegán életformával. Ki-ki elhatározása és vérmérséklete szerint kipróbálhatja, milyen egy hónapig teljesen vagy részlegesen elhagyni a húst és az állati eredetű élelmiszereket. De mit is jelent a veganizmus pontosan? Miért tiltott benne a méz, sőt a borivás is akár?

Itt a Veganuár! Tippek a dietetikustól, ha te is kipróbálnád a vegán életet

A veganizmus sokak számára egyszerűen annyit jelent, hogy valaki teljesen kiiktatja az étkezéséből az állati eredetű élelmiszereket, ami egyrészt igaz, másrészt csak egy – bár igen fontos – szelete a vegán életformának. A veganizmus nem egyszerűen egy étkezési irányzat, hanem egy gondolkodásmód, filozófia, amely az élet minden területén áthatja egy vegán ember gondolkodásmódját. Mint minden ideológiának, a veganizmusnak is vannak természetesen extrémitásai, az azonban rosszindulatú feltételezés, hogy minden vegán harcos, erőszakos hittérítő lenne.

Bár ma már korántsem számít annyira ritkának, ha valaki nem eszik húst, vagy semmilyen állati eredetű ételt, de még mindig rengeteg tudatlanság, előítélet, sőt, ítélkezés övezi mindkét irányzatot. Míg a vegetáriánus elnevezés csupán csak egy étkezési irányt jelölt, a vegánok az élet minden területén próbálják kerülni az állati eredetű alapanyagok használatát, és mint mindenben, mindkettőben vannak fokozatok és különbségek.

A vegetáriánusok között megkülönböztetünk több irányzatot: vannak, akik tejterméket és/ vagy tojást fogyasztanak, mások pedig esznek halat és/vagy tengeri állatokat, de kerülnek minden húsfélét. Vannak, akik növényi étrendet követnek és vannak a vegánok, akik szigorúan figyelnek arra, hogy más fogyasztási cikkekben is kerüljék a szerintük az állatok kizsákmányolásával előállított termékeket.

Vegántörténelem

A veganizmus kifejezését Donald Watson, a Vegan Society egyik alapítója alkotta meg 1944-ben és egy állatjogi mozgalmat jelöl, amely az állati eredetű termékek és szolgáltatások teljes mellőzését tűzi ki célul. A vegán elveket vallók úgy gondolják, nem elég lemondani a húsevésről, a lényeg nem a növényi étrenden van, hanem az állatok élethez és szabadsághoz való joga, az ami számít, és igyekeznek kizárni az állatok kizsákmányolásának és velük szembeni kegyetlenségnek minden formáját, beleértve az étkezést, a ruházkodást és a szórakozást is.

Tilos a bor és a méz?!

De miért nem ehet mézet, vagy ihat bort egy vegán? Természetesen, megteheti, ha ahhoz van kedve, ez mindig az egyén döntésétől függ. A veganizmus elvei szerint azonban a mézipar is ugyanúgy kihasználja és tárgyiasítja az állatokat, mint a többi állattartási forma, így nem fogyasztanak mézet.

A bor már egy összetettebb kérdés, mivel azt gondolhatnánk, ez egy teljesen növényi ital, semmi gond nincs vele. Valójában a bor előállításához állati eredetű összetevőket is használnak a derítés folyamata során. Derítéskor a borban oldott formában jelen lévő fehérjéket megkötik, a bor kitisztul, ehhez pedig használhatnak tojásfehérjét, marhacsontból kinyert étkezési zselatint, vagy halból kinyert kollagént. Mindezeket a palackozás előtt természetesen teljesen kiszűrik a borból, de az így készült borok nem tekinthetők vegánnak. Ám számos olyan termelő van, aki a természetes borkészítés hagyományait követi, így szűrés és derítés nélkül készíti el borait, ezeket a vegánok is fogyaszthatják, valamint egyre inkább terjednek a vegán derítőanyagok is a borászatban, ilyen például a zöldborsóból készült kivonat.

De mit eszel?

A vegánsággal kapcsolatos egyik leggyakoribb kérdés természetesen az szokott lenni, hogy mégis mit lehet akkor enni, hiszen minden, ami igazán finom, abban van valami állati eredetű. Valójában a vegán étkezés a XXI. században sokkal kevesebb lemondással jár, hiszen rengeteg vegán kényelmi termék kapható már, amelyek tökéletesen helyettesítik a hús- és tejtermékeket. A tofu, a szejtán, a szója, a különböző magokból, kókuszból és gabonákból készült tejtermékeket helyettesítő italok és krémek valódi alternatívát jelentenek egy felnőtt, egészséges ember étkezésében, sőt ma már olyan vegán  „sajtokat” is készítenek különböző olajos magokból például, amelyek íze és állaga megszólalásig hasonlít a tejből készült sajtokra.

Ezekkel krémesítem az ételeimet TEJTERMÉK NÉLKÜL

A vegán étkezéshez kapcsolódik egyfajta egészségtudatosság is, hiszen nemcsak több tervezést igényel így enni, hanem arra is ügyelni kell, hogy az ember figyeljen az ételek összetevőire. Növényi ételekből is megszerezhetjük az összes esszenciális aminosavat és fehérjét, csupán a változatosságra kell figyelnünk és arra, hogy megfelelő mennyiségű növényi fehérjét fogyasszunk. Számos olyan növény van, ami fehérjében rendkívül gazdag, ezek megfelelő zsírokkal és jóféle szénhidrátokkal párosítva tökéletesen kielégítő tápanyagokkal rendelkeznek. A vegán étkezés nem egyenlő azzal, hogy valaki egész nap magokat és salátát rágcsál, és persze vegánul is lehet egészségtelenül étkezni, könnyen el lehet csúszni a szénhidrát- és zsírdús, feldolgozott ételek irányába, de a vegánok általában inkább arról szoktak beszámolni, hogy sokkal ízesebben, változatosabban étkeznek, mint húsevő korukban, és egészségesebbnek is érzik magukat, mivel több friss, feldolgozatlan alapanyagot fogyasztanak, mint előtte.

És nem leszel tőle beteg?

Míg a gyerekek vegán étkeztetése még a tudományos szakemberek és az orvosok körében sem egyértelműen ellenzett vagy támogatott kérdés, és kétségkívül a legtöbb vitát váltja ki az emberek körében, az egyértelműen kimondható, hogy a felnőtt, egészséges szervezet számára nem jelent egészségügyi veszélyt a tisztán növényi étrend. A már nem fejlődő szervezet ugyanis szó szerint táplálkozik, energiát nyer az ételekből, és ahogy fentebb írtuk, tisztán növényi összetevőkből is összeállíthatók tápanyagukban és vitamintartalmukban is komplett ételek, amelynek rosttartalma is általában magasabb, így aztán sokkal jobbat is tesznek az emésztésnek és a szívnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Ezért üres George Clooney kezében a kávéscsésze

A George Clooney szereplésével készült The Empty cup kampányban a Nespresso rávilágít a kockázatra, amelyet az éghajlatváltozás jelent a kávétermelő közösségekre, és a márka megerősíti hosszú távú elkötelezettségét a világ legjobb kávéinak megőrzése iránt

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.