Így szabadítsd meg az őszibarackot a héjától és a magjától

Még egy darabig élvezhetjük a lédús és édes őszibarackok jelenlétét, ezért nem árt, ha ellesünk velük kapcsolatban egy-két trükkös konyhai megoldást. A mai Napi Tipp keretében célba vesszük a hámozást és a magozást.

Az őszibarack egy igen sok örömet adó gyümölcs nyár végén és ősz elején, hiszen ilyenkor minden olyan kedves receptünket elkészíthetjük, amit amúgy az év többi részében a szomorú gyümölcskonzervből tennénk. Persze ahhoz, hogy készülhessenek az ízes levesek és szaftos sütemények, előbb el kell jutnunk a csupasz és magozott őszibarackok állapotáig. De hogyan is tegyük ezt?

Így szabadítsd meg az őszibarackot a héjától és a magjától

Az őszibarack hámozása

Logikai sorrendben, kívülről-befelé haladva az első akadály, ami elénk áll, a barack héja lesz. Mindegy, hogy milyen fajta gyümölcsöt vettünk, a külső réteg eltávolításának ugyanaz lesz a módszere.

Lesznek azonban olyan barackok, amelyek majd makacsabbak lesznek, ugyanis a héj leválasztásának könnyedsége nagyban függ az érettségtől.

Tehát a még kemény, éretlen őszibarackok héját nehezebben tudjuk majd lefejteni, míg a puhább példányok könnyebben ledobják majd ruhájukat. A nektarinok is egy fokkal nehezebben pucolhatók, de nem jelentenek megoldhatatlan feladatot.

Az őszibarackok hámozásának lépései:

 • forraljunk egy nagy lábasban vizet, és készítsünk elő egy hasonlóan nagy tálat vagy edényt, jeges vízzel
 • a barackokat mossuk meg, majd engedjük szűrőkanállal a lobogó vízbe
 • hagyjuk a barackokat nagyjából 20-30 másodpercig fürdőzni a forró vízben, majd szedjük át a jeges vízbe
 • a jeges fürdőben is töltsenek el a szemek egy percet, utána kezdődhet a pucolás
 • egy kis, éles pengéjű kés segítségével kezdjük el lehúzni a héjat a barackokról
 • ha a héj nem akar lejönni, ismételjük meg a forró és jeges fürdetést

Az őszibarack magozása

Ha eddig a pontig eljutottunk, akkor a dolog nehezén már túl is vagyunk. A hámozás jelenti a nagyobb falatot, a magozás már nem mindig olyan bonyolult. Hangsúly a „nem mindig” részen.

Ugyanis egyes barackfajták nehezebben hagyják el a magjukat, mint mások. A nem magvaváló típusoknak kell némi segítség, hogy leváljanak a csonthéjról, és ezek sajnos nem is lesznek annyira tökéletesen szépek, mint a magvaváló társaik.

A magozás kulcsmozzanatai:

 • a hámozáshoz használt kis, éles pengéjű késsel vágjuk félbe a barackot a mag mentén
 • utána próbáljuk meg a két kezünkkel ellentétes irányba csavarni a két felet
 • ne csavarjuk túl erősen a gyümölcsöt, mert könnyen szétnyomódhat a kezünkben
 • ha nem akar engedni a barack, akkor nem magvaváló fajta van a kezünkben, és szükségünk lesz a kés további segítségére
 • a kés pengéjét a mag mentén mozgassuk, óvatosan, nehogy megvágjuk a kezünket
 • haladjunk a mag mellett, amíg teljesen le nem választjuk a gyümölcshúst róla

Az így kapott, teljesen előkészített barackokat használhatjuk ugyanolyan módon, mint a konzervet. Készíthetünk belőle hideg levest, süteményt vagy lekvárt/befőttet is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai tippet olvashatsz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.