Így szabadítsd meg az őszibarackot a héjától és a magjától

Még egy darabig élvezhetjük a lédús és édes őszibarackok jelenlétét, ezért nem árt, ha ellesünk velük kapcsolatban egy-két trükkös konyhai megoldást. A mai Napi Tipp keretében célba vesszük a hámozást és a magozást.

Az őszibarack egy igen sok örömet adó gyümölcs nyár végén és ősz elején, hiszen ilyenkor minden olyan kedves receptünket elkészíthetjük, amit amúgy az év többi részében a szomorú gyümölcskonzervből tennénk. Persze ahhoz, hogy készülhessenek az ízes levesek és szaftos sütemények, előbb el kell jutnunk a csupasz és magozott őszibarackok állapotáig. De hogyan is tegyük ezt?

Így szabadítsd meg az őszibarackot a héjától és a magjától

Az őszibarack hámozása

Logikai sorrendben, kívülről-befelé haladva az első akadály, ami elénk áll, a barack héja lesz. Mindegy, hogy milyen fajta gyümölcsöt vettünk, a külső réteg eltávolításának ugyanaz lesz a módszere.

Lesznek azonban olyan barackok, amelyek majd makacsabbak lesznek, ugyanis a héj leválasztásának könnyedsége nagyban függ az érettségtől.

Tehát a még kemény, éretlen őszibarackok héját nehezebben tudjuk majd lefejteni, míg a puhább példányok könnyebben ledobják majd ruhájukat. A nektarinok is egy fokkal nehezebben pucolhatók, de nem jelentenek megoldhatatlan feladatot.

Az őszibarackok hámozásának lépései:

  • forraljunk egy nagy lábasban vizet, és készítsünk elő egy hasonlóan nagy tálat vagy edényt, jeges vízzel
  • a barackokat mossuk meg, majd engedjük szűrőkanállal a lobogó vízbe
  • hagyjuk a barackokat nagyjából 20-30 másodpercig fürdőzni a forró vízben, majd szedjük át a jeges vízbe
  • a jeges fürdőben is töltsenek el a szemek egy percet, utána kezdődhet a pucolás
  • egy kis, éles pengéjű kés segítségével kezdjük el lehúzni a héjat a barackokról
  • ha a héj nem akar lejönni, ismételjük meg a forró és jeges fürdetést

Az őszibarack magozása

Ha eddig a pontig eljutottunk, akkor a dolog nehezén már túl is vagyunk. A hámozás jelenti a nagyobb falatot, a magozás már nem mindig olyan bonyolult. Hangsúly a „nem mindig” részen.

Ugyanis egyes barackfajták nehezebben hagyják el a magjukat, mint mások. A nem magvaváló típusoknak kell némi segítség, hogy leváljanak a csonthéjról, és ezek sajnos nem is lesznek annyira tökéletesen szépek, mint a magvaváló társaik.

A magozás kulcsmozzanatai:

  • a hámozáshoz használt kis, éles pengéjű késsel vágjuk félbe a barackot a mag mentén
  • utána próbáljuk meg a két kezünkkel ellentétes irányba csavarni a két felet
  • ne csavarjuk túl erősen a gyümölcsöt, mert könnyen szétnyomódhat a kezünkben
  • ha nem akar engedni a barack, akkor nem magvaváló fajta van a kezünkben, és szükségünk lesz a kés további segítségére
  • a kés pengéjét a mag mentén mozgassuk, óvatosan, nehogy megvágjuk a kezünket
  • haladjunk a mag mellett, amíg teljesen le nem választjuk a gyümölcshúst róla

Az így kapott, teljesen előkészített barackokat használhatjuk ugyanolyan módon, mint a konzervet. Készíthetünk belőle hideg levest, süteményt vagy lekvárt/befőttet is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai tippet olvashatsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...